Metal Gear Solid 2: Substance - review 

Metal Gear Solid 2: Substance - review 2013-06-26T13:10:34
Iedereen die mijn Substance preview van vorige maand heeft gelezen, weet dat er niet al te veel is toegevoegd aan de, in mijn ogen, volledig overhypte spionage topper.

Voor iedereen die mijn preview niet heeft gelezen zal ik het nog even kort samenvatten. De "ultieme" spionage game MGS 2 die zijn opwachting maakte op de PlayStation 2, verschijnt nu ook op de Xbox. Konami heeft er niet al te veel tijd en moeite in gestoken en zodoende ziet de game er nauwelijks beter uit dan op de PS2.

Er deden verhalen de ronde als zou je deze keer wél de hele game kunnen spelen met Solid Snake maar dat blijkt onzin te zijn. Wel zijn er een handvol zogenaamde Snake Tales; missies die er later een beetje zijn bijgegooid en min of meer het verhaal van Metal Gear Solid 2 volgen. Je kunt ze inderdaad met Solid Snake spelen maar de missies kennen geen cutscenes en worden daarom botweg ingeleid door een lap tekst.

De enige reden voor diegenen die MGS 2 al kennen om deze game eventueel op de Xbox te spelen, zijn de VR Missions. Net zoals er voor de PSone ooit een aparte Metal Gear Solid add-on uitkwam die The VR Missions heette, is er nu dus ook zoiets voor Substance, die overigens ook in deze vorm uitkomt op PC en notabene PS2!

VR Missions

Deze VR Missions zijn leuk, al hebben geen verhaal en houden ze geen enkel verband met het plot van Substance. Je kunt ze beschouwen als een soort van training in de gameplay van Metal Gear Solid en dat werkt goed.

Soms komt er een boel behendigheid bij kijken en soms zijn het echte puzzels. Mijn favoriete missies zijn die waarbij wapens een belangrijke rol spelen. Die zijn behoorlijk lastig want de meeste VR Missions spelen zich af in een relatief kleine ruimte. Je kunt dus niet zomaar wegrennen als je ontdekt wordt zoals dat in de game bijvoorbeeld wel kan.

Natuurlijk zijn er ook een paar interessante extra's te verkrijgen in deze 500 extra missies maar daarover ga ik je helemaal niets verklappen. Ga dat zelf maar uitzoeken.

Substance

De naam Metal Gear Solid: Substance doet vermoeden dat het hier gaat om een nieuwe Metal Gear Solid game maar dat is dus absoluut niet het geval! Dat kan ook niet want anders zou de verzamelde wereldpers waarschijnlijk op zijn kop staan omdat Metal Gear Solid 2 nu eenmaal gezien wordt als het equivalent van de heilige graal als het gaat om gamen.

Persoonlijk vind ik al die aandacht zwaar overdreven. Dat wordt nog maar eens een keer onderstreept tijdens het spelen van deze Substance game. De substance (inhoud) bestaat namelijk voor 80% uit geouwehoer via de Codec. Dat was al zo in Sons of Liberty en dat is nu weer zo.

Daarnaast had Konami nu een mooie gelegenheid gehad om alle minpunten van de game weg te werken en eindelijk eens een waardige opvolger van Metal Gear Solid te produceren. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Je speelt nog altijd met Raiden, de guards zijn nog altijd zo goed als blind en het verhaal kan nog steeds niet in de schaduw staan van de Metal Gear game op de PSone.

Misschien moet je zelf maar beslissen of je de paar slecht uitgewerkte Snake Tales en de 500 uiterst vermakelijke VR Missions reden genoeg vindt om deze game in huis te halen, waarbij ik er voor het gemak van uit ga dat je deze game ook al gespeeld hebt op de PlayStation2. Mocht dat niet het geval zijn dan kan deze Xbox-versie een leuke traktatie zijn voor een lang regenachtig weekend.

Conclusie 

SCORE: 81
Substance is een regelrechte poort van de PS2 game Sons of Liberty met toevoeging van 500 VR Missions. Leuk voor wie het nog niet kent.
Substance is een regelrechte poort van de PS2 game Sons of Liberty met toevoeging van 500 VR Missions. Leuk voor wie het nog niet kent.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord