Pro Evolution Soccer 2013 review 

Pro Evolution Soccer 2013 review 2012-10-22T10:48:14
Aan alle kanten hoor je dat Pro Evolution Soccer de laatste paar seizoenen werd scheelgetikt, voor schut gezet en afgedroogd door FIFA. Volgens freshman Graddus was PES 2012 echter de leukere voetbalgame van de twee. Geldt dat ook voor PES 2013?

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik heb een zwak voor PES. Ook ik zie dat FIFA vanuit technisch oogpunt vermoedelijk het betere spel op de mat legt, maar PES biedt wat mij betreft toch meer de essentie van het voetbal: pure kinderlijke spelvreugde.

Enorme ballen

Maar juist omdat ik Konami’s footie zo’n warm hart toedraag, weet ik ook dondersgoed dat er genoeg aan de games schort. Zo zouden de keepers in PES nog moeite hebben om de enorme ballen van Pamela Anderson klemvast te pakken, oogden animaties houterig en was vooral in het vorige deel de verdediging dramatisch. De door de A.I. bestuurde backs stopten bij een dieptebal bijvoorbeeld plotseling met rennen, waarna je spits vrije doorgang kreeg. Niet okay!

Wat wél erg goed was aan PES 2012, was de balans van de gameplay. Het spel golfde op en neer en bloedeloze nulnulletjes kwamen vrijwel niet voor. Mede door het spectaculaire spelverloop, kent de PES-serie nog altijd een groot aantal hartstochtelijke fans. Op de Nederlandse PES League kampioenschappen, waar ik samen met Ward, Tjeerd en Maarten itempjes opnam voor PU.nl, was de passie voor PES alom aanwezig. Voor hardcore spelers is PES nog altijd de Messi(as).

Niet happen

Die passie voor PES is mooi, maar zijn de fans niet verblind door hun liefde? Ik denk het niet. PES 2012 stak gewoon heel goed in elkaar en was op sommige vlakken zelfs FIFA de baas. Zoals bijvoorbeeld de vrijheid om te doen en laten wat je wil, waarbij je de bal écht zelf onder controle hebt en allerlei vette moves en trucjes uit de knoppen schudt. Daarin zit de kracht van PES, en Konami heeft die spelbenadering bij de ontwikkeling van PES 2013 weer wijselijk als leidraad gebruikt.

Wat direct opvalt, is dat de spelsnelheid een stuk is teruggeschroefd. Dit komt vooral omdat de minder goede spelers nu meer moeite hebben met hun balaanname. Tikken is dus het devies, op zoek naar die ene vlijmscherpe steekpass waarmee je de verdediging uiteen rijt. Wanneer je zelf in de verdrukking zit, betekent het dat je niet te snel moet happen. Konami heeft hierbij een beetje leentjebuur bij FIFA gespeeld, al is het verdedigen in PES 2013 gelukkig wel simpeler dan in EA’s footie. Het moet natuurlijk niet te veel op werken gaan lijken!

Realistischer

Door het wat tragere spelverloop is PES 2013 een stuk realistischer geworden. Ik had het gevoel dat ik echte voetbalwedstrijden aan het spelen was, in plaats van een zo spectaculair mogelijke aaneenrijging van kansen. Doordat de A.I. ongeveer 348% intelligenter is geworden, bevat PES 2013 vrijwel geen ergernissen meer. Verdedigers spelen bijna perfect op buitenspel en aanvallers diep laten gaan is een fluitje van een cent. Gaat er iets mis, dan is het dus bijna altijd je eigen schuld! Het beste kun je nu het balletje rondspelen en je geduld bewaren. Dit ging eerst behoorlijk tegen mijn natuur in, maar het maakt van PES 2013 uiteindelijk wel een beter spel.

De game is een kruising tussen het beste van FIFA en PES. Maak maar eens een paar vloeiende combinaties op het middenveld, gooi er vervolgens een Rabona’tje uit en blaf op kenmerkende PES-wijze een heerlijke peun in het net. Verdomme, wat voelt dat goed!

Keepers zijn loco

Ook op grafisch vlak is PES 2013 een klasbak. Animaties zien er voor het eerst écht realistisch uit, mede mogelijk gemaakt door de zogenaamde Player-ID’s. Alle bekende maniertjes en bewegingen van topspelers zijn overgezet: Robben z’n flabberhandjes, Terry’s snoekduik en Ronaldo’s kaarsrechte dribbel; het is net alsof je TV kijkt. Ook de gezichten van de spelers zijn levensecht. Daar kan FIFA’s zombiefestijn nog wat van leren.

Misschien wel het belangrijkste verbeterpunt zit ‘m in de keepers. Om op doel te staan moet je natuurlijk gek zijn, maar Konami nam deze gevleugelde voetbalwijsheid in het verleden iets té letterlijk. Het was alsof loco René Higuita model had gestaan voor de mo-caps. Ik weet niet welke keeper Konami voor PES 2013 als voorbeeld voor de doelmannen heeft gebruikt, maar ik vermoed Buffon. Als panters duiken de doelmannen naar de hoek en per wedstrijd maken ze minimaal drie saves met de vingertoppen. Een verademing na al die jaren van schelden op gehandicapte goalies.

Weirde shit

Gelukkig bevat PES 2013 wel weer gewoon de voor de serie zo kenmerkende, random rare capriolen. Ik vind het geweldig, want het houdt elke wedstrijd onvoorspelbaar en spannend. Zo speelde ik tijdens de Master League - de bekende PES-mode waarin je alle aspecten van een club regelt - met Real Madrid een wedstrijd tegen Porto om plaatsing voor de volgende ronde Champions League. Ik moest met twee doelpunten verschil winnen om door te gaan, en dat leek te lukken. Vijf minuten voor tijd gaf de Hulk echter een hoge voorzet van de flank, waarna er chaos in mijn zestienmetergebied ontstond. Pepe knalde tegen Ramos aan, Arbeloa werkte de bal halfslachtig weg, waarna het leder via het achterhoofd van Casillas in mijn doel stuiterde. Real was uitgeschakeld, maar ik zat met een dikke smile voor het beeldscherm. Dat de bal rond is, laat PES je als geen ander beseffen...

De stijgende lijn die Pro Evo twee jaar geleden inzette, is in PES 2013 doorgezet. Je zou kunnen zeggen dat de serie volwassen is geworden, maar dan wel zonder zijn speelse, kinderlijke karakter te verliezen. Misschien niet de beste maar wel weer de leukste voetbalgame!

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord