Samsung Ultrawide S29E790C - Hardware Review 

Samsung Ultrawide S29E790C - Hardware Review 2016-01-08T12:58:59
Na jarenlang achter platte beeldschermen te hebben doorgebracht mocht Sijmon eindelijk een spelletje spelen op een kromme monitor, die daarnaast ook nog eens superbreed is. Niet lang daarna hing hij misselijk boven een emmertje. Volledig door eigen schuld natuurlijk. Gelukkig wilde hij alsnog zijn ervaringen delen.

Nog niet zo lang geleden waren we er allemaal heilig van overtuigd dat beeldschermen zo plat als een pannenkoek zijn. Hoe ouderwets deze opvatting nu ook klinkt, kon je de mens deze onwetendheid niet kwalijk nemen. Er was simpelweg voor niemand een enkele reden om te twijfelen aan de platheid van beeldschermen. Hier kwam dan ook pas verandering in toen een aantal pioniers in de beeldscherm-industrie het vermoeden kregen dat beeldschermen niet per se plat hoeven te zijn.

Na het bekomen van de eerste schrik begint men nu te wennen aan het idee van kromme beeldschermen. Langzamerhand komen steeds meer mensen wel ergens in aanraking met een gebogen smartphone, televisie of monitor. Desondanks heeft deze technologie de wereld nog niet veroverd. Samsung stuurde daarom een review exemplaar op van de Ultrawide S29E790C om eens te ervaren hoe het is om te gamen met een gebogen monitor.

Samsung Ultrawide

         

Specs

  • Formaat: 29 inch WFHD
  • Panel Type: SVA (Vertical Alignment) LCD
  • Aspect ratio: 21:9 (64:27)
  • Resolutie: 2560 x 1080
  • Responstijd: 4ms
  • Refresh rate: 60hz
  • Static contrast: 3000:1
  • Aansluitingen: 2x HMDI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, 3,5mm headphone
  • Audio: 7 watt (stereo)
  • Adviesprijs: €699

        

Megabreed

Als je naar de specs van de S29E790C kijkt valt al snel de bijzondere resolutie en beeldverhouding op. Wat de hoeveelheid verticale punten betreft trouwens nog niet. Dat zijn er gewoon 1080, net zoals ieder ander Full HD beeldscherm. Maar langs de horizontale as zijn het er meer. Dit beeldscherm is namelijk 33% extra breed. Oftewel UltraWide. Deze verhouding is overgewaaid vanuit de filmindustrie en heeft als toegevoegde waarde dat beelden meer filmisch en overtuigend overkomen. Mensen die onbelangrijke activiteiten op hun computer uitvoeren, werken bijvoorbeeld, kunnen met deze resolutie meerdere documenten of andere serieuze dingen naast elkaar zetten. Dit is echter lang niet zo boeiend als de betere ervaring die dit kan opleveren tijdens het spelen van games. 

Samsung Ultrawide

       

Louter joystick

Zelfs voor een 29 inch beeldscherm is de E790C best groot en zwaar. Wat overigens prima is voor een apparaat dat voornamelijk stationair op een bureau staat te staan. Je kunt het paneel lekker ver omhoog en omlaag schuiven en kantelen, en dankzij de robuuste voet van het beeldscherm is dit zelfs vrij gemakkelijk. Om je computer aan te sluiten kun je gebruik maken van HDMI of DisplayPort, maar meer traditionele poorten zoals DVI of VGA ontbreken. Er zitten bijna geen knoppen op deze UltraWide dus het was even zoeken naar de aan/uit schakelaar. Rechtsachter bleek één kleine joystick te zitten waarmee je het ding volledig kunt bedienen. Dit was effe wennen, maar werkte uiteindelijk prima.

Samsung Ultrawide

         

Uitgesproken contrast

Het SVA scherm levert goed werk en is in staat om mooie beelden tevoorschijn te toveren. Via de instellingen met de eerdergenoemde joystick kon ik dit nog wat naar mijn eigen smaak aanpassen. De kleuren komen helder over en het contrast is mooi diep in zowel de donkere als lichtere tinten. Bij de kleurprofielen kwam ik ook een ‘Game Mode’ tegen, maar deze had van mij eigenlijk wel weg mogen blijven. Naar mijn smaak werden de kleuren hiermee veel te fel, en een deel van het mooie contrast viel zelfs weg. De refresh rate is met 60hz heel standaard, maar persoonlijk ben ik inmiddels zo gewend aan mijn eigen beeldscherm van 120hz dat het voor mij eigenlijk te weinig is. Sommige mensen zeggen dat ze dit verschil niet zien, maar ik weiger om dat te geloven. Ik stoor me er al aan als ik een shooter speel met minder dan 100 beelden per seconde.

          

Wagenziekte

Het is natuurlijk al een klein succesverhaaltje om verschillende Word-documenten en browservensters naast elkaar te kunnen zetten, maar lang niet zo interessant als een potje Ultrawide Battlefield 4. In de hoogte passen evenveel pixels als bij een normaal HD scherm, dus worden er aan de zijkant gewoon wat stukken beeld aan vastgeplakt. Het brede gezichtsveld, gecombineerd met de kromming van het beeldscherm, bleek een meeslepende ervaring. Hierdoor werd ik erg nieuwsgierig naar een hyperactief potje Instagib in de nieuwe Unreal Tournament, een oude liefde die ik pas geleden opnieuw heb uitgevonden. Dat was alleen een behoorlijk slecht idee. Het extra beeld aan de zijkanten wordt namelijk wat uitgerekt, en bij snelle bewegingen geeft dit een vreemd vissenoog-effect. Hier werden mijn scores in ieder geval niet beter van en binnen korte tijd voelde ik me vooral misselijk.

Unreal Tournament Samsung Ultrawide

           

Meer buigbare games

Na een reistabletje en een volkorencracker met kaas heb ik nog wel een aantal minder wilde games uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld GTA 5, dat net als bij BF4 erg overtuigend en overweldigend overkwam. Ik vraag me wel af in hoeverre de kromming hieraan bijdraagt. Een beetje misschien, maar volgens mij komt het vooral door de breedte van het scherm. Top-down games als Cities Skylines en Diablo 3 profiteren er voornamelijk van dat er meer op het scherm past. Een voordeel dat overigens volledig ongewenst is bij StarCraft II, waardoor deze resolutie hier simpelweg geweigerd wordt. Jammer, maar begrijpelijk. Minder begrijpelijk vind ik de slechte ondersteuning in Fallout 4. Om deze resolutie hier aan de praat te krijgen moest ik creatief aan de slag in de .ini bestanden van het spel. En zelfs toen viel het nog tegen omdat de interface genadeloos uit z’n verband werd getrokken.

Fallout 4 Samsung Ultrawide

          

Conclusie

Gamen op een Ultrawide beeldscherm is een indrukwekkende ervaring. In first person shooters word je door het wijde zicht veel meer in het spel gezogen. Met strategiegames en MOBA’s is de extra ruimte vooral erg praktisch. Hopelijk wordt de software-ondersteuning voor deze resolutie in de toekomst alleen wat beter. Desalniettemin combineert de gebogen S29E790C de Ultrawide ervaring met een hoge beeldkwaliteit, mooie kleuren en een goed contrast. Wel jammer is het ontbreken van G-Sync ondersteuning. En met deze pittige adviesprijs had de refresh rate wat mij betreft ook wel wat hoger gemogen.

REACTIES (39) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord