Life is Strange: Before the Storm – Episode 1 Review 

Life is Strange: Before the Storm – Episode 1 Review 2017-10-19T13:31:45
PeterKoelewijn was zo onder de indruk van Life is Strange dat hij meteen Episode 1 van Life is Strange: Before the Storm wilde reviewen. Hoe ging het met de rebelse Chloe Price 3 jaar voor de gebeurtenissen van de eerste serie? En willen we het eigenlijk wel weten?

Prequels… ze zuigen! Als een verhaal goed genoeg is, heeft het zelden de ruimte om een avontuur te vertellen dat ervóór afspeelde. En als je dan teruggaat in de tijd zonder een goed plan, neem je het risico je verhaal met terugwerkende kracht te verpesten. Zeg maar eens ‘midi-chlorians’ tegen een Star Wars-fan en kijk hoe ze hun shit verliezen. Ik ging dus met een licht ongemakkelijk gevoel het driedelige avontuur van Life is Strange: Before the Storm in. Maar ik heb goed nieuws: de schrijvers en ontwikkelaars van Deck Nine vinden in Episode 1: Awakening een verhaal dat het waard is verteld te worden.
     

Chloe en Rachel

Chloe Price kennen Life is Strange-spelers als de rebelse, blauwharige 19-jarige vriendin van Max. Ze hebben elkaar jaren niet gezien vanwege Max’ verhuizing en het verwaterde contact neemt Chloe haar vriendin erg kwalijk. Met de 16-jarige Chloe zie je pas hoeveel pijn het haar werkelijk doet. Ze heeft al veel ongezonde gewoontes aangeleerd: haar schoolcijfers storten in, ze spijbelt en leent/steelt geld voor wiet. Daarbovenop is het verlies van haar vader in een auto-ongeluk nog niet verwerkt en papt haar moeder aan met een nieuwe vriend die van militaire tucht houdt. Het kan Chloe allemaal niets meer schelen… totdat ze Rachel Amber tegen het lijf loopt. Before the Storm gaat over de diepe band die tussen hen beide vormt. Rachel wordt ontvoerd aan het begin van Life is Strange Seizoen 1, dus er hangt nog veel mysterie rond haar personage. Het duurt wel even voor de twee tieners elkaar ontmoeten en de episode op gang komt.

Life is Strange: Before the Storm

Herkenbaar maar net iets anders

De eerste helft van de episode zal erg herkenbaar zijn voor fans doordat een paar locaties worden gerecycled. Als Chloe glip je een rockconcert binnen en bezoek je je ouderlijk huis en school, Blackwell Academy. Qua graphics kijk je naar dezelfde game, met een paar kleine verbeteringen. De lichteffecten zijn natuurlijker en ook lipsyncing en de voice acting van bijpersonages is verbeterd. Die laatste twee punten waren soms ronduit slecht in Life is Strange. De muziek is wederom een van de hoogtepunten van de serie: als melancholische post-rock je ding is, ben je aan het juiste adres bij Before the Storm. Chloe’s persoonlijkheid reflecteert in de muziek terug doordat er iets ruiger met de elektrische gitaren wordt gespeeld maar er zijn nog veel rustige of zelfs stille momenten in de episode verwerkt. Het regiewerk van Deck Nine doet niet onder voor Dontnod Entertainment wat dat betreft. Als de muziek eenmaal aanzwelt dan zorgt dat voor de meest spectaculaire scènes.

De besturing is hetzelfde gebleven: je bestuurt Chloe en krijgt vaak de mogelijkheid om open gebieden te onderzoeken. Interessante objecten en personages worden in krijtstrepen aangegeven. Conversaties en interactie met de omgeving gebeurt verder net als in Telltale adventures, maar de dialogen en animaties zijn over het algemeen van een hoger niveau. Chloe is veel sarcastischer in haar commentaar dan Max, wat het leuker maakt om ieder gebied uit te pluizen. Haar puberale sneren en scheldpartijen deden me meer dan eens hardop lachen.
    

Backtalk to the Future

Er verschillen nog 2 dingen met Chloe ten opzichte van Max. Waar Max overal foto’s van maakte met haar polaroid, kiest Chloe voor graffiti met haar markeerstift. Max’ tijdreispowers, waarmee je objecten en zelfs gesprekken kon terugspoelen, keert niet terug wat de puzzels simpeler maakt en de gesprekken spannender. Chloe heeft wel haar eigen ‘superpower’: Backtalk! Als je conversatieopties tegenkomt met scheldwoordwolkjes ernaast, kun je diplomatie van tafel vegen en een scheldwedstrijd beginnen. Je kiest uit meerdere beledigingen en analyseert de reacties van je gesprekspartner om het juiste onderwerp te kiezen. Net als met een echte ruzie heb je maar een paar seconden de tijd om een goede belediging te kiezen en het zorgt voor enkele van de leukste momenten van Life is Strange: Before the Storm. En als je faalt, houd dan rekening met negatieve consequenties voor Chloe, in deze episode of de volgende…

Life is Strange: Before the Storm     

De tweede helft

Chloe en Rachel’s vriendschap is in het begin wat awkward. Je zou zelfs geforceerd kunnen zeggen omdat Rachels intenties lange tijd onduidelijk blijven. Maar Episode 1 breit dat op het einde toch recht waardoor Before the Storm alsnog het niveau van Life is Strange weet te halen. Het is alleen niet zo’n spectaculair begin als Seizoen 1 had. Max krijgt daarin visioenen van een gigantische storm, ontdekt haar tijdreisgave en ziet haar vriendin doodgeschoten worden. In Before the Storm: Episode 1 loopt een rockconcert uit de hand. That’s it! Even vreesde ik dan ook dat Deck Nine in de grootste prequelval zou vallen: niets nieuws brengen. Maar de tweede helft van de episode maakt vrijwel alles goed. Sterker nog, de laatste 30 minuten is een opeenvolging van de beste scènes van de hele episode. Prachtig geregisseerd en interactief gemaakt, met een einde dat me kippenvel bezorgde!

Kan het zijn dat de korte lijst van goede prequels iets langer wordt met Life is Strange: Before the Storm? De eerste episode bewijst in ieder geval dat nog niet alle mysteries zijn opgelost in Arcadia Bay.

Conclusie 

SCORE: 80
Before the Storm - Episode 1 start minder sterk dan Life is Strange maar weet zichzelf halverwege de eerste episode te redden met de groeiende relatie tussen Chloe en Rachel. Nieuwe (inzichten in) personages, mysteries en de Backtalk-conversatieoptie maken Life is Strange: Before the Storm sterk genoeg om op eigen benen te staan. Een prima reden om terug te keren naar Arcadia Bay.
Before the Storm - Episode 1 start minder sterk dan Life is Strange maar weet zichzelf halverwege de eerste episode te redden met de groeiende relatie tussen Chloe en Rachel. Nieuwe (inzichten in) personages, mysteries en de Backtalk-conversatieoptie maken Life is Strange: Before the Storm sterk genoeg om op eigen benen te staan. Een prima reden om terug te keren naar Arcadia Bay.

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord