Noord Amerika : Videogame crash 1983 

Noord Amerika : Videogame crash 1983 2013-02-14T14:56:35
Ik was weer eens random Wikipedia aan het doorklikken en toen vond ik dit onderwerp. Ik ging dus maar even rond kijken in meerdere artikelen en ik zag dat er op PU nog helemaal niets over stond. Dit is mijn eerste keer dat ik een blog schrijf, dus hopen dat het goed gaat!

Te veel verschillende spelcomputers

Er waren in die tijd gewoon veel te veel verschillende consoles. Ik laat hier eerst maar even het lijstje zien:

RCA Studio II (1976)
Fairchild Channel F (1976)
Bally Astrocade (1977)
Atari 2600 (1977)
Magnavox Odyssey²/Philips Videopac G7000 (1978)
APF Imagination Machine (1979)
Mattel Intellivision (1980)
VTech CreatiVision (1981)
GCE Vectrex (1982)
Emerson Arcadia 2001 (1982)
Atari 5200 (1982)
Coleco ColecoVision (1982)
MSX (1982)
Sega SG-1000 (1983)

Zoals je ziet is het een enorme lijst. De videogame business was aan het groeien. Er kwamen veel te veel consoles op de markt. De consument kon niet meer kiezen. Maar dat was niet het enigste probleem. In die tijd had je ook al PC’s. Die werden net goedkoper en waren vaak nog krachtiger dan de spelcomputers uit die tijd. En spellen zijn natuurlijk makkelijker illegaal te delen via de PC.

GAMES, GAMES GAMEEEEEES!!!

Ja ja, aan een console zonder leuken spellen heb je natuurlijk niets. Games werden voor 1979 alleen maar door de hardware fabrikant gemaakt. 3rd Party developers bestonden dus nog niet! Maar daar kwam verandering in.

Binnen Atari was een groep programmeurs in opstand gekomen. Zij wilden ook genoemd worden in de credits van de games (Iets wat toen nog niet gebeurde). Atari wilde geen credits geven aan de programmeurs. In 1979 verliet de groep programmeurs Atari en begonnen een eigen bedrijf… Activision!

Activision was dus de aller eerste 3rd party developer ooit! Weer wat bijgeleerd ;) Anyway, Atari vond dit maar niks en begon en rechtszaak. En Activision won! Maarja, toen iedereen dat hoorde kwamen er heeeeel veel andere kleine 3rd party developers.

Zo kwamen er dus veel slechte games op de markt. Die andere 3rd party developers hadden immers geen ervaring (De meeste). De winkels lagen vol games die niet goed verkochten. Ze werden voor stuntprijzen van 1 dollar verkocht. De winkeliers wilden er gewoon vanaf.

De markt voor games en spelcomputers stortte volledig in.

Nintendo, our hero!

Nintendo bracht de videogame business weer tot leven in 1985. Hoe? Met de NES natuurlijk!

In 1985 bracht Nintendo haar Nintendo Entertainment System op de Amerikaanse markt. Dit gaf de markt weer wat hoop. Die gekke Jappen hebben het weer gedaan hoor!

Nu hebben we eigenlijk nog maar 3 grote console ontwikkelaars. Sony, Nintendo en Microsoft. En natuurlijk bestaat de PC ook nog :) Eigenlijk hebben we maar weinig te klagen.

Is er een kans dat er nog een videogame crash komt?

Als je aan mij, voor de releases van de Vita en 3DS, had gevraagd of zoiets als dit ooit nog een keer kan gebeuren, had ik nee gezegd. Maar nu is dat iets anders. Ik denk dat de handheld consoles moeten oppassen. Iedereen weet dat de Vita überslecht verkoopt en de 3DS ook niet zo’n lekkere start had. Dit heef zo allemaal zijn redenen. Maar laten we eerst maar eens kijken wat er gaat gebeuren met de nieuwe Xbox en Playstation!

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord