Wolfenstein The Old Blood – Review 

Wolfenstein The Old Blood – Review 2015-05-07T11:25:05
Niets. Nee, echt níets is leuker dan nazi-zwijnen door hun kartoffelkopf knallen. Dat gold vijfentwintig jaar geleden voor de eerste Wolfenstein, en dat gold vorig jaar voor The New Order opnieuw. Dus zijn we benieuwd: wat voor vers bloed pompt add-on The Old Blood in Graddus' favo game van 2014?

Ik heb Wolfenstein 3D voor de PC, Xbox 360, PlayStation 3, GameBoy Advance en Super Nintendo. Uitgespeeld ook, voor al die systemen. Ben één van de weinigen ter wereld die Wolfenstein uit 2009 wél een goede game vond. Voltooide The New Order op Über. En denk er serieus over na om mijn eerste zoon B.J. te noemen... Alhoewel.

wolfenstein: the old blood

 

*TOK*

Laat in ieder geval duidelijk zijn dat ik Wolfenstein-fan ben. Die shit heeft gewoon alles wat ik van een game verlang: sfeervolle Tweede Wereld oorlog-setting, het betere blafwerk en nazi's met grote helmen op hun hoofd die *tok* doen als je erop schiet. Niet geheel verrassend was The New Order dan ook mijn favoriete titel van 2014. Want naast bovengenoemde pluspunten, kende dat spel tevens een meeslepend verhaal en - slik - EMOTIE. Heil MachineGames!

En nu is er dus The Old Blood: de stand-alone uitbreiding die zich afspeelt vóór zijn grote broer en waarin B.J. Blazkowicz tijdens de circa zeven uur durende campaign achter een stel nazi-artefacten aangaat, alsook het legendarische kasteel Wolfenstein infiltreert. Zei daar iemand episch?

wolfenstein: the old blood

 

Schmerz im arze

Iedereen die The New Order gespeeld heeft, weet wat-ie gameplaytechnisch van The Old Blood kan verwachten. Knallen met pistolen, knallen met shotguns, knallen met mitrailleurs, knallen met sniper-rifles, knallen met twee pistolen, knallen met twee shotguns, knallen met twee mitrailleurs, knallen met twee sniper-rifles... En ondertussen een beetje achter cover schuilen, gezondheids-pakketjes verzamelen (regenerating health is voor pussies) en stealthy sneaken (commanders zijn nog steeds een schmerz im arze). 

Nieuw is de loden pijp. Met dit instrument is het niet alleen prettig nazi's killen, maar kun je bijvoorbeeld ook gaten in muurtjes slaan of ze beklimmen, op zoek naar verborgen nazi-goud en extra armor. Een vleugje Metroidvania dus, dat het avontuur eh... avontuurlijk houdt. 

wolfenstein: the old blood

 

Duizendjarig Derde Rijk

De grootste aantrekkingskracht van Wolfenstein blijft echter de sfeer. Noem het corny, noem het campy maar de serie heeft zo'n spot-on karikatuurstijltje dat alleen de grootste moraalridders zullen zeggen dat het smaakloos is. En, lieve lezertjes, met The Old Blood overtreft MachineGames zichzelf.

Neem slot Wolfenstein. Groots, majestueus en ontworpen als door Albert Speer zelf, is het kasteel een toonbeeld van de megalomane nazi-ideeën over een duizendjarig Derde Rijk. Uiteraard tot de nok toe gevuld met hakenkruizen, kampfhunden en Super Soldiers die aan een soort elektrische rails marcheren en letterlijk alles in hun pad met hun minigun verpulveren. Hmmm, schön.

Ook de personages, en dan met name de baddies, zijn weer totaal over-the-top. De arisch blonde Rudi Jäger bijvoorbeeld, die gevangenen aan zijn honden voert. Of de gewetenloze Helga Von Schabbs, die Frau Engel uit The New Order op een lieve oma doet lijken...

wolfenstein: the old blood

 

Hot Dog

Maar er is meer. Neem de zogenaamde 'nachtmerrie'-missies, waarin je terugkeert in de tijd en letterlijk in de pixelbrei van Wolfenstein 3D rondrent. In The New Order gebeurde dat één keer, maar in The Old Blood zit die shit gewoon in élk van de acht levels! En fokking hell, krijg ik er een nostalgische nerdgasm van.

Daarnaast de kenmerkende humor, zoals Blazkowicz die met zijn Amerikaanse tongval nog even snel wat Duitse woordjes oefent: 'Guten morgen, hot dog'. Om vervolgens door de mand te vallen en guns blazing de complete kriegsarmee naar het hiernamaals te sturen. Banaal? Absoluut. Typisch Wolfenstein? Opzeker.

Oh, en had ik al gezegd dat er nazi-zombies in The Old Blood zitten?

Al met al is deze twintig euro kostende uitbreiding dus niet alleen een waardige toevoeging op The New Order, maar gaat het er bij vlagen zelfs overheen. Get psyched!

wolfenstein: the old blood

Conclusie 

SCORE: 88
Iedereen die zeurt dat er tegenwoordig geen goede Tweede Wereld oorlog-shooters meer verschijnen: ga je mond spoelen en NU The Old Blood spelen. Het is lomp, het is platvloers, het is wansmakelijk... en het is dus exact wat je van Wolfenstein wil/verwacht!
Iedereen die zeurt dat er tegenwoordig geen goede Tweede Wereld oorlog-shooters meer verschijnen: ga je mond spoelen en NU The Old Blood spelen. Het is lomp, het is platvloers, het is wansmakelijk... en het is dus exact wat je van Wolfenstein wil/verwacht!

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord