Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies Review 

Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies Review 2013-10-27T11:31:26
Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies werd eerst overgeslagen tijdens de laatste PU reviewcopies uitdeelronde. Maar PeterKoelewijn sloeg zijn handen keihard op het tafelblad neer, wees daarna intens met zijn vinger naar Jan en riep uit volle borst: “Ik ben het er niet mee eens, mag ik hem reviewen?”

Capcom had bijna dit Phoenix Wright deel niet naar het westen gebracht; iets over dat de serie niet genoeg cash oplevert. Maar aangezien dat tegenwoordig voor wel meer Capcom games geldt, zijn ze van gedachten veranderd. Humor! Capcom weet hoe het die shit moet hanteren. Ace Attorney 5 bewijst dit opnieuw door een van de saaiste beroepen op aarde te transformeren in een fantastisch circusnummer. Advocaten moeten het opnemen tegen veroordeelde moordenaars, rechtszalen ontploffen en haviken worden op elkaar losgelaten. Dan zijn er nog getuigen die transformeren in monsters en andersom. Je ondervraagt op een gegeven moment zelfs iemand in een kartonnen doos! Klinkt als iets dat iedereen zou willen spelen, toch? 

Phoenix Wright

Voor de twijfelaars heb ik de rest van deze Review geschreven.

 

Ik heb nog nooit een Phoenix Wright game gespeeld dus ik heb geen interesse

HOLD IT! Dat is amper een excuus. Elke Phoenix Wright game bevat 5 rechtszaken waarvan de eerste altijd alle backstory geeft die je nodig hebt. Was Phoenix Wright in de eerste game een groentje die de moord op zijn baas onderzocht, in Ace Attorney: Dual Destinies wordt hij onthaalt alsof hij fucking Superman is. En dan bedoel ik niet die nieuwe die halve steden vernietigt!

Phoenix z’n character arc werd al netjes afgerond in het derde deel, Trials and Tribulations. In de nieuwere games fungeert hij meer als mentor voor jongere advocaten. Hij staat alleen groot op de posters vanwege marketingredenen. Hoofdrolspeler deze keer is een nieuwe chick genaamd Athena Cykes. Klinkt misleidend maar het eindresultaat is verfrissend. Ze is geen Phoenix Wright-kloon zoals Apollo Justice soms voelt (hij is ook weer speelbaar trouwens) en haar bloederige geschiedenis met de nieuwe proscecutor brengt genoeg emotioneel gewicht in het verhaal. De nieuwe baddy heet trouwens Simon Blackquill, ziet eruit als een Tim Burton personage gespeeld door Johnny Depp en is degene die messen en haviken naar je gooit. Je gaat hem met plezier haten.

Phoenix Wright

De gameplay van Phoenix Wright klinkt nog steeds saai

OBJECTION! Beeld je de ondervragingsscènes van LA Noire in maar dan beter geschreven en zonder nutteloze open wereld, combineer dat met de sarcastische humor van Portal en gooi er dan een emmer anime-effecten overheen. Je komt al aardig in de buurt van wat Phoenix Wright leuk maakt. De gameplay bestaat er misschien uit dat je moet bewijzen waarom een kistje verplaatst is op een moordlocatie; wanneer je eenmaal het bewijs op een foto hebt aangewezen, beloont de game je alsof je het hele verdomde universum gered hebt. Episch georkestreerde muziek zweept op, je tegenstander doet alsof ie geraakt is door een zwaard en de verdachte zweet watervallen. Als ze eenmaal breken en de waarheid ophoesten, lijken ze amper meer op de personages die je aan het begin van de zaak ontmoette.

Tussen de rechtszaken door kun je ook locaties en de plaats van het misdrijf bezoeken om extra bewijsmateriaal te verzamelen. Ace Attorney: Dual Destinies bevat meer analytische raadsels dan echte puzzels, maar fans van oude point-and-click adventures zoals Monkey Island zouden deze serie allang gevonden moeten hebben.

De Phoenix Wright serie is oud maar ook ouderwets; het vernieuwt amper

OBJECTION! Het is waar dat de gameplay en zelfs de vertelstijl van Phoenix Wright weinig veranderd is, maar er zijn in Dual Destinies zeker verbeteringen doorgevoerd. De 2D animaties hebben eindelijk plaatsgemaakt voor 3D modellen. Klinkt voor hardcore fans als vloeken in de kerk, maar Capcom heeft zijn uiterste best gedaan om de energieke tekenstijl van de vorige games door te voeren in de modellen. Als ze stilstaan zie je amper verschil tussen de nog handgetekende foto’s in je Court Record!

Gameplay technische aanpassingen zijn subtieler. Tijdens het onderzoeken heb je nu een notitielijst die aangeeft wat je nog moet onderzoeken en met wie je moet spreken. Ook kun je nu crime scenes vanuit meerdere hoeken bekijken. 2 extra’s die in een echt onderzoek ook van pas zouden komen.

Phoenix Wright 

Is dat alles? Niet goed genoeg! Jij verdient een penalty voor je foute redenering!

Neeeeeeeeeeeeeeeeee! Oh…uh, wacht, schreef ik jou niet vanuit het oogpunt van de Proscecutor? Alleen rechters mogen penalty’s geven aan mij!

Oh sorry, mijn fout

Het is je vergeven. Je hebt ook wel een klein puntje. De 3D animaties herhalen zich net zo vaak als de 2D sprites. Wel worden scènes soms afgewisseld door hoge kwaliteit animatievideo's waarin de personages zelfs praten. Hier had Capcom ook verder moeten gaan en gewoon de hele game in kunnen laten spreken door stemacteurs. Waarschijnlijk zou daardoor Athena’s speciale skill, waarmee ze emoties uit getuigenverklaringen analyseert, ook beter uit de verf komen. Nu voelt het meer als een gimmick aan.

Phoenix Wright

Het blijft moeilijk om zo weinig innovatie als een full priced game te verkopen

Dat gebeurt ook niet! Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies kost slechts 25 euro en is exclusief als download verkrijgbaar voor de 3DS en 2DS.

Download?! Oh nee, dan koop ik wel de nieuwe John Grisham. Hij schrijft ook over advocaten, weet je

OBJECTION! Je bent een idioot. Zaak gesloten…

Conclusie 

SCORE: 88
Zie Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies als het nieuwste deel in een spannende boekenserie, die na wat mindere delen weer een piek in kwaliteit toont. Voor de prijs van slechts 25 euro betaal je ook niet veel meer dan voor de nieuwste Twilight.
Zie Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies als het nieuwste deel in een spannende boekenserie, die na wat mindere delen weer een piek in kwaliteit toont. Voor de prijs van slechts 25 euro betaal je ook niet veel meer dan voor de nieuwste Twilight.

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord