Super Mario Galaxy 2 

Super Mario Galaxy 2 2012-09-17T13:14:30
Super Mario Galaxy 2 is helemaal dope, volgens Jurjen. Dus als je dacht dat er geen mensen meer bij PU werken die spellen dope noemen, dan had je het dus mis. Al gebruikt Jurjen het woordje wellicht in een andere betekenis dan gebruikelijk.


Dopamine is een stofje in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij handelingen en de beloning ervan. Het bestaan van dit stofje biedt mogelijk een verklaring voor het genot wat het spelen van Super Mario Galaxy 2 teweegbrengt. Want wat voelt het weer ontzettend goed zeg, om met dat malle mannetje door de ruimte te hopsen!
En dat is dan ook de enige reden waarom je deze platformer moet spelen: omdat het spelen een goed gevoel geeft. Omdat je acties zo lekker voelen en zó kundig worden beloond met fraaie beelden en grappige geluiden dat je tijdens het spelen in een heerlijke dopamineroes belandt. Omdat het spel net als elke Mario platformer eigenlijk een dopaminemachine is. Kortom: hij is gewoon weer helemaal dope!

Mario-junk

Super Mario Galaxy 2Voor een Mario-junk als ik voelt het alleen al lekker om rondjes te rennen rond een van die kleine planeetjes waar SMG2 zo royaal in voorziet. Daarbij ga je vanzelf ook een beetje springen, en als je dit met de juiste timing doet, komt Mario steeds wat hoger, tot hij bij de derde sprong wahooeee roept en een salto maakt.
Daar word je blij van. En je kunt het doen waar je maar wilt. Sterker nog, je wordt door de briljante levelontwerpen en prikkelende uitdagingen aan alle kanten aangemoedigd om te gaan springen. Bijvoorbeeld om verder te komen, iets kapot te maken of naar een andere planeet geknald te worden.
Dus blijf het maar doen, spring maar verder en verder op je reis door de ruimte, en wees niet bang: je zucht naar verrassingen en goede gevoelens wordt op elk planeetje weer bevredigd.

Yoshi
Natuurlijk zat die driedubbele sprong ook al in Mario 64, en konden we in de eerste Galaxy ook al rondom planeetjes rennen. Dus laat ik eens wat nieuwe dingen noemen die aan SMG2 zijn toegevoegd om je dopamineniveau met van die kleine, aangename scheutjes op een prettig peil te houden.
Yoshi is natuurlijk niet nieuw, maar zijn aanwezigheid in de ruimte en zijn transformaties wel. En het voelt heerlijk om met een rode Yoshi op hoge snelheid door een hindernisbaan te rennen. Of om met een geel-gloeiende Yoshi platformen uit het niets tevoorschijn te toveren. Of om met een blauwe, langzaam omhoog zwevende Yoshi puntige obstakels te ontwijken en sterrendeeltjes te pakken.
Maar ook de nieuwe transformaties van Mario bieden mogelijkheden tot acties die je met een grote grijns verricht.
 

Super Mario Galaxy 2
Wolkjes
In het level Rock and Rollodillo laat je Mario bijvoorbeeld als een rollend rotsblok met grof geweld door blokkades denderen of vijanden omver kegelen. Maar hij kan zich in sommige levels ook als een drilboor dwars door planeten boren. Of hangend aan een vogel een hanggliderachtige vlucht maken.
De leukste nieuwe power-up vind ik de Cloud power-up. Als je deze hebt gepakt, kun je drie keer een wolkenplatform onder Mario’s voeten laten verschijnen door met de afstandsbediening te schudden. Dit nodigt uit tot vernuftige combinaties van verre/hoge sprongen en ‘op het allerlaatste moment schudden’ om plekken te bereiken waar je anders nooit was gekomen.
Natuurlijk zijn oude vertrouwde transformaties als bijtje-Mario, vuurbal-Mario en spook-Mario ook weer goed voor dikke fun in extreme omstandigheden.

Knisperend vers
Super Mario Galaxy 2Naast de nieuwe ingrediënten zijn er enorm veel oude elementen (verzameld uit elke échte Mario platformgame ooit verschenen) gebruikt om knisperend verse uitdagingen te bouwen. Denk niet dat je al weet wat je te wachten staat als je al die voorgangers hebt gespeeld, want de ontwikkelaars zijn tot het uiterste - en soms nog iets verder - gegaan om zulke fantastische levels te bouwen dat je er vanzelf van gaat stralen.
Wie bijvoorbeeld het op Mario Sunshine gebaseerde strandlevel heeft bereikt, zal hier net als ik met een onuitwisbare glimlach doorheen hopsen. En mijn glimlach was zelfs nog iets breder in Cosmic Cave Galaxy, een waterlevel dat je met een druk op de knop in een ijslevel kunt veranderen.

Schaatsen
Super Mario Galaxy 2Toen ik Cosmic Cave Galaxy had bevroren, ben ik gewoon een paar minuten gaan schaatsen. Ik had allang gezien dat ik tussen die twee bevroren watervallen omhoog kon walljumpen om het volgende deel van het level te bereiken, maar ik had nog geen zin om verder te gaan. Ik had zin om te schaatsen, en dus ging ik schaatsen.
Er klonk serene harpmuziek, slechts doorbroken door het knerpen van mijn schaatsen in het ijs. De duizenden sterren aan de hemel wierpen een sprookjesachtige gloed op mijn omgeving. Ik sprong en maakte een pirouette. Onder het ijs zag ik vissen en pinguïns zwemmen.
Ik weet niet of het dopamine was of een andere stof, maar ik voelde me blij, betoverd en gelukkig, op een speciale manier. De Mario Galaxy-manier.
 

Super Mario Galaxy 2
Tweede portie dope
Natuurlijk zaten dit soort geniet- en geluksmomenten ook al in de eerste Mario Galaxy. En natuurlijk is dat het grootste en enige probleem van SMG2, dat het een vervolg is op de overweldigende voorganger. Toch weet ik zeker dat de vele liefhebbers van de eerste Galaxy daar geen problemen mee zullen hebben.
Als je de eerste trip hebt beleefd, is je ziel verkocht. Je verlangt naar meer, mooier en grootser, en dat is precies waar Super Mario Galaxy 2 in voorziet.

Conclusie
Iedereen die zich de goede gevoelens herinnert die de eerste Galaxy leverde, zal instant worden gegrepen door de pracht en glorieuze gameplay van dit uitstekende, alom verzadigende vervolgspel, dat ook nog eens een stuk uitgebreider uitpakt. Dit is briljant gemaakt en gewoon helemaal, hoogkwalitatieve, onversneden dope met een straatwaarde van 242 sterren.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord