Fairytale Fights 

Fairytale Fights 2012-09-17T13:14:44
Normaal gesproken moet Maarten niets hebben van vrolijke poppetjes en kiddy muziekjes, maar toen hij hoorde dat je in Fairytale Fights in een sprookjesomgeving allerlei rare figuurtjes met een cirkelzaag doormidden kon klieven, was z’n aandacht getriggerd.

Ik haat sprookjes. Die achterlijke Roodkapje met haar blinde kop, die zielige Assepoester die gewoon moet kappen met zeiken, die bijdehante Hans en Grietje… of die debiele gelaarsde kut kat! Nee, voor sprookjes moet je niet bij mij zijn. Ik word er al chagrijnig van als ik er aan denk.

Bevers en houthakkers
Je vraagt je misschien af waarom ik dan in hemelsnaam ben begonnen aan Fairytale Fights, een spel dat op sprookjes gebaseerd is, en verder vol zit met vrolijke poppetjes in de meest kleurrijke fantasiewereld die je je maar kunt voorstellen. En, wellicht word ik wat eentonig, dat laatste haat ik dus ook…
En toch heb ik in een scheur gelegen om deze game. In het eerste hoofdstuk neem je het op tegen hilarische houthakkers en eindig je al vechtend op een paar boomstammen tegen een gigantische bever als eindbaas. Houthakkers en bevers, je voelt het al: dat is vragen om ketting- en cirkelzagen.

Vrolijke kleurtjes en bloed
Als character koos ik de naakte keizer (de kleren van de keizer - jeweettoch). Met een blaadje voor m’n ballen (met een blote lul kwam het niet door de rating heen) en een achterlijke kroon op m’n kop banjerde ik door het eerste level.
Het ziet er schitterend uit. Veel kleur, vrolijke muziekjes en hier en daar een obstakeltje waar je overheen moet springen. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken.
Totdat ik een stel houthakkers tegenkwam… Ik trok een wortel uit de grond en begon ermee te meppen! Stuk voor stuk ranselde ik die bebaarde ruitjesblousendragers af. Met een wortel!
Ik vervolgde mijn weg, nu met een bijl als wapen. Je kunt namelijk alle items die je tegenstanders gebruiken oppakken en ermee in het rond meppen. Denk aan honkbalknuppels, olielampen, takken en cirkelzagen. Er zijn ook allerlei drankjes die je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een liefdesdrankje waarmee je je tegenstanders tijdelijk uitschakelt. Tenminste, als je er niet zelf in gaat staan.

Cirkelzaag
De eerste cirkelzaag die ik te pakken kreeg, deed me gniffelen. Met een snerpend geluid en een prachtige animatie zaagde ik iedereen die op m’n pad kwam in stukjes bloedend vlees. Zelfs m’n keizerlijke lichaam zat onder de bloedspetters en een groot deel van het level was intussen bedekt met een grote, rode plas. Als je er een beetje hard doorheen rent, dan kun je zelfs in zo’n plas bloed schaatsen en laat je bloedsporen achter.
Met de rechterpook van de controller vecht je en maak je combo’s. Dat komt erop neer dat je eigenlijk continue aan de rechterstick aan slingeren bent want het is continu hakken en zagen geblazen. Op zich is dat niet heel erg, maar dat je op deze manier soms een beetje oncontroleerbaar door een level beweegt, gaat op den duur irriteren. Helemaal als je door de animatie van een bepaalde combo in een ravijn sodemietert.

Slechte platformer
Jawel, Fairytale Fights is niet alleen een hack ’n slash game, het is tegelijkertijd ook een platformer. En daar begint de ellende, want dat hele platformonderdeel werkt niet lekker. En daar komt dan nog eens bij dat ik niet alleen sprookjes, vrolijke poppetjes en fantasiewerelden maar ook platformers haat. Ik flikker zo’n beetje van elke randje af dat er is. Simpele sprongetjes moet ik zesduizend keer overdoen. Ik verafschuw het oprecht.
Misschien heb je je ook in LittleBigPlanet geërgerd aan het feit dat je Sackboy doorglijdt na een sprong? Dat is in Fairytale Fights ongeveer zeshonderd keer zo erg. Je glijdt eigenlijk door het hele level heen waardoor het soms extreem lastig is om eenvoudige sprongen te maken. Soms cirkel je drie keer om een item heen om het op te pakken. Puur omdat het niet accuraat is!
Nee, het hele platformonderdeel werkt voor geen meter. Het springen onder een paar hakmessen door gaat je nooit lukken zonder af te gaan, omdat je simpelweg niet zo’n goede controle over je personage hebt dat het je lukt om tussen een paar hakmessen stil te staan.

Co-op
Ik ben een groot fan van co-op gaming. LittleBigPlanet, Left 4 Dead, de nieuwe Super Mario Bros. Wii en zelfs Modern Warfare 2… het grootste plezier beleef ik als ik het met iemand anders speel.
En daarvoor moet ik Playlogic een pluimpje geven. Als er één spel is dat zich leent voor co-op, dan is dit het wel. Door samen te spelen kun je je ergernissen over de slechte platformelementen namelijk delen met iemand anders. Dat kan overal waar je bent in de Story mode; gewoon op start drukken bij een andere controller en klaar ben je.
Jeroen heeft op deze manier een tijdje mee zitten spelen, maar toen hij door dezelfde beverbaas zes keer van het drijvende vlot werd afgeflikkerd, was hij net zo snel weer vertrokken.

Cool maar eentonig
Fairytale Fights ziet er zeer verzorgd uit. Het is best een mooie fantasiewereld die Playlogic heeft gemaakt. Dat het spel op de Unreal 3 engine draait, is er aan af te zien.
Verder is het erg cool om met allerlei verschillende wapens je tegenstanders finaal af te slachten, alleen… gaat dit op den duur behoorlijk eentonig worden. En dan komt daar nog de slechte platformactie bij, die je geheid een controller gaat kosten.

Conclusie
Het is leuk om al die lieve sprookjesfiguurtjes in de mooie spelwereld van Fairytale Fights doormidden te hakken. Het is helemaal lachen om dat samen met een paar maten en een goed glas Fristi erbij te doen. Het is alleen jammer dat het platformonderdeel voor geen meter werkt en je de vrij simpele hack ’n slash actie al vrij snel gezien hebt.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord