F1 2016 - Review 

F1 2016 - Review 2016-08-24T14:40:23
Met alle hype rond de Formule 1 in Nederland, zou het wel heel cool zijn als Codemasters een meesterlijke F1 game zou afleveren! Florian zet zijn helm op en kijkt of hij Max Verstappen kan verslaan in F1 2016.

Jos Verstappen heeft in zijn carrière als Formule 1 coureur redelijk wat succes gehad, maar zijn zoon, Max Verstappen heeft zijn vader intussen al flink ingehaald. De Formule 1 leeft hierdoor op het moment als een malle in Nederland! We willen alles van Max weten, en misschien dromen er een hoop zelfs wel van om net als Max als een dwaas over de circuits te scheuren. Die droom gaat nooit uitkomen, maar misschien kan F1 2016 de pijn een beetje verzachten?

Fins


Career Mode

Codemasters leverde vorig jaar op zich een prima F1 game af. In de basis was het een goede game, maar het grootste probleem was de magere hoeveelheid content. Dat probleem heeft Codemasters gelukkig nu verholpen door weer een uitgebreide Career Mode in de game te stoppen. Je rijdt hierin met een zelfbedachte coureur tegen alle bekende racegoden uit de Formule 1 en probeert puntjes te pakken in het officiële seizoen. Je kunt dus niet letterlijk als Max Verstappen rijden in je career, maar je kunt er wel voor kiezen om zijn team mate te zijn.

F1

Je hebt namelijk complete vrijheid als het gaat om voor welk team je wil rijden. Als je onderaan wil beginnen met een team als Renault Sport is dat mogelijk, maar je kunt ook meteen bij Max in het Red Bull team gaan zitten, of maar meteen voor Mercedes-Benz te gaan rijden en je verzekeren van de snelste auto. De keuze ligt volledig bij de speler en je kunt er zelfs af en toe voor kiezen om halverwege het seizoen te switchen van team. Je hebt je carrière helemaal zelf in de hand.


Hyper realistisch

Het ding is wel dat je meteen aan het begin van het seizoen moet kiezen tussen een normale of een pro carrière. In de normale Career Mode kan je alles volledig naar je eigen smaak instellen, inclusief de regels en tijdsduur voor de races, practice en qualifying sessies, maar ook alle assists en settings van de F1 scheurijzers. In de Pro-Career kan je echter helemaal niets instellen. Daar staan alle settings op hyper realistisch en kan je niets veranderen aan de assists. De A.I. staat op super hard, alle assists staan uit en je zal al je skills moeten gebruiken om überhaupt over de finish te komen. Pro-Career is heel erg lastig en na een paar races gruwelijk falen hield ik het voor gezien.

F2

In de normale career mode kan je het zo lastig maken als je zelf wil en vooral op het begin zal je rijkelijk gebruik maken van bijvoorbeeld de traction control. F1 2016 is moeilijk om te masteren, maar met een aantal assists kom je met wat oefenen een heel eind. Het toffe is dat je altijd de settings van je auto kunt veranderen, zelfs als je in een practice lap zit, zodat je de boel perfect kunt instellen voor de komende race. Om echt beter te worden zal je wat tijd moeten stoppen in het begrijpen van de settings en vooral het uitproberen in de practice laps. Meer dan ooit heb ik me daar mee bezig gehouden en de game beloont je er ook voor.


Resource Points

Niet alleen merk je dat je zelf steeds beter wordt, de game beloont je ook door bepaalde opdrachten uit te voeren tijdens de practice laps. Denk bijvoorbeeld aan een lap rijden zonder al te veel brandstof te gebruiken of je banden te sparen, maar ook aan een opdracht waarin je een proef qualifying lap rijdt, of door poortjes moet rijden om de perfecte lijn van de tracks te leren. Niet alleen leuk om te doen tijdens de normaal gesproken redelijk saaie practice laps, maar je verdient hierdoor ook resource points die je kunt inzetten om bepaalde aspecten van je auto te verbeteren.

F3

De resource points kan je bijvoorbeeld gebruiken om aanpassingen te maken aan het motorblok voor meer vermogen, het chassis voor meer downforce, of bezuiniging van brandstof, zodat je misschien wat later een pitstop kunt maken. Het is een leuke toevoeging aan de Career Mode, waardoor je ook wat meer betrokken bent bij de auto en het team dat alle aanpassingen maakt. Het wordt daarnaast redelijke vormgegeven door korte interacties met leden uit je team tussen de sessies in. Wel heel irritant dat ze allemaal maar 2 zinnen hebben die je na een paar races wel hebt gehoord. Hetzelfde geldt voor het commentaar trouwens. Na het winnen van een race bijvoorbeeld zeggen ze altijd hetzelfde.


Netjes op een rij

Naast de Career Mode zijn er ook nog ander modes, zoals de Championship Mode, Single Race, Time Trial en Online, maar heel verrassend is dat allemaal niet. Dat geeft verder ook niet, de meeste gamers zullen toch vooral los gaan op de Career Mode. Er is in ieder geval meer dan genoeg content om je tanden in te zetten, maar ook technisch heeft Codemasters flink gas gegeven sinds vorig jaar. Perfect is het allemaal nog steeds niet, maar er is zeker een grote stap gemaakt.

F4

De omgevingen zijn nog steeds een beetje standaard, maar de rest heeft duidelijk een grafische upgrade gekregen sinds vorig jaar. Vooral een race rijden in de regen ziet er verdomd goed uit en door de heerlijke physics in de game, ben je dan echt aan het vechten om je auto op het circuit te houden, zelfs met traction control. Wat dat betreft is er niets veranderd, want F1 2016 is nog steeds hard werken. Wel moet ik nog steeds een beetje zeiken op de A.I. in de game. Andere racegames hebben hier de afgelopen jaren grote stappen in gemaakt, maar in F1 2016 rijden ze allemaal nog netjes op een rij en duwen ze je zonder pardon van de baan.

Sinds Codemasters de licentie kreeg in 2010 is de studio nu eindelijk lekker bezig, want F1 2016 is zonder twijfel de beste F1 game die ze ooit hebben gemaakt. Als ze volgend jaar de minpuntjes er allemaal uitkrijgen en ze het hele pakket nog iets smeuïger weten te maken, komt de game misschien zelfs wel in de buurt van de befaamde Gold Award.

Conclusie 

SCORE: 82
F1 2016 is weer een flinke verbetering ten opzichte van F1 2015 en voor iedereen die fan is van de Formule 1 verplichte koek. Vooral door de Career Mode is dit nieuwe deel de moeite waard, zelfs als je niet zo’n grote Formule 1 fan bent.
F1 2016 is weer een flinke verbetering ten opzichte van F1 2015 en voor iedereen die fan is van de Formule 1 verplichte koek. Vooral door de Career Mode is dit nieuwe deel de moeite waard, zelfs als je niet zo’n grote Formule 1 fan bent.

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord