Spelunky review 

Spelunky review 2012-09-17T12:54:16
Laat je niet foppen door het vriendelijke uiterlijk van dit indie-platformspel, want Spelunky is een listige klootzak, een terreuraanval op je gemoed, een door duizenden doden slingerende louteringsweg. Als getergde grotverkenner heeft Jurjen gelukkig wel wat tips om de helse beproevingen te overleven zonder krankzinnig te worden.
Tien tips voor grotverkenners
 
1. Verwacht niet ver te komen
Doodgeknabbeld door piranha’s, overhoop geschoten door een winkelbaas, opgeblazen door je eigen bom… in principe zou je dit soort sterfgevallen makkelijk moeten kunnen ontwijken, maar in de praktijk van Spelunky blijf je zelden een paar minuten in leven. En dood is dood, dus moet je vervolgens weer helemaal opnieuw beginnen. Pas je verwachtingspatroon hier op aan als je geestelijk gezond wilt blijven.
 
2. Falen is leren
Ook al zijn de levels willekeurig samengesteld, en krijg je dus elke spelbeurt weer iets anders voorgeschoteld, je wordt heel, heeeel langzaam steeds iets beter in het ontwijken van de gevaren op je pad. Het is waarschijnlijk de enige manier om tijdens het spelen van Spelunky de waanzin voor te blijven: elke dood opvatten als een leermoment. 
 
3. De juiste weg is omlaag
Je weet in Spelunky altijd waar je naartoe moet: omlaag. Dus zoek een opening om omlaag te kunnen springen, of maak zo’n opening met een bom. Pas op: bij een val van acht vakjes of meer verlies je één of meer van je kostbare harten, tenzij je op een vijand of in het water landt. 
 
4. Maak vrienden en vijanden

Geef de tunnelman wat hij vraagt, hij maakt namelijk shortcuts naar verdere werelden, zodat je tóch niet steeds helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Beroof de winkelier door in de nok van zijn winkel te hangen en bommen te droppen. Breng het blonde vrouwtje naar de uitgang. Of offer haar aan Kali.
 
5. Offer mensen
Je kunt alles wat een beetje menselijk oogt op de offertafel van Kali plaatsen om haar ‘Favor’ en daaruit voortvloeiende giften te winnen. Een verdoofd slachtoffer levert meer op dan een lijk.
 
6. Laat je niet verleiden
Laat je niet door elk blinkend diamantje of schatkistje verleiden tot waaghalzerij. De saai ogende voorwerpkratten zijn meestal wél een omweggetje waard. 
 
7. Gooi met dingen
Draag als het kan altijd een steentje om mee te gooien, dat is een beter wapen dan je zweep. Ontmantel valstrikken door er iets naartoe te gooien, maar pas op: soms stuiteren dingen terug.  
 
 
8. Geef jezelf de schuld
Het tegelijk fijne en gemene van Spelunky is dat je alleen jezelf verwijten kunt maken over elke keer dat het mis gaat. Er gebeurt namelijk niets zolang jij niet beweegt. 
 
9. Vergeet - uiteindelijk - de shortcuts
Als je dit spel écht wil uitspelen, moet je de shortcuts toch weer niet gebruiken, zodat je in de makkelijkere levels veel goeie spulletjes kunt verzamelen.
 
10. Koop bloemen
Spelunky maakt je geen prettig mens voor je omgeving. Je kreunt, scheldt en vloekt, komt afspraken niet na, roept telkens weer ‘nog één keertje, schat, ik ben er bijna!’, schrikt zwetend wakker in de nacht en hebt nauwelijks nog aandacht voor je geliefden. Dus koop bloemen en zeg dat het je spijt. Geef je vriendin vervolgens je credit card en stuur haar de stad in, zodat jij weer de spelonk in kan. 
 
Conclusie:
Dit is zo’n beetje de ultieme videogame, eentje die je als geen ander spel laat zoeken, zwoegen, experimenteren en vloeken, maar uiteindelijk enorme warme golven van voldoening door je lijf laat stromen.

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord