Samsung C24FG70FQU - Hardware Review 

Samsung C24FG70FQU - Hardware Review 2016-12-15T16:08:18
Stel, je bent op de markt voor een nieuw gaming scherm. Ga je dan voor 4k of full-HD? Bij laatstgenoemde ben je bij de Samsung C24FG70FQU aan het juiste adres, zolang je een krachtige grafische kaart hebt tenminste.

Dit curved scherm haalt dankzij de aanwezige VA-technologie namelijk het beste uit de kleuren van je games naar boven. VA (vertical alignment) laat kleuren spetteren van je scherm dankzij een heel goede contrastweergave. Zwart is echt zwart en kleuren worden vol getoond. Het scherm is al in de fabriek gekalibreerd en je kunt dus meteen je pc of consoles via DisplayPort of één van de twee HDMI-ingangen aansluiten.

Samsung    
VERSTELBARE VOET

Wanneer je hem uitpakt, is het eerste dat opvalt aan de Samsung C24FG70FQU de verstelbare voet. Die heeft geen schuifmechanisme maar houdt het lekker simpel: pak het scherm beet en schuif hem in de positie die voor jou comfortabel is. De voet kan er ook afgehaald worden zodat het scherm met beugels aan de wand gehangen kan worden. Let wel op: het scherm mist speakers. Je kunt er externe speakers aanhangen of je koptelefoon gebruiken via de 3,5mm geluidsuitgang.

Samsung    
BEKEN KLEUR

Dit scherm draait dus vooral om de prachtige kleuren. De resolutie is Full HD (1920 x 1080) en het kleurgebruik is echt beter dan een standaard TN-paneel. Dit komt door een technologie genaamd quantum dot. Er zit een laag nanokristallen in het scherm die voor betere kleuren en contrast zorgen. Het zorgt ervoor dat je games echt van het scherm spatten en het heeft zoveel detail dat het ook geschikt is voor andere precieze taken op je scherm, bijvoorbeeld fotobewerking. Je betaalt er dan ook wat meer voor: de Samsung C24FG70FQU kost 399 euro, dat is aan de prijzige kant voor een Full HD-beeldscherm.


Een nadeel van quantum dot tegenover een goedkoper TN-paneel is dat laatstgenoemde sneller is. Aangezien je niet op framedrops en screen tearing zit te wachten en Samsung dit scherm als een echte gaming monitor neerzet, hebben ze daar wat oplossingen op gevonden. Zo heeft Samsung een eigen motion blur-technologie ontwikkeld waarbij de backlight van het scherm snel knippert om het beeld vloeiender te laten ogen.

Samsung   
FREESYNC

Toch heb je alsnog het probleem dat schermen moeite hebben met een perfecte framerate tonen. Wanneer de framerate lager wordt dan de verversingssnelheid van het scherm, dan ontstaat er namelijk screen tearing. V-sync wordt tegenwoordig als oplossing aangedragen die het scherm op een vaste frequentie zet, maar dat helpt niet bij een hele goede grafische kaart die games op 144 Hz weergeeft.
Daarom bevat het scherm AMD’s FreeSync-technologie. De verversingssnelheid van het scherm wordt aangepast aan de game zelf, waardoor screentearing wordt vermeden. Speel je een game op 144 Hz, maar gaat de framerate van de game omlaag naar 100 frames, dan past het scherm zich daar dynamisch op aan. Op die manier wordt altijd de best mogelijke framerate gekozen, zonder dat je zelf constant moet wisselen. Wel is de FreeSync-range in dit scherm beperkt. Met de Standard Engine-optie worden games tussen de 90 en 144 Hz vloeiend getoond en met de Ultimate Engine games van 70 tot 144 Hz. Nu snap je waarom we zeggen dat je een krachtige grafische kaart nodig hebt: geeft je oude kaart games met een framerate lager dan 70 per seconde weer, dan krijg je alsnog stotteringen.

Samsung   
LAMPJE

Als extra heeft het scherm een lampje onderin. Je zou het kunnen vergelijken met Philips’ Ambilight, waarbij de kleuren veranderen afhankelijk van wat er op het scherm gebeurt. Opvallend genoeg gebruikt het sfeerlicht in Samsung’s monitor geluidssignalen van de game om de enkele kleur licht intensiever te laten worden, dus dit is wel anders dan bovengenoemde voorbeeld. Een extra optie die ons niet warm of koud maakte, maar die net zo gemakkelijk uitgezet kan worden.

Conclusie 

We kunnen, mits je het geld er voor hebt, de Samsung C24FG70QU van harte aanbevelen aan mensen die hun games zo mooi mogelijk willen afbeelden, maar voor wie 4K-resolutie nog een stap te ver is. Wel raden we hem alleen aan voor mensen met een krachtige grafische kaart die games altijd op een hoge resolutie draaien. Dit vanwege de beperkte FreeSync-implementatie. Ben je toch al met een goede grafische kaart aan het gamen, doe jezelf dan een lol en maak de beeldweergave net zo mooi.
We kunnen, mits je het geld er voor hebt, de Samsung C24FG70QU van harte aanbevelen aan mensen die hun games zo mooi mogelijk willen afbeelden, maar voor wie 4K-resolutie nog een stap te ver is. Wel raden we hem alleen aan voor mensen met een krachtige grafische kaart die games altijd op een hoge resolutie draaien. Dit vanwege de beperkte FreeSync-implementatie. Ben je toch al met een goede grafische kaart aan het gamen, doe jezelf dan een lol en maak de beeldweergave net zo mooi.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord