Saints Row IV - Review 

Saints Row IV - Review 2013-08-26T15:10:35
Saints Row IV is zonder twijfel de meest wansmakelijke game die dit jaar verschijnt. Voer voor Graddus dus.

Dit is een verkorte versie van de review die je in PU09 kunt vinden

Een stel Islamitische bad-guys heeft een nucleaire raket gekaapt - het doelwit: Washington. Terwijl de klok tikt, proberen de Saints de schurken te stoppen en de wereldvrede te behouden. Het is een verkapte tutorial, die direct de toon zet.

Nadat ik de boeven heb verslagen, blijkt de atoombom al gelanceerd. Wat nu? Geen probleem: als een volleerd atleet spring ik op de raket. Onder de klanken van Aerosmith’s ‘I Don’t Wanna Miss a Thing’, klauter ik naar boven, onderwijl de nuke saboterend. Gekkenhuis. Nog 7, 6, 5, 4… *BOEM* Terwijl de onklaar gemaakte bom in duizend stukken uit elkaar spat, zweef ik als een baas naar beneden. Hoppa!

Saints Row IV

Wereld gered, de Saints zijn populairder dan ooit en ik word tot president van de Verenigde Staten gekozen. Haha, uuuhm, tja… Lachen toch?

De waanzinnige openingsscène is slechts het topje van de ijsberg. Saints Row IV heeft namelijk nog kilo’s meer waanzin in petto en strooit deze als een goedgetrainde Zwarte Piet over ons uit.

Na het customizen van mijn character (de eerste travestiet die plaatsneemt in het Capitool, hihi), ben ik de machtigste man/vrouw op aarde. Wil ik nu de hongersnood stoppen of kanker genezen? Wacht, laat me even denken... Te laat: aliens vallen Amerika aan en ik word gevangen door de intergalactische slechterik Zinyak.

Saints row 4

Lomp

Ach, het recept van Saints Row is inmiddels bekend: missies aannemen, zijopdrachten doen en ondertussen een beetje doelloos door de opvallend karakterloze straten van het getransformeerde Steelport cruisen.

Er is verschrikkelijke pop-up en de rood/paarse gloed die als een sluier over de stad hangt, maakt me misselijk. Menu’s en interface lijken rechtstreeks gekopieerd uit Saints Row 3. Nope, fraai is het niet. Maar ja, dat krijg je met verkapte DLC.

En dan te bedenken dat Saints Row IV op papier de ultieme videogame is. Een lekker grote, open metropool, waarin je harder kunt huishouden dan de Veerkampjes en de enige grens je eigen fantasie is.

Nieuw zijn de superkrachten, waarmee je door Steelport rent, springt en zweeft als Superman. Maar waar is het pimpen van al die auto’s dan nog goed voor? Hmmm.

Saints Row IV

Ook de wapens zijn weer lekker bizar. Zo is er de inmiddels befaamde dubstep-gun, waarmee je hele huizenblokken laat bouncen. Maarrre, waarom zou je dan ooit nog zo’n lullig Uzi’tje willen gebruiken? Over sommige zaken in deze game lijkt gewoon niet echt te zijn nagedacht.

Meest fnuikende is evenwel dat alle bizarre dingen in Saints Row IV eigenlijk alleen de eerste keer dat je ze ziet of doet leuk zijn. Het mist subtiliteit, een dubbele bodem. Saints Row IV is gewoon lomp. Als een dikke, vette Amerikaanse redneck die een harde boer in je gezicht laat.

Moslims, aliens, atoombommen, dubstep, superhelden, de jaren ’50: op een gegeven moment ontploft je hoofd van alle randomness. En raak je zelfs een beetje afgestompt.

Saints Row IV

Derderangs artiest

Begrijp me niet verkeerd: dit is zeker geen slechte game. Vooral de eerste paar uur, als alles nog fris aanvoelt, is Saints Row IV wel degelijk een bijzonder vermakelijke free-roamer. 

Maar uiteindelijk komt het neer op deze vraag: wil je 60 euro betalen voor een platvloerse, derderangs artiest met het soort moppen dat je ome Wim ook graag verteld… of ga je toch liever je centen sparen voor de grandioze theatervoorstelling die GTA V heet?

Conclusie 

SCORE: 69
Op zijn best is Saints Row IV een zandbak boordevol grappige feestwinkelartikelen. Op zijn slechtst is dit een salvo losse poepflodders zonder enige vorm of duidelijke richting, en daardoor strontirritant. Hoe langer je speelt, hoe meer het spel naar dat laatste gaat neigen.
Op zijn best is Saints Row IV een zandbak boordevol grappige feestwinkelartikelen. Op zijn slechtst is dit een salvo losse poepflodders zonder enige vorm of duidelijke richting, en daardoor strontirritant. Hoe langer je speelt, hoe meer het spel naar dat laatste gaat neigen.

REACTIES (186) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord