Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered- Review 

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered - Review 2018-07-05T13:31:24
DOOM heeft z'n shotgun. Zelda de Master Sword. En Red Faction: Guerrilla? Een gigantische, gietijzeren sloophamer! Graddus checkt of totale destructie op Mars in deze remaster nog net zo leuk is als 9 jaar geleden. Hammer time!!

Ik weet het nog goed. Het is de zomer van 2009 en ik loop stage op het Power Unlimited-hoofdkwartier. Koffie halen, nieuwtjes schrijven, naar Wouter luisteren die over piem0ls zingt - de dagen vliegen voorbij... Qua games is het een rustige periode, al valt één titel me op. Het nieuwe deel uit één van mijn favoriete PS2-series: Red Faction: Guerrilla!

Red Faction Guerilla Re-Mars-tered    

Precies drie kopietjes

Ik schrijf me helemaal suf over de game. Over hoe tof de vernietiging wel niet is, en hoe verfrissend de open wereld. Ook Jan is in zijn review retepositief, alleen leest kennelijk niemand PU.nl in die tijd want het spel verkoopt precies drie kopietjes.

Volition en THQ Nordic gaan nu in de herkansing met Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered (ha, see what they did there?). In principe is dit een één-op-één kopie van het origineel en dus speel je weer als mijnwerker Alec Mason die samen met zijn broer Dan een nieuw leven wil beginnen op Mars. Het probleem is alleen dat Dan in het introfilmpje een kogel door z'n kop krijgt omdat hij aangesloten is bij de Red Faction; een rebellenorganisatie die de bevolking van de tiranieke Earth Defence Force (EDF) wil bevrijden. Lang verhaal kort: Alec neemt de rol van zijn broer over en sluit zich aan bij de Red Faction!

Red Faction Guerilla Re-Mars-tered   

Tegen de vlakte

Jep, het verhaal past op de achterkant van een bierviltje. Maar da's niet erg, want de daadwerkelijke ster van deze show is de Geomod 2.0 engine, waarmee je met het grootste gemak EDF-gebouwen, -bruggen en -barakken tot puin reduceert. Toegegeven, de ware Red Faction-purist zal zeggen dat je in het origineel zelfs de ondergrond tegen de vlakte kon werken (uhm, hoe werkt dat dan? - Ed), maar laat je niets op de mouw spelden: dingen kapot maken was nog nooit zo leuk als in Red Faction: Guerrilla!

Er is gewoon zoveel keuze in de manier waarop je dingen inpakt. Gebruik je sticky bombs om die toren op te blazen? Je sloophamer? Of rij je - heel creatief - met een buggy tegen een andere toren aan, zodat hij als een gigantische domineesteen tegen z'n broertje valt? 

Zeker op hogere difficulties is planning noodzaak. Een frontale aanval op EDF-fortificaties staat immers gelijk aan zelfmoord, dus moet je taktisch te werk gaan. 

Red Faction Guerilla Re-Mars-tered    

Van rood naar donkerrood

Helaas heeft deze Re-Mars-tered nog altijd last van dezelfde mankementjes waardoor ook het origineel nooit een absolute klassieker werd. Zo worden missies na een tijdje redelijk repetitief, net als de omgeving. Ja, Mars kent zes verschillende gebieden, maar meer dan het kleurenpallet van rood naar donkerrood swappen doen ze niet. 

De destruction engine is bij vlagen ook niet helemaal optimaal. Soms heb je een gebouw tot aan het betonskelet afgebroken, maar stort het ding alsnog niet in omdat hij nog op één pilaartje steunt. Uhm, zwaartekracht enzo?

Red Faction Guerilla Re-Mars-tered

Daarnaast merk je toch ook wel dat dit een game van 9 jaar oud is. Het spel is nu 4K-compatibel, maar dat maakt de lange laadtijden en onscherpe FMV-filmpjes alleen maar tergender. Het voelt absoluut niet alsof deze 'remaster' ook daadwerkelijk geoptimaliseerd is; het is eerder een luie port.

Toch, wanneer je met een vrachtwagen vol gasflessen een EDF-basis binnenrijdt en het hele circus vervolgens met één kogel opblaast, ben je die onvolmaaktheden al snel vergeten.

Conclusie 

SCORE: 71
Het indrukwekkende is dat er qua destructie in de afgelopen 9 jaar geen game over Red Faction: Guerrilla is heengegaan. Nee, ook Just Cause 3 en Battlefield 4 niet. Alleen dat al maakt deze remaster het proberen waard!
Het indrukwekkende is dat er qua destructie in de afgelopen 9 jaar geen game over Red Faction: Guerrilla is heengegaan. Nee, ook Just Cause 3 en Battlefield 4 niet. Alleen dat al maakt deze remaster het proberen waard!

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord