Altijd maar die plaatjes 

Altijd maar die plaatjes 2013-02-27T09:32:04
21 februari, de hele gamewereld geilt simultaan op de nieuwste telg in Sony's gamefamilie. Zonder poespas en gehannes met Japans bijgeloof, het ding is gewoon de PS4 gedoopt. Trailers van een nieuwe Killzone, een nieuwe franchise van Naughty Dog, meer beelden van Watch Dogs... en het ziet er allemaal gigantisch tof uit. En dat stemt mij teleurgesteld.

Ik ben wel klaar met de tendens die nu al minimaal tien jaar aanhoudt, dat alle rekenkracht van consoles en gamepc's gebruikt moet worden om alles er beter uit te laten zien.
Het is niet dat graphics voor mij compleet niks uitmaken, ik heb genoten van de uitzichten in Far Cry 3 en ik zit terwijl ik dit tik ook gewoon weer te kwijlen bij de demo van Guerilla's nieuwste game. Ik durf alleen wel te stellen dat graphics uit, laten we zeggen, 2009, goed zat zijn. Laat de industrie eens op wat anders focussen.

Allereerst zouden ze de focus niet eens zo heel ver hoeven verschuiven. Ga werken aan animatie en physics, in plaats van zoals nu het vele polygonenwerk. Triljoenen particles op je scherm (denk aan Agni's Philosophy) zijn cool, maar ook maar een minimale toevoeging. Laat een game kunnen berekenen wat er met een kogel gebeurt wanneer die in een scheepscontainer wordt afgevuurd (hint, die gaat er niet doorheen, die gaat rondstuiteren in de scheepscontainer). Ragdoll effecten op lijken zijn leuk, maar ook maar even. Een lichaam wordt namelijk nou eenmaal niet in een keer een spierloze zak botten en vlees wanneer het dood is.

Nog liever zou ik hebben dat devs nog verder buiten de inmiddels geschapen doos gaan kijken en zich met zijn allen verdomd massaal storten op AI. Maak je tegenstanders (of je allies, nog beter) echt slim. Dat is waar echt nog paardensprongen gemaakt kunnen worden. Hoe vaak ik wel niet een oude save-game heb moeten laden omdat een of andere 'vriend' het nodig vond om precies tussen mijn pijl en een draak te gaan staan in Skyrim, of hoevaak Fawkes wel niet voor mijn shotgun dook in Fallout 3. Hoe vaak heb ik in racegames tegenstanders wel niet op willekeurige momenten ineens een 360 zien maken.
Gebruik de rekenkracht om dit soort problemen op te lossen, niet om je spel nog een keer door de wasstraat te halen.

Stiekem zijn dat de dingen die ik verwacht van een nieuwe generatie. Het zijn dingen waarin ik amper vooruitgang in heb gezien sinds halverwege de vorige generatie. Het zijn dingen die voor mij een game kunnen maken of breken. Ik speel net zo lief Pokémon SoulSilver als dat ik Far Cry 3 speel. Laat de cijfers keihard achter de schermen rollen om vele malen meer detail toe te voegen aan hoe ik de game speel, in plaats van me steeds beter vuurwerk te laten zien.

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord