Metro Redux – Review 

Metro Redux – Review 2014-08-19T09:46:47
Crunchend op klapstoeltjes en achter pokertafeltjes, gewikkeld in hun parka’s vanwege vriestemperaturen en kampend met stroomuitvallen, wist het Oekraïense 4A Games twee verdomd goede en sfeervolle shooters te ontwikkelen. Wouter checkt of Metro 2033 en Last Light wel beter zijn geworden in het opgekalefaterde REDUX-pakketje.

Deze review is speciaal voor PU.nl geschreven. In PU09 vind je een compleet andere review, met dezelfde conclusie en cijfer.

Het is geen pretje om in de ondergrondse metrostations van Moskou te leven, zo anno 2033. Mensen leven opgepropt in kleine gangetjes en kamertjes, eten vooral champignons (blergh!) die in de vochtige omgeving worden gekweekt en als we de boeken mogen geloven, dan riekt het er flink daar in die tunnels. Maar bovengronds is het nog erger, want daar overleef je niet zonder filteringsmasker en het wemelt van de gemuteerde, levensgevaarlijke fauna. Deze doffe ellende, voor het eerst verbeeld in de boeken van Dmitry Glukhovsky, wordt op redelijk effectieve wijze weergegeven in Metro 2033. En, beter nog, in diens opvolger Last Light, de voornaamste reden waarom je REDUX een kans zou moeten geven.

Metro Redux 

Metro Redux: de veranderingen

Jaja, ik weet het, de meningen zijn verdeeld over HD remakes, Remastereds en Definitive Editions, en ik heb er ook m’n twijfels over (die overigens grotendeels zijn weggenomen dankzij een reactie van ene Kubuskwal onder dit IG-filmpje). Maar het aanschaffen van dit post-apocalyptische pakket voor een schamele 30 euro, kan op geen enkele manier als een rip-off of een miskoop gezien worden. Het in 2010 verschenen Metro 2033 kent een stel levels die met elkaar verbonden zijn, zodat er geen laadschermen meer tussen zitten en loopt nu op de Last Light engine, waardoor het er (wat) beter uitziet. Maar dat is niet het enige wat het van z’n opvolger overneemt, want ook stealth kills, wat wapens en aantal characters models zijn overgeheveld. De gimmicky, maar sfeerverhogende feature dat je je masker kunt afvegen om zo al het bloed en ranzigheid uit je gezichtsveld te verwijderen, die is ook meegekomen. Plus de keuze aan de begin van de game om op de wat meer hardcore, stealth behoevende Survival manier te spelen, of de actie-georiënteerde Spartan modus.
Het is alles bij elkaar geen énorm verbeterde versie, want de game zag er altijd al bruut uit en wat mij betreft konden vooral de voice-acting en de gezichtsanimaties wel wat werk gebruiken. Maar je moet Metro 2033 dan ook eigenlijk als een extraatje zien…

Metro Redux

 

Is Metro REDUX z’n aanschaf waard?

Last Light maakt 90% van de aanschaf van Redux goed. Deze game is nog redelijk nieuw, begin vorig jaar uitgekomen, en was in de eerste instantie al een flinke verbetering op het eerste deel. Nu is er minder ‘geREDUXed’ aan Last Light dan aan 2033, enkel wat kleine grafische verbetering, de toevoeging van de Ranger-moeilijkheidsgraad (die 2033 overigens ook heeft) en het feit dat je op je horloge en in je inventory kunt kijken (klinkt lame, maar fans schreeuwden erom). Maar deze titel heeft dan ook een stuk minder hard veranderingen nodig, aangezien de onderhoudende stealth/FPS-gameplay die aangevuld wordt met slimme, sfeerverhogende elementen, in dit deel al behoorlijk is geperfectioneerd (vraag maar aan Graddus). Zie Metro 2033 dus als een gratis proloog voor Last Light en die 26 euro is een relaxt prijsje voor een meer dan prima, post-apocalyptisch pakket.

Conclusie 

SCORE: 80
Heb je de Metro-serie nooit een kans gegeven, dan is dit een perfect pakket. Hoewel Metro 2033 een beetje verouderd is, dient het als een prima voorproefje op het brute, ranzige op het randje van deprimerende hangende Last Light; een Russische cocktail van The Last of Us en Fallout 3.
Heb je de Metro-serie nooit een kans gegeven, dan is dit een perfect pakket. Hoewel Metro 2033 een beetje verouderd is, dient het als een prima voorproefje op het brute, ranzige op het randje van deprimerende hangende Last Light; een Russische cocktail van The Last of Us en Fallout 3.

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord