Jak & Daxter: The Lost Frontier 

Jak & Daxter: The Lost Frontier 2012-09-17T13:14:42
Het leukste duo van de PlayStation familie is terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest in een gloednieuw avontuur voor PSP en PlayStation 2. Jan vermaakte zich met de nieuwe Jak & Daxter maar miste tegelijkertijd de hand van de meester.

Of Naughty Dog ooit nog een Jak & Daxter voor de PlayStation 3 zal maken? Ik denk het wel. Als Ratchet & Clank het mogen, waarom Jak & Daxter dan niet; een duo dat ik altijd net even wat hoger inschaalde dan Ratchet & Clank. Vooral deel 2 en deel 3 op de PlayStation 2 zijn meesterwerken die hun tijd ver voorruit waren.
Ik zou dan ook willen pleiten voor een fonkelnieuwe Jak & Daxter in HD, want ondanks het feit dat ik me vermaakt heb met The Lost Frontier op PSP, weet deze game niet het niveau te halen dat ik van een nieuw avontuur op de PS3 wèl verwacht.

Dark Daxter
Jak and Daxter: The Lost FrontierDe gameplay van TLF valt grofweg uiteen in drie onderdelen: platformactie, dogfights met funky vliegtuigjes en beuken met Dark Daxter. Inderdaad, Daxter krijgt een donker alter ego en dat is net zo geforceerd als het klinkt, maar daarover later meer.
De platformactie is bijna old school vertrouwd en laat je met Jak springen, rennen, aan uitstekende palen slingeren, schakelaars omzetten en vijanden uitschakelen in kleurrijke, ietwat leeg ogende, omgevingen. Jak kan niet gebruik maken van zijn Dark Jak vaardigheden maar de nieuwe Eco powers zijn een fraai alternatief. Zo leer je teleporten, kun je pilaren laten verrijzen en explosieve orbs creëren die ontploffen als je erop knalt.
Al je nieuwe powers moet je gebruiken om puzzels op te lossen en vijanden te slim af te zijn en hier schittert TLF als vanouds. Al zeg ik er meteen bij dat de cameravoering niet optimaal is (je blijft die tweede analoge stick missen) en ik nogal eens onnodig in een ravijn met kolkende lava kukelde.

Tornado
Jak and Daxter: The Lost FrontierDan zijn er de onderdelen met Dark Daxter. De oranje held op sokken valt namelijk met z’n snufferd in Dark Eco en verandert in een opgefokt stekelvarken. Ik vind dit niet de juiste keuze. Daxter’s rol was altijd die van een irritante, maar aaibare sidekick die lucht en humor bracht in de serie, maar om hem nu tijdelijk te zien veranderen in een soort beukende stoomwals met brulstem… ik voel het niet.
Als Dark Daxter kun je Eco Balls smijten, middels je tornado moves door deuren rammen en spinnen oppakken en weggooien. De levels met Dark Daxter zijn in de minderheid en dat is maar goed ook.
Gelukkig is het vliegen in de Hellcat een stuk leuker. Deze dogfight onderdelen hebben duidelijk veel aandacht gekregen (zie kader) en voelen als een zelfstandig onderdeel in plaats van een, naar je zou denken, minigame.

Vleugje magie
Jak and Daxter: The Lost FrontierJak & Daxter: The Lost Frontier weet bij tijd en wijlen de magie van de PlayStation 2 hoogtijdagen terug te brengen, maar weet tegelijkertijd te frustreren. Goed uitgewerkte onderdelen worden afgewisseld met mindere, en trial & error momenten maken het er niet altijd even leuk op, al is de typische Jak & Daxter sfeer ontegenzeggelijk overal aanwezig.
Ik had op meer gehoopt, maar heb wel degelijk opnieuw plezier beleefd aan het sympathiek tweetal.

Conclusie
Waar eerder God of War: Chains of Olympus en Daxter wel de hoge kwaliteit van hun grote PlayStation broers op de handheld wisten door te trekken, laat The Lost Frontier toch meer steekjes vallen. Als de game goed op dreef is, dan vermaakt ie kostelijk maar overall had het spel wat meer peper en poetswerk kunnen gebruiken.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord