Far Cry 3 Review 

Far Cry 3 Review 2013-05-02T15:09:25
“Ordentlich ist heute die Welt; sagen Sie mir, ist sie noch schön?” In Far Cry 3 is orde verdrongen door bloederige, angstaanjagende anarchie. Maar móói dat Jan deze chaos vindt…

Bovenstaand citaat van de achttiende eeuwse Duitse dichter/schrijver Heinrich von Kleist is bedoeld als aanklacht tegen de burgerlijkheid; het saaie leven waar alles volgens regels en wetten bepaald is. Het citaat van Kleist geeft daarmee precies het gevoel weer wat ik de laatste jaren in de singleplayer campagnes van schietspellen heb ervaren. De wetten van de singleplayer shooter zijn ordelijk maar voorspelbaar geworden. Een herhaling van zetten waarbij de beeldvullende explosies en instortende gebouwen eerder regel dan uitzondering zijn geworden. Een invuloefening waarbij de snipermissie, het neerhalen van een helikopter, de escortmissie die fout gaat en de verplichte (voorspelbare) plottwist elkaar in rap tempo opvolgen.

Zelden wordt er echt iets nieuws gedaan. Zelfs Halo 4 liet qua singleplayer weinig nieuwe dingen zien en was - overigens tot vreugde van miljoenen Halo fans - eerder een reprise op/ode aan het Halo-erfgoed dan een nieuwe stap.

Far Cry 3 review Animals Vaas FARCRY

Gestoord plezier

Genoeg hierover: insert Far Cry 3. Tijdens de slordige veertig missies die de singleplayer campagne van Ubisoft’s tropische shooter huisvest, ben ik achtervolgd, beschoten, klauterde ik uit een zinkend schip, heb ik vrienden verloren en nieuwe gemaakt, ben ik met een Jeep in een ravijn gelazerd, zat er een getatoeëerde topless chick bovenop me, heb ik wilde zwijnen gevild, ben ik meerdere keren gevangen genomen, heb ik een eeuwenoud relikwie gevonden, ben ik verraden, heb ik mijn vriendin uit een brandend hotel moeten redden, ben ik onder invloed van drugs geweest (jeemig de pemig!), heb ik een waterbuffel, een tijger en een stel apen als wapen ingezet en heb ik mijn arm laten tatoeëren. En dan heb ik de vele sidequests en sandbox gameplay nog niet eens meegenomen.

fAR cRY 3

Orde in chaos

Psychopaat Vaas, inmiddels uitgegroeid tot het uithangbord van Far Cry 3, is de belichaming van chaos en gestoordheid. Op de tropische eilandenpracht waar hij maniakaal huishoudt, zul je orde moeten scheppen om te overleven. Maar je kunt net zo vaak de wetten breken door af te wijken van het verhalende pad en er gewoon op uit te trekken.

Orde creëer je door radiotorens te activeren en kampementen in te nemen. Is een outpost van jou dan blijft ie van jou en zo claim je langzaam, samen met de Raykat stamleden, het eiland, of beter gezegd de twee eilanden, terug van Vaas en zijn handlangers. Radiotorens zijn een soort Borgia Towers uit Assassin’s Creed. Eenmaal geactiveerd krijg je meer info over het gebied binnen het bereik van de toren.

Daarnaast is het zaak dat je je ‘specialiseert’. Far Cry 3 is in basis een first-person shooter maar middels dierentatoeages voegt het spel op ingenieuze wijze RPG Light-elementen toe aan de game. Via de dierentotems Spin, Vogel en Haai ga je voor stealth, long distance combat of directe kracht, al kun je de zaken natuurlijk ook een beetje door elkaar husselen.

Hoe dan ook, langzamerhand word je, zeker in de ogen van de Raykat, een waardige warrior. Ga je voor de Spin oftewel stealth, dan levert dat allemaal leuke takedown bonussen op. En aangezien je zowel overdag als ‘s avond op jacht mag op het eiland, dien je je tactiek ook aan te passen aan het tijdstip van de dag.

Neem daarbij het craftsysteem waarmee je wapenholsters, munitiezakjes en allerhande uitrustingen maakt waarmee je meer kogels en dergelijke kunt meenemen, en het RPG Light-systeem is minder light dan je in eerste instantie zou denken.

Far Cry 3 Vaas review VAAS FARCRY 3

Overal sandbox

Far Cry 3 faciliteert bijna iedere speelwijze die je maar kunt bedenken. Als je gewoon lekker wil knallen kan dat, maar als je bedachtzamer te werk wil gaan, kan dat ook. Je kunt ordelijk de verschillende en zeer diverse missies aflopen en het verhaal uitspelen, of je helemaal verliezen in de even prachtige als levensgevaarlijke flora en fauna van het eiland.

Zelfs binnen de geregisseerde verhalende missies kun je altijd nog kiezen voor verschillende manieren van aanpak. Er is nooit één methode om een outpost in te nemen, een olievoorraad op te blazen of een gestrand schip te infiltreren en de bad guys onschadelijk te maken.

De sandbox gameplay van Far Cry 3 is zelfs aanwezig in de meest krappe corridor omgeving die Far Cry 3 eveneens huisvest. Waarna je even later gewoon weer de toerist uithangt, een jetski scoort en een eindje gaat cruisen over het azuurblauwe water. Pas alleen wel op voor die giftige kwallen. En de haaien. Of die reuzenschildpad die haar eieren beschermt. Of dat stuk drijfhout dat misschien wel een krokodil is.

Far Cry 3

Verheven

Far Cry 3 is een gigantische game. Niet alleen heb je de twee enorme eilanden die je in de singleplayer campagne doorkruist, maar het spel huisvest ook nog eens een multiplayer mode en een four-player co-op mode.

Je kunt je afvragen of deze game dat überhaupt nodig heeft. Het is te prijzen dat Ubisoft een compleet andere studio heeft ingezet voor de multiplayer maar of het spelers bij Battlefield 3 en Black Ops II weg zal halen, betwijfel ik. Dat gezegd hebbende; beide modi zijn verre van invuloefeningen en verlengen en verdiepen het Far Cry 3-universum aanzienlijk.

Echter, als ik puur kijk naar het singleplayer-avontuur van de game, dan is Far Cry 3 mijlenver verheven boven alle first-person shooters die momenteel voorhanden zijn. Of om in de geest van Vaas te spreken: ‘fuck Black Ops II, fuck Halo 4, fuck Medal of Honor. On this island you are all my bitch!’

Conclusie 

SCORE: 95
De geflipte singleplayer is het kloppende hart is van deze insane dikke game die op velerlei gebied een nieuwe standaard zet voor de komende jaren. Fucking hell!
De geflipte singleplayer is het kloppende hart is van deze insane dikke game die op velerlei gebied een nieuwe standaard zet voor de komende jaren. Fucking hell!

REACTIES (58) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord