Pokemon Black & White Review 

Pokemon Black & White Review 2012-12-19T15:21:39
Jurjen wordt altijd een beetje gek als hij een nieuw Pokémon-spel krijgt. Gaat ie liedjes zingen, en dan snel een rustig hoekje zoeken om te genieten van alles wat nieuw is. Ook al weet onze oude Pokémon-fan ook wel dat het woord ‘nieuw’ in de wereld van Pokémon relatief is.

‘Welke game speel je’, vroeg Maarten. ‘De nieuwe Pokémon’, zei ik. ‘O ja’, zei Maarten, ‘Jij bent nog steeds Pokémon-fan hè? Grappig.’ Ik knikte en speelde verder. Maar ’s avonds in bed dacht ik er nog eens over na. Ben ik nog steeds een Pokémon-fan?

Ja, ik ben een Pokémon-fan. Ik vind het hele fenomeen nog steeds geweldig. Dat je op avontuur gaat in de natuur, en daar gekke wezens kunt vangen. De enorme mogelijkheden die het spel biedt om steeds beter te worden, meer kennis te vergaren, je ervaringen en Pokémon met vrienden en gelijkgestemden te delen. Maar ik ben geen fan van de herhalingen waar de serie op drijft. Die herhalingen beginnen me steeds meer tegen te staan.

Tutorial

‘Kom mee naar route 19, dan leer ik je hoe je een Pokémon vangt’, zegt een enthousiaste Bianca, de assistent van professor Juniper, in Aspertia City, de stad waar het nieuwe Pokémon-avontuur begint. Ze zei het serieus: ‘dan leer ik je hoe je een Pokémon vangt’. Ik ben een volwassen kerel met een leuk gezin en een lust voor avontuur en zit voor de vierendertigste keer gevangen in een tutorial waarin ik krijg uitgelegd hoe ik een Pokémon moet vangen.

Pokemon BW Review shot3

Waarom verschijnt er aan het begin van het spel wél de vraag of ik een jongen of een meisje ben, maar niet zoiets als, ‘Have you played a Pokémon game before or are you a Geodude that lived under a rock since the nineties?’ Voor hoeveel spelers zal Pokémon Black & White 2 nu écht de allereerste Pokémon-game zijn? Waarom behandelt het spel mij in de beginfases als een onwetende debiel?

Opnieuw

Wanneer ik de beginfases heb doorlopen en door bekendere omgevingen in Unova zwerf, krijg ik het gevoel dat ik gewoon weer opnieuw ben begonnen met Pokémon Black & White. Zonder 2. Het spel biedt zo verschrikkelijk weinig vernieuwing, dat ik vanzelf blij word van de paar kleine dingetjes die wél nieuw zijn. Dat is mijn rol als Pokémon-fan.

Wauw, het avontuur begint in Aspertia City! Dus niet een dorp, maar een heuse stad! Meer en hogere gebouwen! Vooruitgang! Er zijn twee nieuwe vormen van Kyurem! De TM’s zitten op andere plaatsen! Er zijn weer seizoenen! De Move Tutors zijn terug! En er zitten nu ook weer oude Pokémon in! Azurill! Growlithe! Psyduck! Die gekke ouwe Psyduck, hahahaaaa! Hoe vet is dat!

Wanneer het vernieuwend voelt als oude dingen terugkeren, moet ik als Pokémon-fan misschien toch eens bij mezelf te rade gaan.

Pokemon BW Review shot 1

Herhalingsoefening

Door het cijfer 2 achter de titel, wekken Pokémon Black & White 2 de illusie dat je voor je geld een heel nieuw spel krijgt, maar dat is niet het geval. Ze hadden beter het cijfer 1,2 achter de titel kunnen zetten. Er is een handjevol nieuwe locaties, personages en mogelijkheden, en er is een nieuw verhaaltje, voor de rest is deze sequel vooral een herhalingsoefening. Een herhalingsoefening waar ik na de derde gym even mee ben gestopt. Misschien pik ik het avontuur later weer op. Misschien ook niet.

Misschien moet ik mezelf geen Pokémon-fan meer noemen. 

Conclusie 

SCORE: 62
Pokémon Black & White blijft een geweldig spel, ook als je het voor een tweede keer speelt. Maar hadden de extraatjes van deze ‘sequel’ er niet als downloadable expansion pack van tien euro bij gekund? Of weet je wat, Nintendo: stop ze de volgende keer meteen in het spel!
Pokémon Black & White blijft een geweldig spel, ook als je het voor een tweede keer speelt. Maar hadden de extraatjes van deze ‘sequel’ er niet als downloadable expansion pack van tien euro bij gekund? Of weet je wat, Nintendo: stop ze de volgende keer meteen in het spel!

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord