New Super Mario Bros. U Deluxe: old Super Mario, zul je bedoelen 

New Super Mario Bros. U Deluxe - Review 2019-01-11T10:22:40
Omdat hij als zesjarig jochie al het Game & Watch-spel Mario Cement Factory had en dus letterlijk is opgegroeid met Mario-games, heeft Dennis een zwak voor veel van de 2D-versies van de serie. Maakt New Super Mario Bros. U Deluxe weer een zesjarig jochie van Dennis?

Deze review lees je ook in PU 301.

Als je verwacht dat ik deze Switch-port van New Super Mario Bros. U in deze review compleet ga vergelijken met de Wii U-versie, dan moet ik je helaas teleurstellen. De eerste versie heb ik namelijk wel gespeeld, maar niet van begin tot eind uitgeplozen. En dat was mede te danken aan het feit dat ik simpelweg geen Wii U had (ik weet het, shame on me).

Een mooi moment om nu dan alsnog aan de slag te gaan met New Super Mario Bros. U Deluxe, een uitgebreidere versie van de Wii U-variant die vanaf vandaag uit is op de Nintendo Switch. Een punt van kritiek kán zijn dat Nintendo wel erg makkelijk Wii- en Wii U-titels opnieuw uitpoept om wat knaken te verdienen, maar aan de andere kant is het erg leuk dat mensen die de game hebben gemist hem alsnog kunnen spelen. Daarnaast is het ook de eerste Mario 2D-platformer voor Nintendo’s laatste console, en de game komt daarop dan ook verdomd goed tot zijn recht. De Switch is gewoon dé fijnste console van dit moment om platformers op te spelen; onderweg, maar zeker ook thuis op de bank.
   

Toch wat nieuws

Sowieso is deze Switch-versie niet helemaal een opgeboerde en herkauwde versie van de Wii U-game. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe personages: Nabbit en Toadette. Die eerste, Nabbit dus, kan eigenlijk niet dood. Nintendo heeft daarvoor gekozen omdat zelfs de allerkleinste gamertjes dan van het spel kunnen genieten. Of het is een personage voor mensen die geen zin hebben in een uitdaging; kan ook. De tweede is Toadette, en die kan met een Star Crown weer in Peachette veranderen en krijgt dan een ‘glide move’.

Ook krijg je voor nop de game New Super Luigi U erbij, waarmee je extra levels krijgt die je binnen 100 seconden moet uitspelen. Da’s dus mooi meegenomen. Toch is deze game voornamelijk oud en vertrouwd. Er is weer een Story Mode waarbij Mario en consorten het aan de stok krijgen met Bowser, waarbij ze deze keer uit het kasteel van Peach worden geflikkerd en ze zich op een ouderwetse Mario-plattegrond moeten zien terug te knokken. En ook de levels komen bekend voor (ook als je niet de Wii U-versie hebt gespeeld). Er zijn weer een hoop ijs-, lava-, woestijn- en waterwerelden met genoeg warp pipes die je naar geheime sublevels brengen (of naar met coins gevulde kamers en afsnijroutes, natuurlijk).
    

Goed voor uren vermaak

New Super Mario Bros. U Deluxe is dan misschien niet baanbrekend, hij zit wel goed in elkaar. Vooral de leercurve is enorm prettig. In het begin ren en spring je het liefst zo snel mogelijk door levels heen, maar al snel heb je genoeg zelfvertrouwen om ook de pittiger uitdagingen aan te durven pakken. Sommige levels kun je zelfs gewoon overslaan als je voor de zoveelste keer de pijp uitgaat.

En mocht je je echt niet genoeg kunnen vermaken met de Story Mode, dan zijn er altijd nog de Challenges, de Boost Rush (in feite een soort speed run voor bepaalde levels die je met z’n vieren kunt spelen) en de Coin Battle. Mik daar nog eens bovenop dat je helemaal gratis en voor niets New Super Luigi U erbij krijgt en je hebt een prima en complete 2D-platformer op je Switch die meer dan genoeg uren vermaak biedt.

Conclusie 

SCORE: 85
Gamers die de Wii U-versie hebben gespeeld, gaan niet schokkend veel nieuwe content vinden in New Super Mario Bros. U Deluxe. Maar voor de nieuwkomers (en/of liefhebbers van 2D-platformers) is dit eigenlijk wel een must-have Mario-game.
Gamers die de Wii U-versie hebben gespeeld, gaan niet schokkend veel nieuwe content vinden in New Super Mario Bros. U Deluxe. Maar voor de nieuwkomers (en/of liefhebbers van 2D-platformers) is dit eigenlijk wel een must-have Mario-game.

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord