Left 4 Dead 2 

Left 4 Dead 2 2012-09-17T13:14:42
Het onwaarschijnlijk snelle vervolg op Left 4 Dead deed ook bij Jan de wenkbrauwen fronzen. Maar nu hij L4D2 gespeeld heeft, is hij toch weer helemaal hooked. Het was een titel die niemand zag aankomen tijdens de Xbox 360 presentatie op de E3, afgelopen zomer: Left 4 Dead 2. Een luid gejuich steeg op uit de zaal, want het neerknallen van hordes Infected bleek inmiddels behoorlijk populair te zijn geworden.
Het onwaarschijnlijk snelle vervolg op Left 4 Dead deed ook bij Jan de wenkbrauwen fronzen. Maar nu hij L4D2 gespeeld heeft, is hij toch weer helemaal hooked.

Het was een titel die niemand zag aankomen tijdens de Xbox 360 presentatie op de E3, afgelopen zomer: Left 4 Dead 2. Een luid gejuich steeg op uit de zaal, want het neerknallen van hordes Infected bleek inmiddels behoorlijk populair te zijn geworden.
Aanvankelijk was er ook scepsis - een sequel binnen een jaar, dat was wel heel snel - en er stond zelfs een groep morrende fans op die een petitie startte om de sequel als add-on vrij te geven. Maar hoe meer Valve bekend maakte over de nieuwe features, hoe meer het gemopper verstomde… om te veranderen in enthousiasme. Meer dan terecht, heb ik inmiddels ondervonden.

Mêlee
Left 4 Dead 2L4D2 spelen voelt meer dan ooit als een zelfmoordmissie, maar dan wel een van de meest aangename sinds lange tijd. Je ervaart tijdens het spelen van de hectische, panische co-op shootouts meerdere malen een moment van ‘shit, nu ben ik er geweest. Dit is het. Dit zijn er te veel’. Te veel Infected voor de duidelijkheid, die rennende zombies uit L4D die zich als uitgehongerde wolven op je storten. Ze vormen opnieuw fantastische slachtoffers waarop je je nieuwe wapens en tactieken kunt botvieren.
Een Infected door zijn hoofd knallen waarna het bloed uiteenspat, biedt al tijdloos plezier, maar een sprintend lijk door zijn benen schieten waarna hij over zijn rottende ledematen struikelt en ineenzakt, is bijkans nog leuker.
Maar wacht! Het wordt nog beter. L4D2 heeft namelijk mêlee wapens. En als je eenmaal een keer met een brandweerbijl op een groepje vijanden hebt ingehakt, wil je nooit anders meer. Maar ook breekijzers, honkbalknuppels, een machete en natuurlijk de kettingzaag zijn bij uitstek wapens om grote groepen Infected mee van je af te rammen, te zagen en te hakken… met een fontein van bloed en rondslingerend zombievlees tot gevolg. Je mag zelfs met een koekenpan meppen als weapon of choice.

Going south
Left 4 Dead 2Met alleen nieuwe wapens kom je er natuurlijk niet maar gelukkig is Left 4 Dead 2 in alles aangescherpt en verbeterd.
Er zijn vijf nieuwe campagnes met een leveldesign dat die van het origineel gemakkelijk overtreft. De Source engine begint op zijn laatste benen te lopen, maar Valve heeft opnieuw ware kunstukjes in elkaar geknutseld. Vooral wanneer het zo hard regent dat je bijna geen hand meer voor ogen ziet, krijgt de bloederige knal & ram gameplay een nog grimmigere toon.
De campagnes kennen sowieso meer sfeer, meer uitdaging en meer keiharde actie maar zijn bovenal afwisselender. Dat komt voor een groot deel door de diversiteit in spelomgevingen die door hun zuidelijke setting een aangename, broeierige Cajun twist kennen, maar ook door de aangescherpte A.I. Director. De AI Director wist in de originele game spelers al te verrassen door zich aan te passen aan de speelstijl van de gamer(s) en bestaande levels steeds weer van andere gevaren te voorzien; deze keer is ie nog beter in vorm. Hoogtepunt na hoogtepunt wordt aan elkaar geregen en net op het moment dat jij en je team denken veilig te zijn, stuurt de A.I. Director weer een golf vijanden je kant op. Het is een voortdenderende adrenalinerit waarbij je voortdurend opgejaagd wordt.

Paardje rijden
Left 4 Dead 2Door de mêlee wapens, zijn de standaard Infected nogal makkelijk te verslaan, maar de Special Infected (die we nog kennen uit deel 1) zijn wel effe andere koek.
Ze zijn zelf nog wat heftiger geworden, zo is The Witch veel minder passief dan in deel 1, en daar vond ik haar al een vreselijk eng wijf, en er zijn ook nieuwe freaks zoals de Spitter (die een enorme kwak dodelijk zuur uitspuwt), de Charger (een soort vleesgeworden stormram) die je omver beukt en de zeer irritante Jockey. Die laatste springt op je hoofd en stuurt je, als was je een blind paard, alle richtingen op, vaak precies naar een enorme groep Infected. De Jockey is zeer lastig omdat hij je scheidt van je mede Survivors en vaak richting een val lokt die de A.I. Director heeft opgezet.
Geniepig leuk is het natuurlijk om opnieuw zelf een van de Special Infected te spelen in de Versus en Scavenge mode. Special Infected versus Survivor gameplay is deze keer meer in balans en het is ontzettend vet om de bloederige strijd eens vanuit de andere kant te ervaren.
Overigens zijn sommige gewone Infected ook wat slimmer geworden en dragen sommigen bijvoorbeeld een Hazard suit, om zo vuur te kunnen weerstaan. Niet dat zo’n pak ze beschermt tegen een lekkere kogelregen natuurlijk, harharhar.

Valve is gek

Left 4 Dead 2Valve is alleen zo gek geweest om een week na de release van Modern Warfare 2 ook met een shooter op de markt te komen. Natuurlijk, MW2 en L4D2 zijn volslagen andere games, maar kort de bocht zijn het toch twee shooters die het vooral van hun multiplayer moeten hebben. L4D2 co-op is echter de shit en kan prima naast Infinity Ward’s millionseller staan.
Anders gezegd: zijn zombies en co-op je ding, dan moet je wel half dood zijn om L4D2 niet als de wiedeweerga aan te schaffen.

Conclusie
L4D2 is de ultieme sequel. Beter, bruter, bloederiger en tegelijkertijd zo vertrouwd. Laat je snel infecteren door deze waanzinnige co-op shooter!

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord