Unravel - Review 

Unravel - Review 2016-02-22T15:04:05
Met releases als The Witness, Oxenfree en Firewatch zijn de indies lekker bezig de afgelopen maanden. Jan draagt in dat kader graag nog een ‘kleine’ titel aan: de hartverwarmende platformgame Unravel.

Dit is een ingekorte versie van Jan review uit de nieuwste PU, die nu in de winkels / op je deurmat ligt.

Unravel was voor velen een vreemde eend in de bijt tijdens de E3 2015 persconferentie van EA vorig jaar, maar sindsdien heeft deze even kleurrijke als bijzondere titel langzaam de harten van veel gamers veroverd. In dit platformspel draait alles om het bolletje rode wol Yarny, dat klimmend, springend en slingerend door alledaagse omgevingen reist. De game begint in het huis van een oude vrouw waar een bolletje wol van de trap valt, en op magische wijze tot leven komt.

Al snel valt je op dat de foto’s in de lijstjes aan de muur bij de oude vrouw leeg/vervaagd zijn, en datzelfde geldt voor de afbeeldingen in haar fotoboek. Aan jou de taak om de tastbare herinneringen van de oude vrouw terug te brengen en de foto’s van haar (klein)kinderen en familie weer compleet te maken.

Unravel

              

Eindjes aan elkaar knopen

Op het eerste gezicht is Unravel een traditionele platformgame waarbij je Yarny van links naar rechts navigeert, maar er zit een aardige twist aan de gameplay. Hoe verder je in een level komt, hoe meer wol je afrolt en hoe dunner je wordt. Om de zoveel tijd kom je echter een nieuw plukje rode wol tegen, waarmee je jezelf weer kunt aanvullen. Deze nieuwe plukjes vormen tevens de checkpoints in de levels.

Je gebruikt je eigen ‘lichaam’ om verder te komen. Dat doe je door draadjes van je wol om spijkers, haakjes en uitstekende schroeven te werpen en zo lianen te creëren. Je kunt ook de eindjes letterlijk aan elkaar knopen door een trampoline-effect aan een gespannen draadje mee te geven om jezelf de lucht in te katapulteren. Verder kun je voorwerpen duwen om je te helpen om net effe hoger te komen of een puzzel te kraken.

Omdat je zelf zo klein bent, lijken de dingen in je omgeving enorm: een krukje, een frisdrankblikje, een appel, een kinderfietsje… alle dingen komen gigantisch groot in beeld en dat ziet er heel tof uit. Sowieso is Unravel prachtig vormgegeven. De overdadige zonnestralen geven de buitenlocaties een gouden gloed, inclusief hier en daar een opvliegende meeuw, een fladderende vlinder of een snuffelende egel… die er voor Yarny uitzien als maatje olifant. Prachtig.

Unravel

           

Nobel puzzelen

Het platformpuzzelen is verder best uitdagend. Yarny’s moves zijn vrij beperkt, maar de puzzels zijn vaak erg goed bedacht. Zo dien je op een strand via de planken van een steiger van A naar B te komen, terwijl de golven komen en gaan. Voor Yarny hebben die onschuldige golfjes de omvang van een tsunami en bolletjes wol kunnen nu eenmaal niet zwemmen. Timing en snelheid is hier van groot belang.

Soms is het echter niet helemaal duidelijk wat het spel nu precies van je verlangt. De Spartaanse UI en het gebrek aan hints maken echter wel dat je je al snel één voelt met het aaibare figuurtje Yarny en diens nobele reis. En dat maakt Unravel een fijne indiegame met puzzels die je maar wat graag zult willen ontrafelen. 

Unravel

                                  

Effe Spelen:

Conclusie 

SCORE: 82
Unravel is een prachtig eerbetoon aan de kleine dingen in het leven. Een ontroerend, zacht verhaal dat je als een intiem platformsprookje aan jezelf vertelt. Fraai.
Unravel is een prachtig eerbetoon aan de kleine dingen in het leven. Een ontroerend, zacht verhaal dat je als een intiem platformsprookje aan jezelf vertelt. Fraai.

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord