Forza Horizon 3 - De nieuwe Burnout Paradise 

Forza Horizon 3 - Review 2017-08-29T14:59:22
Vorige maand kwam onze benzinesnuiver Florian enthousiast terug uit London na het Forza Horizon 3 Preview Event. Is hij nog net zo hyped nu hij de volledige game heeft uitgespeeld?

Okay okay, ik zal er mee ophouden. Ik loop er al maanden, nee al jaren over te zeiken, maar bij dezen stop ik er mee. Er is ook geen reden meer om te bitchen en hopen op iets dat er toch niet komt en het maakt ook allemaal niet meer uit, want na mijn uitgebreide speelsessie weet ik het nu 100% zeker. Ik heb eindelijk de opvolger en evolutie van Burnout Paradise te pakken! Hij heet Forza Horizon 3.

FHins    

Forza physics

De eerste Forza Motorsport-games hebben indruk op me gemaakt. De physics waren ooit cutting edge en bliezen Gran Turismo compleet omver, maar er is niet heel veel vooruitgang geboekt in de laatste paar delen en games als Project Cars en Assetto Corsa hebben de lat al veel hoger gelegd. De Forza Horizon-games begonnen dan weer slapjes als arcade spin-off van Forza Motorsport, maar de serie is nu uitgegroeid tot de betere game. Het is namelijk duidelijk merkbaar dat de Forza physics beter tot z’n recht komen in Forza Horizon 3 dan in welke andere Forza Motorsport game ooit. Dat is pijnlijk voor Forza Motorsport, maar goed nieuws voor Forza Horizon!

FH1

De physics van Forza Motorsport worden 1 op 1 overgezet naar Forza Horizon, maar er worden hier en daar wat aanpassingen gemaakt om er voor te zorgen dat de auto’s ook redelijk normaal reageren als ze over een schans vliegen en off-road gaan. Hierdoor is de wegligging op het asfalt exact zoals je zou verwachten van een semi-simulator game als Forza Motorsport, maar zijn de wagens ook nog aardig te besturen als je onmogelijke stunts wil uitvoeren. Dit was natuurlijk ook al zo in de eerste 2 Forza Horizon-games, maar in deel 3 is het geperfectioneerd.
    

Australië

Dat komt vooral omdat er nu meer onderscheid zit tussen de type auto’s. In Forza Horizon 1 en 2 kon je net iets te makkelijk met je supercar off-road gaan zonder daar al te veel last van te hebben, maar in Forza Horizon 3 stuiter je terecht alle kanten op en heb je veel meer baat bij bijvoorbeeld een buggy, of rallywagen. Alle auto’s reageren net even anders op de verschillende soorten ondergrond en het geeft een extra laag diepte aan deze toch wel arcade racegame. Er bestaat geen andere arcade game met zulke relatief goede physics en daarom speelt het zo verdomd lekker. Dat de Forza physics de laatste paar jaar niet nog veel realistischer zijn geworden is in dit geval een zegen, want ze passen perfect in de arcade setting van Forza Horizon 3.

FH2

Forza Horizon 3 laat zich dus besturen als een beest, maar de locatie van de game is minstens zo indrukwekkend. Het speelt zich volledig af in Australië en het is alsof het continent gemáákt is voor Forza Horizon 3. Australië heeft zo’n beetje alle verschillende omgevingen waar je om kunt vragen in een racegame, zoals bossen, woestijnen, bergen, moerassen, stranden en gigantische steden. Hierdoor is de variatie in de omgeving waarin je de races rijdt enorm en het is retespectaculair om er met een bloedgang doorheen te blazen. De wereld nodigt als geen ander uit om te ontdekken en komt ook nog eens prachtig in beeld. Forza Horizon 3 ziet er meesterlijk uit en dan heb ik de game nog niet eens gespeeld in 4K HDR.
   

Festivals

Net als in de vorige Forza Horizon games draait het in deel 3 om de Festivals. Daar kun je verschillende auto’s kiezen en er aan sleutelen en vanuit de Festivals unlock je nieuwe races en events. Dat principe blijft hetzelfde in Forza Horizon 3, maar je bent nu voor het eerst de grote baas van de Festivals. Jij moet er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat de Festivals uitgroeien tot mega-events en daarvoor zal je indruk moeten maken op de fans. Dit doe je door eerste te worden in de races, maar ook door speciale PR-events met verschillende opdrachten zoals het maken van een sprong, driften, bepaalde snelheid halen en de bekende ‘Barn Cars’ waarbij je schuurtjes moet vinden met legendarische oude auto’s.

FH3

Na het behalen van een X-aantal fans zal je de Festivals kunnen uitbreiden, waardoor er weer nieuwe races en events worden vrijgespeeld. Je kunt zelfs hele nieuwe Festivals opzetten en omdat je de baas bent mag je zelf kiezen waar je ze neerplant. Als je het leuk vindt om in de woestijn te rijden in off-road monsters zet je lekker daar een Festival op met bijbehorende events, maar als je meer houdt van straat racen zet je een Festival op in de stad. Je hebt wat dat betreft wat meer vrijheid in Forza Horizon 3 ten opzichte van de vorige delen, maar het gaat verder dan dat.
    

Big boss

Omdat je de big boss bent kan je nu zo’n beetje alles aanpassen aan de events die je kunt doen. Stel je komt aan bij een race die je nog niet hebt gedaan, maar de settings vind je niet zo boeiend. Dan kan je deze compleet veranderen, door bijvoorbeeld het type auto’s te veranderen, de tijd van de dag in te stellen en het te laten regenen of juist niet. De developer heeft dan wel een suggestie gedaan over hoe deze race te rijden, maar als je het daar niet mee eens bent, pas je het hele zooitje gewoon aan. Het maakt uiteindelijk niet uit hoe je de race rijdt. Jij bent de baas en een race winnen is een race winnen.

Als kers op de taart is Forza Horizon 3 uiteraard volledig online te spelen. In de grote open wereld rijden er andere spelers, die je kunt uitdagen voor een race, maar ook een club mee kan vormen om samen events mee te overmeesteren. Het werkt soepel, waarbij je af en toe niet eens door hebt of het een online speler is, of A.I. waar je tegen rijdt. Door het gebruik van de Drivatars is de A.I. namelijk prima in orde, maar de game komt echt tot leven met een paar vrienden online. Je kunt dan zelfs settings van events van je vrienden proberen, in plaats van de settings zelf aan te passen en er is daarnaast weer een gigantische marketplace waarin je de vetste auto’s van online spelers kunt kopen.

FH4

Het is heerlijk om met een paar vrienden gewoon keihard lol te hebben in de vetste auto’s die deze wereld te bieden heeft, in een van de mooiste gebieden van deze wereld. Ik heb sinds Burnout Paradise niet meer zulke heerlijke simpele fun met een arcade racer gehad en laat de game voorlopig nog even in mijn Xbox One zitten. Forza Horizon 3 is niet perfect, met wat lange laadtijden, hier en daar een framerate drop, wat pop-up, stereotype verhaal en characters, onoverzichtelijke menu’s en meer van dat soort redelijk kleine foutjes, maar over het algemeen is het totaalplaatje om je vingers bij af te likken.

Conclusie 

SCORE: 90
Forza Horizon 3 stapt uit de schaduw van de Forza Motorsport-games en staat vol in het Australische zonnetje te pronken met goede physics, variërende omgevingen, prachtige graphics en totale vrijheid over de shitload content in events, races, auto’s en settings.
Forza Horizon 3 stapt uit de schaduw van de Forza Motorsport-games en staat vol in het Australische zonnetje te pronken met goede physics, variërende omgevingen, prachtige graphics en totale vrijheid over de shitload content in events, races, auto’s en settings.

REACTIES (44) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord