Final Fantasy XIV: A Realm Reborn - Review 

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn - Review 2014-04-17T14:31:08
Man, man, man, wat was Final Fantasy XIV: A Realm Reborn een prutgame toen hij uitkwam. We hebben hier op de redactie gelukkig één man die altijd trouw blijft aan de serie, en het was dan ook meer dan logisch om Florian een kijkje te laten nemen naar de PS4 release van FFXIV. Kon hij er choco(bo)la van maken?

Dit is een aangepaste versie van Florians review in PU#4 (nu in de winkel).

Het is niet echt alsof er weinig gebeurt in FFXIV. Twee miljoen spelers, 6.7 miljoen characters en dik 400 miljoen uur gameplay op de klok maken de game intussen wel een succes. Na de slappe launch op de PC in 2010 gooide Square Enix het roer volledig om en dat heeft uiteindelijk een vette MMO opgeleverd waar PC- en PS3-gamers al een half jaartje van kunnen genieten. A Realm Reborn komt nu ook nog naar de PlayStation 4, en deze versie heeft aardig wat voordelen!

 

Bèta

Square heeft twee open bèta tests gepland staan voor de PS4, zodat je helemaal gratis de game even kunt proberen. De eerste bèta liep tot 3 maart (zonder character import). Ook werd alle data gewist na deze test.

De tweede bèta test loopt van 4 april tot 4 juli en dan is character import wel een optie. Ook alle data blijft intact en wordt naar de definitieve server verplaatst.

 

Pre-order

Als je een pre-order plaatst, mag je iets eerder aan je avontuur beginnen dan de rest van de spelers. De release staat op 14 april, maar gamers met een pre-order kunnen al drie dagen eerder aan de slag. Dit geldt ook voor de mensen die de PS3-versie al hebben, maar hoe dat precies werkt, maakt Square later bekend.

 

Kosten

A Realm Reborn kost 35 euro of is gratis als je al in het bezit bent van de PS3-versie. De maandelijkse kosten zijn 13 euro. Je hoeft geen PlayStation Plus member te zijn.

 

PS4 voordeel: Remote Play

In een goede MMORPG steek je graag veel vrije tijd en A Realm Reborn maakt dat wel heel gemakkelijk door de PS Vita Remote Play ondersteuning. Je kunt de game dus altijd spelen, zelfs als je effe geen toegang hebt tot je tv. Maximale voeding voor je verslaving, wat wil je nog meer?

 

PS4 voordeel: Touchpad

Speel je een MMO het liefst met muis en toetsenbord? Op de PS4 is dat geen probleem door de volledige ondersteuning. Sterker nog, je hebt helemaal geen muis nodig door het touchpad op de PS4 controller! Een ingebouwde muis op je controller is geniaal voor dit soort games.

 

PS4 voordeel: PS3-Gamers stappen gratis over

Als je de game al op de PC speelt, is de overstap naar de PS4 wat minder logisch, maar PS3 gamers met een PS4 hebben geen reden om niet over te stappen. De game kun je namelijk gratis downloaden voor de PS4 en al je data en characters worden netjes overgezet. Je gaat gewoon verder waar je gebleven was!

 

PS4 voordeel: Vette graphics

Het gaat in een MMORPG vooral om de verslavende gameplay, maar het oog wil ook wat, toch? A Realm Reborn ziet er op een monster PC altijd nog het vetste uit door de nóg hogere resolutie, maar ik kan je vertellen dat de game ook prachtig oogt op de PS4 in 1080p. Het komt verdomd dicht bij de grafische kwaliteit van de PC, en dat op je oversized TV!

Conclusie 

SCORE: 86
De PlayStation 4 versie van A Realm Reborn combineert de beste elementen uit de PS3 en de PC-versies. Het levert de ultieme uitvoering op van een MMO die eindelijk echt een aanrader genoemd mag worden.
De PlayStation 4 versie van A Realm Reborn combineert de beste elementen uit de PS3 en de PC-versies. Het levert de ultieme uitvoering op van een MMO die eindelijk echt een aanrader genoemd mag worden.

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord