Europa Universalis III 

Europa Universalis III 2013-08-20T15:30:14
Een RTS met het uiterlijk van tien jaar geleden maar met de diepgang van een olieboorput. Europa Universalis III is een puike titel alleen… wie zit hier op te wachten?

Ik geef het niet graag toe maar ik ben een kluns wat kaartlezen betreft. Daarnaast is het de ultieme voedingsbodem voor huwelijkse irritatie. Mijn vrouw en ik hebben zelden ruzie maar als ik rijd en zij leest kaart, of andersom, is het niet de vraag óf we ruzie krijgen, maar wanneer. Tergend. Ik dank de Goden dan ook voor TomTom, de beste uitvinding sinds de kapitaalrente. Toen ik Europa Universalis III opstartte, kreeg ik dan ook direct hoofdpijn. Het deed me denken aan de zomervakantie van 1999 toen we de verkeerde afslag bij Lyon namen en vervolgens urenlang volkomen verloren ronddoolden. Of die keer dat we tijdens de wintersport in het holst van de nacht vlakbij ons vakantieappartement het verkeerde bergweggetje namen en we drie uur later op plaats van bestemming kwamen. Aarghl. Leve nu, leve TomTom.

Geen zin
Hoe dan ook, Europa Universalis III was, is en blijft een hardcore titel met veel kaarten, veel tekst, veel grafieken, veel menuutjes en veel tabbladen. En weet je, ik heb daar gewoon geen zin in. Kijkend naar de screenshots van Europa Universalis III zou je zomaar kunnen denken dat je hier met een update van Risk te maken hebt. Maar de gameplay van Risk is voor peuters en EU III is voor hooggeleerden met als gevolg dat Risk leuk is, en dat EU III voor mij meer als werk aanvoelde. Werk dat gaat over oorlogen, diplomatiek, handel en intriges in het Europa tussen 1453 en 1789. Het spel is historisch correct en overweldigend in z'n opties maar ik werd er niet warm of koud van.

Fun
Misschien komt het omdat ik net de massale battles van Supreme Commander heb gespeeld en de eyecandy van Command & Conquer 3 heb ervaren, dat ik EU III niet trek. Ik denk dat Atari blij mag zijn met ieder exemplaartje dat ze van EU III verkopen want ik vraag me hardop af of een dergelijke game nog wel van deze tijd is. Europa Universalis III is supercompleet, gigantisch veelzijdig, heeft een enorme replaywaarde maar ik mis de funfactor. Dit is de Microsoft Flight Simulator onder de strategiegames, alleen dan zonder fotorealistische graphics. En dat moet nu maar net je ding zijn.

Conclusie
Een enorme diepe, serieuze, veelzijdige RTS game… alleen hij is niet voor mij.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord