The Godfather 2 

The Godfather 2 2012-09-17T13:15:06
Maarten zet iedere dag onze stagiair onder druk om voor hem koffie te zetten, dus als er iemand bekend is met maffiamethoden is hij het wel. Zou onze jongste redacteur in The Godfather II ook zo’n grote bek hebben?

Daar waar je normaal gesproken in een mafiafamilie (ik weet er alles van) onderaan de ladder begint, ben je in The Godfather II in notime het mannetje. Oké, je moet nog wel luisteren naar Don Michael Corleone, maar verder heb je je eigen zaakjes al snel op orde. Je begint een eigen familie en rekruteert binnen de kortste keren specialisten, zoals kluizenkrakers, dokters of bommenplanters.

Verplichte bescherming
godfather 2Heb je de nodige specialisten in je familie opgenomen, dan kun je pas echt aan de slag. Met deze rakkers neem je kleine bedrijfjes over, zoals hoerenkasten, gokhuizen, drugspanden en dat soort shit. Allemaal illegale praktijken natuurlijk, wacht dacht je anders?
Heb je iedereen uitgemoord, dan rest alleen nog de eigenaar, die zijn handel natuurlijk met z’n leven beschermt. Dus die ga je maar eens effe lekker afranselen. Je kunt ‘m vastpakken en in z’n ballen schoppen, of een knietje tussen z’n ribben geven. Wurgen is ook een optie maar het kan ook gewoon door een kogel door z’n schouder te jagen.
Hoe je het ook doet, op een gegeven moment zullen ze toch eieren voor hun geld kiezen. En dat betekent dat ze poen aan jou geven, in ruil voor “bescherming”.
Jij moet er vervolgens voor zorgen dat rivaliserende families niet de toko overnemen, dus gooi je er een zooitje bewakers neer, die je per dag betaalt. Het is immers essentieel dat je de controle over je hebben en houden houdt.

Don Dominic
godfather 2Tijdens het spelen werd me al snel duidelijk dat de link met de Godfather films (en het boek) slechts oppervlakkig is. Natuurlijk ontmoet je sleutelfiguren zoals Michael Corleone, maar verder ben je gewoon “jezelf”, een personage genaamd Dominic, die je kunt voorzien van het door jouw gewenste uiterlijk, met kleding en alles erop en eraan.
The Godfather is technisch overigens een zeer matige game. Als je iemand dit spel ziet spelen, denk je: ‘gast, kijk uit je bolle doppen en gooi GTA IV eens heel snel in die console van je’. Het is namelijk echt niet best.
Het rijden in een auto bijvoorbeeld; ik denk dat een hoogzwangere oma met twee plastic heupen zich nog soepeler voortbeweegt dan het gemiddelde voertuig in The Godfather II. En als je ergens tegenaan rijdt, een krat of lantaarnpaal bijvoorbeeld, dan verdwijnt het gewoon! Dat kan echt niet meer anno 2009.
Ook het schieten is uitermate simplistisch: locken en de trekker overhalen. Had ik al iets gezegd over pop-ups? Fucking bloemkolen zijn het!

Geen GTA IV
godfather 2Je kunt je afvragen hoe erg dit is. Jeroen trekt het bijvoorbeeld niet. Die gast irriteert zich rot aan de graphics, aan het spelmechaniek en aan het krakkemikkige rijden in auto’s.
Er is ook maar één animatie waarmee je een auto jat. Je loopt met een wijzende vinger op een automobilist af en zegt: “Get out of the car and no one gets hurt!” In GTA IV heb je er talloze.
Maar ja, aan de andere kant kun je wel weer mensen op straat aanspreken, en dat kan in Liberty City niet.
Eigenlijk is het niet eerlijk om dit spel te vergelijken met GTA IV. Het is wel free-roaming (veel meer dan het eerste deel) maar verder een heel andere spel met een andere stijl en een andere structuur.

Don van bovenaf
godfather 2Op een gegeven moment roeleer je over een groot deel van de stad. Niet alleen ben je dan de pappa van veel gasten onder je, maar je draagt ook nog eens de verantwoordelijkheid om je shit together te houden, weetje. Je moet natuurlijk niet met je laten fucken!
Daarbij helpt het RTS element je. Je kunt je gebieden van bovenaf bekijken in The Don’s View. Op deze manier kun je precies in de gaten houden wat er gaande is en daar waar nodig meer bewakers plaatsen of specialisten inzetten. Om de boel plat te gooien bijvoorbeeld.
Dit onderdeel van het spel liet ik in het begin volledig links liggen, maar al snel kwam ik erachter dat dit strategische aspect van grote waarde kan zijn. Eigenlijk is dat ook wel logisch, want een Don als ik hoeft toch niet altijd de straat op? Ik heb daar m’n mensen voor.

Hoeren afranselen
godfather 2Ik voelde me heerlijk in m’n rol als Dominic. Mensen afranselen en zo je zin krijgen, dat ligt me wel. Het jaren ‘60 stijltje is ook gewoon fucking cool. Die verkeerde kledingstijl bijvoorbeeld. Zo kun je je ‘familie’ met achterlijke sixties brillen rond laten lopen en met blouses waarmee je vandaag de dag heel hip zou zijn op de gay parade.
De chicks, de vette auto’s, de hoerenhuizen, de wapens.. alles is helemaal in stijl, en eigenlijk trok ik dat wel. Zeker in de huid van de Don die niet met zich laat fucken.

Conclusie
Eigenlijk zou The Godfather niet hoger dan een 70 mogen krijgen, want er mankeert van alles aan de game, maar omdat ik me er zo mee vermaakt heb en het stijltje en de muziek zo fucking leuk is, geef ik het gewoon bijna een 80!

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord