World of Warcraft: Legion - Review 

World of Warcraft: Legion - Review 2017-08-29T14:56:47
Alie luistert alleen nog maar naar de titel Outlaw. Ze heeft een zakmes aangeschaft en we zagen haar omscharrelen bij een rioolput. Help, onze redactrice is compleet opgegaan in de Class Fantasy van World of Warcraft: Legion... maar wist tussen het stealthen en backstabben door gelukkig nog wel deze Review te tikken.

Legion had meteen op launch al een voorsprong op alle eerdere uitbreidingen van World of Warcraft; er zijn namelijk geen grote problemen geweest met de servers. Een kleine patch hier, een korte restart daar, maar vooral gewoon lekker meteen en ononderbroken de content verkennen. Want alhoewel de kern van de MMORPG onveranderd blijft, voegt deze zesde expansie weer genoeg aan de game toe om deze Review tot de nok toe te vullen.

World of Warcraft: Legion

   

Class Fantasy

Je allereerste taak in World of Warcraft: Legion is het verkrijgen van je Artifact Weapon. Dit wapen, dat geheel afhankelijk is van je klasse en specialisatie daarbinnen, is van cruciaal belang in het (voor de derde keer) verslaan van The Burning Legion en zal je daarom de gehele uitbreiding lang gebruiken. Als Outlaw rogue moest ik bijvoorbeeld in opdracht van Fleet Admiral Tethys op zoek naar The Dreadblades. Vanuit Booty Bay reisden we per schip af om de zwaarden uit de koude, dode handen van The Dread Admiral Eliza te stelen.

Wanneer de nieuwe piratenspecialisatie je niets lijkt en je liever Assassination of Subtlety rogue speelt, mag je om je Artifact Weapons te verkrijgen op stap met respectievelijk Valeera Sanguinar of Garona Halforcen. Deze en nog veel meer bekende rogues vind je in je Class Order Hall, die zich in het geval van deze klasse in de Sewers van Dalaran bevindt. Van leden van SI:7, de inlichtingendienst van de Alliance, tot Princess Tess Greymane en verkopers van Thistle Tea; het is een groot feest der herkenning in mijn Class Order Hall.

In Legion ligt de nadruk veel meer dan voorheen op de identiteit van je klasse. Een rogue gaat daadwerkelijk andere quests meemaken dan een Hunter. Dat heeft twee voordelen: de herspeelbaarheid van de uitbreiding is groter dan voorheen en het zorgt voor verbinding met je klasse, hetgeen ik altijd gemist heb in WoW. En ondanks dat de meeste quests in Legion gewoon nog losstaan van je klasse komt mijn ‘Class Fantasy’ dankzij mijn piratenzwaarden en huis in de Sewers nu eindelijk echt tot leven.

World of Warcraft: Legion

   

14 dagen wachten...

Anders dan de Garrisons in Warlords of Draenor doet je Class Order Hall vooral dienst als uitvalsbasis voor je gehele Legion-avontuur. Je kiest op de map uit naar welk gebied van The Broken Isles je af wilt reizen, upgrade je Artifact Weapon, neemt klasse specifieke quests aan en stuurt volgelingen, zoals Vanessa VanCleef, de wereld in om missies uit te voeren. Hierbij geef je simpelweg op een bord aan welke volgers je op weg stuurt om Artifact Power, XP of gold voor je te verzamelen. Soms gebruik je het bord om een quest te voltooien, maar alsnog heeft je missiebord eigenlijk verdacht weinig om het lijf.

Je kunt je afvragen wat dan de toevoegde waarde van dit missiebord is… Want hoe leuk ik het ook vind om Jorach Ravenholdt erop uit te sturen, het principe blijft steeds gelijk: je stuurt een volger op pas, wacht een x aantal uur tot deze weer terug is en neemt de beloning in ontvangst. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het upgraden van je Class Order Hall, hetgeen tot maar liefst 14 dagen wachten kan betekenen…

World of Warcraft: Legion

 

Rogue ontmoet warlock

Blizzard heeft gelukkig ook betere manieren verzonnen om Legion van meer levensduur te voorzien. Neem de World Quests, die je een eindeloze hoeveelheid content geven, zodat je eventueel alle drie de Artifact Weapons van je klasse volledig zou kunnen upgraden. Daarbij moet ik natuurlijk wel zeggen dat ik nog maar een weekje aan het spelen ben, zodat het lastig in te schatten is hoe interessant deze quests op lange termijn blijven. Voor een droogte aan content, zoals die al snel in Warlords of Draenor ontstond, hoeven we volgens Blizzard ditmaal echter niet bang te zijn. Dat de eerste content patch, die onder meer Karazhan omvormt tot dungeon en de zone Suramar uitbreidt, al gepland staat, geeft de WoW’er in ieder geval hoop voor de toekomst. 

Een van de andere zaken die Legion toevoegt aan de MMORPG betreft de demon hunter. Deze geheel nieuwe klasse valt vooral op door een hoge mate van mobiliteit; double jumpen, dashen en snelle melee-aanvallen kenmerken deze antihelden, die gevreesd worden om hun controle van demonenmagie. Ze vormen daarmee echter wel een van de grootste bedreigingen voor The Burning Legion... Demon hunter speelt als een kruising tussen een rogue en warlock, compleet met Warblades en een vleugje spectaculaire magie, waarmee je bijvoorbeeld demonen gevangen kunt zetten en een ooglaser kunt afschieten.

World of Warcraft: Legion

   

De mooie, rode draad

Ik vind het in MMORPG’s altijd lastig om goed te doorgronden en onthouden waar ik precies mee bezig ben. Waarom was ik ook al weer 10 van deze robots aan het slopen? Voor wie sta ik 20 appels te verzamelen? En bovenal: wat heeft het in vredesnaam te maken met het redden van de wereld? De rode draad is in Legion gelukkig een stuk gemakkelijk te volgen. De simpele premisse in elk gebied wordt duidelijk uitgelegd en vrijwel elke quests staat in het teken van deze overkoepelende opdracht. 

Ik rijd rond in het dichte, paarsverlichte woud van Val’Sharah; links van me zie ik eenhoorns grazen en als ik een blik naar rechts werp, kijk ik een mysterieuze grot binnen van waaruit rode paddenstoelen en blauwe planten oplichten. Een paar stappen verderop stuit ik op de tempel van Elune, terwijl daarachter een grote zwerm vuurvliegjes ook mijn aandacht trekt… Je komt ogen te kort in Legion, want alhoewel er veel mooiere MMORPG’s op de markt zijn, blijft de sfeer in dit oudje van Blizzard, zeker nu de graphics nog iets verder zijn opgepoetst, toch onverslaanbaar.

World of Warcraft: Legion

   

Forever work in progress

Dat een MMORPG altijd een work in progress is, blijkt uit de updates die drie van de belangrijkste elementen in de game gekregen hebben. Ten eerste heeft het saaie, statische leren van recipes voor je professions een behoorlijke update gekregen; je leert nieuwe skills nu namelijk via quests, die je in de wereld uitvoert. Deze quests illustreren bijvoorbeeld hoe een leatherworker er ooit bij is gekomen om haar gear te verstevigen met botten en tanden, hetgeen ook weer bijdraagt aan de vorming van een eigen identiteit van je personage.

Het tweede element is de PvP, waarbij de nadruk nu minder ligt op gear, en meer op talents en ranks. Je kiest net als in PvE bepaalde talents uit en doorloopt 50 ranks. Wanneer je deze cap bereikt, kun je deze inwisselen voor rewards. Je rank wordt dan gereset, zodat je wederom kunt sparen voor shinies. PvE vormt het derde element uit de vorige alinea. Nieuw zijn de Mythic+ dungeons, die qua moeilijkheid toenemen met je eigen kunnen. In den beginne gaat het dan om de toevoeging van een timer en een toename in damage en health van vijanden, maar daarna worden er bijvoorbeeld ook random effects toegevoegd. 

Voordat ik echt uitgebreid toekom aan deze content voor gevorderden duik ik het riool nog effe in. Ik ben nog lang niet uitgestaard naar mijn Dreadblades en mijn iconische rogue compagnons. Hoera, voor de Class Fantasy!

World of Warcraft: Legion

   

PS. Moet je nog beginnen aan deze uitbreiding? Check dan vooral mijn World of Warcraft: Legion guide nog effe.

Conclusie 

SCORE: 90
World of Warcraft vraagt met de komst van Legion nog meer van je tijd. Gelukkig spendeer je die niet alleen al wachtend op de terugkeer van je volgelingen. Van het checken van Mythic+ dungeons en het stijgen in de PvP-ranks tot het ronddolen op de mooie The Broken Isles; er is genoeg te doen in deze zesde expansie van de MMORPG. Zeker aangezien het upgraden van je Artifact Weapon en Class Order Hall een heel karwei zijn. Maar goed, met zo’n levende Class Fantasy wil je toch nooit meer uitloggen.
World of Warcraft vraagt met de komst van Legion nog meer van je tijd. Gelukkig spendeer je die niet alleen al wachtend op de terugkeer van je volgelingen. Van het checken van Mythic+ dungeons en het stijgen in de PvP-ranks tot het ronddolen op de mooie The Broken Isles; er is genoeg te doen in deze zesde expansie van de MMORPG. Zeker aangezien het upgraden van je Artifact Weapon en Class Order Hall een heel karwei zijn. Maar goed, met zo’n levende Class Fantasy wil je toch nooit meer uitloggen.

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord