Killzone Mercenary - Review 

Killzone Mercenary - Review 2013-09-16T11:50:59
Al na slechts twee van de negen missies die de singleplayer me voorschotelde, wist ik het zeker: dit is de eerste echte draagbare first-person shooter die in werkelijk geen enkel opzicht onderdoet voor z’n grotere tijdgenoten.

Dit is een verkorte versie van de review die je in PU10 kunt vinden.

Ik herhaal: in werkelijk geen enkel opzicht doet Mercenary onder voor grote consolegames. Zelfs niet grafisch.

Natuurlijk is Killzone 3 technisch mooier en groter qua schaal, maar los daarvan is Mercenary fijner om naar te kijken dan de meeste shooters op de PS3 en Xbox 360. En de twee kleine sticks van de Vita werken verbazingwekkend goed voor een knalgame die vaak erg veel nauwkeurigheid vereist.

Killzone Mercenary

Een haast even groot compliment is het feit dat ik dit verhaaltechnisch wellicht de beste Killzone ooit vind. Het feit dat je een huurling bent en dus niet per definitie gebonden bent aan de ISA (the good guys) of de Helghast (the bad guys) is goed uitgewerkt in het plot. Hierdoor hebben het handjevol personages waar je mee te maken krijgt meer diepgang en menselijkheid dan de gasten in de ‘grote’ drie Killzones. Zo blijkt opeens dat een hoge ISA-pief haar hand niet omdraait voor verraad en pure genocide, en hebben enkele Helghast-soldaten toch het hart op de goede plaats.

De negen missies zijn hierdoor niet alleen tof vanwege de variatie in leveldesign en esthetiek, maar ook omdat ze daadwerkelijk context en een beetje emotie toevoegen aan het verder hersenloze geknal.

Killzone Mercenary

Veelzijdigheid

Huurling zijn maakt echter ook de gameplay een stuk leuker, want elke kill die je maakt levert geld op. En dat geld kun je op heel veel momenten inwisselen voor toffe nieuwe wapens en bepantsering, waardoor je gemotiveerd wordt de levels op heel veel verschillende manieren te doorlopen. Sterker nog, nadat je een level hebt uitgespeeld kun je het op drie andere, specifiekere manieren uitspelen in de vorm van Precision, Demolition en Covert-missies, waarbij de grote verscheidenheid in gear echt tot uiting komt.

Killzone Mercenary

Uitlachen

Ook in deze Vita-versie voelt de besturing helaas nog net zo log aan als in de vorige Killzones. En door het sterke leveldesign en functionele verhaal valt het extra op dat de level objectives nog steeds archaïsche en geforceerde McGuffins zijn waar enkel B-games nog mee wegkomen.

En waarom chillen de Helghast tijdens vuurgevechten nog altijd in de buurt van knalrode explosieve vaten? Waarom heb ik meerdere keren levels moeten herstarten omdat scripted events het vertikten om te beginnen en ik dus niet verder kon spelen?

Killzone Mercenary

Waarom duren de levels soms een half uur tot drie kwartier, terwijl kortere missies veel beter tot uiting zouden komen op een draagbaar platform?

Onder andere door dit soort dingen kan ik de game gewoon niet de Gold Award geven die het in sommige opzichten wèl verdient. Maar los van enkele jammerlijke imperfecties mag Mercenary met gemak in één adem genoemd worden met Uncharted: Golden Abyss als een game die z’n console-soortgenoten 

Killzone Mercenary

Dit is een verkorte versie van de review die je in PU10 kunt vinden.

Conclusie 

SCORE: 87
De meest indrukwekkende draagbare first-person shooter tot op heden gemaakt. Ondanks de imperfecties is het verplichte kost voor iedere Vita-eigenaar en voor sommigen een legitieme reden om eindelijk Sony’s krachtige handheld eindelijk in huis te halen.
De meest indrukwekkende draagbare first-person shooter tot op heden gemaakt. Ondanks de imperfecties is het verplichte kost voor iedere Vita-eigenaar en voor sommigen een legitieme reden om eindelijk Sony’s krachtige handheld eindelijk in huis te halen.

REACTIES (41) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord