Far Cry 3: Blood Dragon - review 

Far Cry 3: Blood Dragon - review 2013-06-26T12:17:02
Hij werd aangekondigd op 1 april. Een nieuwe versie van Far Cry 3, maar dan in een post-apocalyptische, voornamelijk paarse wereld, met tussenfilmpjes in 8-bits kwaliteit en een held die Rex ‘Power’ Colt heet. Toch was het geen grap, maar een realiteit waar Jurjen inmiddels flink van heeft genoten.

Blood Dragon. Ik vermoed dat creative director Dean Evans éérst de subtitel bedacht. Een titel die zou uitdrukken wat hij met Far Cry 3 van plan was. Namelijk: een dikke en druiperige laag post-apocalyptisch materiaal over die gelauwerde zonnig eiland-shooter van vorig jaar uitgieten. Om zodoende een wereld te creëren die het even coole als foute entertainment uit zijn jeugd – we hebben het inderdaad over de jaren tachtig – nieuw leven zou inblazen. En er zitten dus ook écht Blood Dragons in het spel.

Far Cry 3: Blood Dragon

Neukende mensen

Zelf kan ik me de jaren tachtig nog goed herinneren. Een idiote tijd, waarin je op het middelbare-schoolplein niet meetelde als je geen zelfgeslepen ninjasterren bij je droeg. Zelfs de beste rock- en metalbands gingen opeens synthesizers gebruiken. Samen met vrienden VHS-banden huren om eindelijk eens wat neukende mensen te bewonderen. Met mijn broers speelde ik Probotector en Double Dragon. We keken Robocop en Bloodsport. Iets met de titel Blood Dragon had in onze eikenhouten entertainmentkast niet misstaan – al hadden we in die tijd nog geen idee wat een open wereld-FPS  zou kunnen zijn.

Mutaties en cyberversies

Blood Dragon is net als basisspel Far Cry 3 een open wereld-FPS. De enorme plattegrond van het origineel is stevig door elkaar gehusseld. Er zijn nieuwe bevrijdings- en bestormingmissies in de buitenwereld. Her en der zijn bunkers en laboratoria neergezet voor verhalende missies door lineaire gangenstelsels. De vele (roof)dieren in de buitenwereld hebben mutaties en cyberversies gekregen. Rood-paarse fall-out zorgt ervoor dat geen zonnestraaltje de aarde bereikt. Dit klinkt misschien deprimerend, maar het tegendeel is waar. Daar zorgen de vele knipogen naar clichés uit zowel jaren tachtig entertainment als moderne shooters wel voor. De gameplay is trouwens ook om vrolijk van te worden.

Far Cry 3: Blood Dragon

GoldenEye & Halo

Natuurlijk is de FPS-basis van Far Cry 3 al ijzersterk. En bekend. Rennen, bukken, in cover duiken, een brandende hand uitwapperen - je pikt het meteen weer op.

Blood Dragon is meer dan het origineel gericht op doorgaande actie. Er is geen nood om te jagen, je wordt niet moe van rennen, overleeft elke val en kunt zo lang je wil onder water blijven.

De lineaire missies in bunkers en laboratoria ogen monotoon, maar zijn door uitgekiende levelontwerpen – met veel verticale bewegingsruimte - heerlijk om met je opgefokte wapentuig doorheen te knallen.

Zompig pompende synthesizermuziek, sci-fi-omgevingen en geinige reacties van domme doelwitten vloeien samen in zo’n heerlijk nostalgische, op GoldenEye & Halo-herinneringen teruggrijpende shooter-vibe. En dan zijn er nog de Blood Dragons.

Far Cry 3: Blood Dragon

Laserstralen

De Blood Dragons zijn tamelijk sterke vijanden. Maar het zijn ook bondgenoten, die je uitgerukte harten van gevallen vijanden kunt toewerpen om ze in bepaalde richtingen te lokken – bijvoorbeeld naar de troepen van Omega Force. Het belangrijkste is dat de Blood Dragons met neonlampen zijn behangen en helrode laserstralen uit hun ogen kunnen schieten. Als je dit laatste feit niet als een doorslaggevende aanbeveling beschouwt, is Blood Dragon inderdaad niets voor jou.

Conclusie 

SCORE: 92
Voor 15 euro haal je een geweldige, flink afwijkende versie van Far Cry 3 binnen. Door zijn simpeler opzet, kortere duur (uur of zes voor de hoofdmissies), zelfspot en grappige verwijzingen naar entertainment uit de jaren tachtig is Blood Dragon me zelfs nog beter bevallen dan het origineel.
Voor 15 euro haal je een geweldige, flink afwijkende versie van Far Cry 3 binnen. Door zijn simpeler opzet, kortere duur (uur of zes voor de hoofdmissies), zelfspot en grappige verwijzingen naar entertainment uit de jaren tachtig is Blood Dragon me zelfs nog beter bevallen dan het origineel.

REACTIES (46) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord