Total War: Warhammer 2 - Alsof het nog epischer kon 

Total War: Warhammer 2 – Review 2017-11-20T12:30:05
Typisch Wouter: in een weekend waarin hij in z’n gedachten 13 keer stomende cohabitatie had moeten hebben, was hij in werkelijkheid met dino’s, ratten en elfjes aan het spelen. Total War: Warhammer II is dan ook voor de échte geek.

De screenshots in deze review heeft Wouter zelf gemaakt, dus ze zijn niet opgepoetst of anderzijds gephotoshopt. Want dat doen sommige publishers. *GASP!*

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat Total War: Warhammer uitkwam, maar toch voelt het voor mij alsof het vervolg er vlák na gedropt wordt. Dat heeft vooral te maken met de immense hoeveelheid content die deze fantastische game in onze PC’s dropte, want als je een Long Campaign van alle facties in Total War: Warhammer zou willen halen, dan ben je echt makkelijk honderd plus uur bezig. Misschien zelfs wel honderden! Maar of ik er nou klaar voor was of niet, Total War: Warhammer 2 komt eraan en heeft me weer beroofd van meer daglicht dan ik eigenlijk kan missen. Maar op een goede manier!

    

Total War: Warhammer 2 - wat is er nieuw aan de Campaign?

Om eerlijk te zijn is Total War: Warhammer II niet een vervolg zoals we dat gewend zijn van sommige series. Er zijn zeker wel dingen toegevoegd, getweakt en aangepast, maar mocht je de game als een Total War-n00b bekijken, dan lijkt het in principe dezelfde titel met andere rassen. Vergis je echter niet; het feit dat de Dwarfs, Vampires, Greenskins en Empire uit de basisgame van deel 1 vervangen zijn door High Elves, Dark Elves, Skaven en Lizardmen, dat verandert simpelweg álles. Maar daarover later meer, laat ik eerst beginnen met de toevoegingen/veranderingen op het gebied van de Campaign (map), want ook dat is niet mis…

Total War: Warhammer 2

De campaigns in de eerste Total War: Warhammer zijn groots, fucking lang en bizar episch, maar het is uiteindelijk allemaal een kwestie van landjepik spelen. Als je zoveel mogelijk settlements van de tegenstander verovert en simpelweg legers afslacht, dan behaal je de overwinning vanzelf wel. Nou blijft dat in deel 2 ook wel de weg naar de overwinning, maar er staat een hoger doel boven in de vorm van de Vortex in het midden van Total War: Warhammer 2 z’n IMMENSE campaign map (dit keer de New World in plaats van de Old World). Deze swirlende massa van magische shit is eigenlijk de McGuffin van deze game; het drijft het plot voort voor elke factie. Iedereen wil namelijk de kracht van het ding vangen, óf het vernietigen, waarvoor ze een aantal rituelen moeten completteren. Voor elk ritueel dien je een bepaalde hoeveelheid warpstones te verzamelen aan de hand van quests en door ze te winnen met speciale buildings, en het duurt tientallen uren voordat je genoeg van deze groene steentjes hebt verzameld om bij het laatste ritueel en de ultieme eind-battle te belanden. Die overigens niet episch moeilijk is, verrassend genoeg.

Total War: Warhammer 2   

Total War: Warhammer 2 - wat is er beter aan de nieuw Campaign?

Deze nieuwe structuur is aan de ene kant awesome, want het levert een aantal leuke cutscenes (niet in-game of CGI, maar een soort bewegende schilderijen) op en het zorgt ervoor dat de enorme campaign een stuk overzichtelijker wordt. Je werkt stap voor stap ergens naar toe terwijl de spanning opgebouwd wordt, waarna je een keiharde en verdomd grootse pay-off krijgt. Ding is wel dat je genadeloos Game Over kunt gaan (dit is de eerste Total War met een Game Over-scherm), zelfs na een beurt of 100, en dat is hárd. Veel savegames aanmaken is het devies, focus je in de naam van Xholankha op het scoren van die warpstones en zorg voor een goede verdediging als er een ritueel gaande is! Want dan komen die fuckers van een Chaos Warriors op je dak en die pakken je hoor.

Total War: Warhammer 2

Als je dacht dat Creative Assembly met deze nieuwe set-up voor de Campaign n00b-zieltjes wil winnen die dit deel een kans gaan geven omdat het allemaal een stuk laagdrempeliger is, dan ben je niet de enige. Dat dacht ik namelijk ook. Maar fuck me, Total War: Warhammer 2 is totaal niet makkelijker geworden dan z’n voorganger! In tegendeel, zelfs op Easy heb ik sommige battles meerdere keren opnieuw moeten doen en leek m’n strijd om de magische Vortex regelmatig een verloren zaak. Op geen enkele manier doet Creative Assembly een knieval naar de casual, iets wat aan de ene kant prachtig is, aan de andere kant zou het vet zijn als meer mensen konden genieten van de echt ABSURD FANTASTISCHE, VOLSLAGEN INSANE strijdvelden die je op een gegeven moment leidt, terwijl je er met opengeslagen kaak naar zit te staren. WOW.

Total War: Warhammer 2   

Total War: Warhammer 2 - de battles zijn gewoon té insane om te bevatten

Als je dacht dat de slagvelden van Total War: Warhammer helemaal losgingen, dan staat er je wat te wachten. Sure, die Greenskins gezeten op draken die in rijen gepantserde dwergjes knalden, dat is best schattig, maar wat ik nu heb aanschouwd… Ik zat gewoon te wachten tot m’n framerate zou inkakken van pure wanhoop en m’n PC z’n handen in de lucht zou gooien: ‘Gast, seriously?!’, maar nee, al deze troepen tegelijk, al deze actie, het blijft gewoon prachtig indrukwekkend stabiel in beeld. Het begon allemaal redelijk tam met m’n Skaven Campaign, een ras van ratten en ander ongedierte waar ik eigenlijk pas van onder de indruk was toen ik de abominations unlockte. Deze fucked up ratten-Frankensteins zijn heerlijke body horror freaks en maakten het feit dat Skaven niet gebruik maken van cavalerie bijna goed.

Total War: Warhammer 2

Maar pas later werd ik echt weggeblazen door de full force van Totale Oorlog in Total War: Warhammer 2. In de laatste momenten van een Campaign, als alle facties hun meest awesome units hebben, dan gaan alle remmen los. Toen ik de Dark Elves eerst een drietal vliegende draken en vervolgens een groep zeskoppige Hydra’s liet loslaten op een bende ratten. Of toen ik met een leger van 20 Cards plus versterkingen aan Lizardmen een enorme stad van de High Elves binnendrong en daar aanschouwde hoe een fucking gouden draak een gepantserde, triceratops-achtige dino bij z’n staart omhoog tilde. Ondertussen hoor je oorlogskreten, het kletteren van duizenden wapens, zie je spells exploderen en honderden pijlen suizen door de lucht in een uniek schouwspel dat je nergens, nérgens anders zult vinden. Het mooie is dat je volledige controle hebt over deze enorme battles, iets dat honderden tactieken en duizenden opties behelst, al dan niet in combinatie met hetgeen je op de campaign map hebt gedaan. Dit is een stuk videogame-vakmanschap dat je alleen kan maken als je Creative Assembly bent.

Total War: Warhammer 2     

Is Total War: Warhammer 2 niet gewoon een groot DLC-pakket?

Total War: Warhammer 2 is een enorm DLC-pakket en niet zozeer een full-on vervolg, daar moet ik eerlijk over zijn. De basics zijn dan ook niet veranderd; de graphics en de User Interface zijn zo goed als hetzelfde en de meeste aanpassingen hadden ook met een (big ass) update toegevoegd kunnen worden. Maar dat betekent niet dat Total War: Warhammer 2 z’n tijd en geld niet waard is, al is het alleen al voor de belofte van een MEGA Campaign waarin beide maps, van deel 1 en 2, plus diens facties in elkaar verenigd worden. Een gedachte waar je brein het bijna van begeeft, zo epic. Combineer dit met alle tweaks, nieuwe lore, verse en prachtige artworks, die fantastische nieuwe rassen die allemaal op vele fronten uniek zijn, nieuwe te ontdekken objecten op de map, plus de interessanter gemaakte Campaign(-doelen), en mag je wel een gruwelijke, verbluffende game noemen die wederom onvergelijkbaar is met wat voor andere Triple-A titel dan ook.

Total War: Warhammer 2 FPS Index

Conclusie 

SCORE: 92
Total War: Warhammer 2 is een paar hele grote updates in een nieuw doosje, maar de liefhebber van deel 1 zal geen regrets hebben. De nieuwe facties zijn namelijk weer fantastisch, de Campaign is gestroomlijnder, boeiender en overzichtelijker, alle kleinere aanpassingen verhogen de drang naar nog een beurtje en de gevechten zijn spectaculairder dan ooit. Zou helemaal top zijn als meer mensen hier van konden genieten, maar daar is deze materie nog steeds te zwaar voor…
Total War: Warhammer 2 is een paar hele grote updates in een nieuw doosje, maar de liefhebber van deel 1 zal geen regrets hebben. De nieuwe facties zijn namelijk weer fantastisch, de Campaign is gestroomlijnder, boeiender en overzichtelijker, alle kleinere aanpassingen verhogen de drang naar nog een beurtje en de gevechten zijn spectaculairder dan ooit. Zou helemaal top zijn als meer mensen hier van konden genieten, maar daar is deze materie nog steeds te zwaar voor…

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord