Twee ex-medewerkers over alle kritiek op CD Projekt Red 

YouTuber YongYea heeft contact gehad met twee ex-medewerkers van CD Projekt Red. Voor privacy-redenen kan hij de namen niet bekendmaken, maar hij heeft zelf voldoende bewijzen ontvangen om de twee bronnen te kunnen vertrouwen. Deze bronnen lieten weten dat alle recensies van Projekt Red die laatst werden geplaatst op Glassdoor waarschijnlijk komen van medewerkers die niet oorspronkelijk uit Polen komen. Er is namelijks een Poolse website waarop je ook banen kunt reviewen en die is een stuk populairder in hun land.

Er werd veel geklaagd over dat de kantine alleen vegetarisch was en dit is ook bevestigd. Maar nu even iets belangrijkers; het salaris. Een heleboel reviews beweerden dat je veel te weinig salaris krijgt voor een baan bij Projekt Red. Dit is half waar, het is namelijk wel de best betalende Poolse game-studio en voor Poolse standaarden krijg je een redelijke hoeveelheid, maar vergeleken met andere Westerse landen, is het alsnog laag. Dit duidt er werderom op dat veel van de recensies afkomstig zijn van niet Poolse medewerkers. Hieronder zie je wat de maandelijkse lonen ongeveer zijn voor de verschillende functies. De lonen kunnen wel fluctueren, afhankelijk van vaardigheid, ervaring of onderhandelingen tijdens de solicitatie:

  • Junior: 1000 dollar
  • Specialisten: 2000 dollar
  • Senioren: 3000 dollar
  • Leiders: 4000 tot 6000 dollar

Dit is meer dan genoeg om in Polen comfortabel te leven, want een eenkamerappartement in Warschau (de hoofdstad van Polen) kost je ongeveer 350 dollar en een tweekamerappartement maar zo’n 550 dollar. Maar buiten Polen zijn er veel gamebedrijven die makkelijk het dubbele of zelfs meer betalen. Mede hierdoor emigreren veel Poolse ontwikkelaars. De mensen die blijven, doen het voornamelijk uit passie voor de games die daar ontwikkeld worden.

Deze passie zorgde ervoor dat de eerste bron aan de slag ging bij CD Projekt Red, maar toen hij eenmaal begon kreeg hij al snel een slechte indruk. Hij werd namelijk meteen aan het werk gezet aan een veel te grote opdracht, met een te klein team en een onmogelijke deadline. In de video wordt ook een foto getoond waarin een groot deel van het team is te zien die aan de eerste eerste Witcher-game hebben gewerkt. Iedereen met een kruis door het hoofd zijn gestopt omdat de werkdruk te hoog lag. Volgens bron A gebeurde hetzelfde na de launch van Witcher 2 en 3. Wanneer mensen opstapten, namen ze niet de tijd om een overdracht te maken, wat ervoor zorgde dat vervangers alles weer vanaf het begin moesten leren. 

Er wordt nog veel meer besproken in de video en het is een aardige zit. Props naar YongYea voor een sterk staaltje journalistiek. Eerder vandaag lieten we weten dat CD Projekt Red van plan is om de wereld van The Witcher nog vaker te bezoeken in andere games. Geralt gaan we echter niet meer tegenkomen, zijn verhaal is wat hun betreft wel afgelopen.

ANDERE PU TV UITZENDINGEN

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord