Dead Rising 

Dead Rising 2013-08-20T15:31:41
Er klinkt gekreun en gesteun vanuit het testhok, gevolgd door het doffe geluid van een honkbalknuppel die tegen iets aanslaat, een moker die op de grond beukt, een mes die door vlees klieft en een houten tuinbank die wordt weggesmeten… "Hé? Jeroen, gaat alles wel goed daar?".
Er klinkt gekreun en gesteun vanuit het testhok, gevolgd door het doffe geluid van een honkbalknuppel die tegen iets aanslaat, een moker die op de grond beukt, een mes die door vlees klieft en een houten tuinbank die wordt weggesmeten… "Hé? Jeroen, gaat alles wel goed daar?".

Door de speakers klinkt zo'n typisch liftmuziekje; nietszeggend, dienend als achtergrond voor het winkelende publiek. Op het scherm loods ik hoofdpersoon Frank West langs groepen kreunende zombies. Af en toe sta ik stil, pak een vuilnisbak en ram de hele zombie-bende op hun rottende koppen. Of ik beuk er lustig met een honkbalknuppel op los, net zo lang tot de lichamen zich opstapelen, de bloedspetters werkelijk overal zitten en de stukjes schedel aan Frank zijn leren jasje blijven plakken.
Inderdaad, Dead Rising is smerig, goor en bij tijd en wijlen zelfs onsmakelijk… en tegelijkertijd o zo leuk om te spelen.
Waarom het zo leuk is? Geen flauw idee, misschien dat het aan gort slaan van honderden zombies een gevoel van onoverwinnelijkheid bij je losmaakt…

Eerste keer
dead risingDe chaos is compleet als de eerste zombies zich door de barricade heen worstelen, zich op een paar ongelukkige mensen storten en langzaam kreunend in de richting van hoofdpersoon Frank zwalken.
In beeld staat slechts één simpele opdracht: bereik de trap. In de praktijk blijkt dat tussen Frank en de trap een paar honderd zombies staan. Hoe daar te komen?
Ik besluit het erop te wagen, pak twee honkbalknuppels, een houten balk en een zakje chips. Al beukend probeer ik de oprukkende zombies van Frank z'n lichaam af te slaan, net zo lang tot de houten balk het begeeft en Frank overschakelt naar de honkbalknuppels.
De lichamen van zombies stapelen zich in rap tempo op maar de stroom ondoden lijkt onuitputtelijk. Voor iedere gedode zombie lijken er twee of drie in de plaats te komen.
Al snel is Frank omringd door een overmacht aan zombies. De honkbalknuppels zijn inmiddels ook kapot en Frank heeft slechts z'n blote vuisten over.
De overtalsituatie dreigt uit de hand te lopen en bij iedere zombieaanval, verdwijnen er gezondheidsblokjes in het niets. Het zakje chips kan er helaas maar eentje doen terugkomen.
Op een gegeven moment besef ik dat het rammen en rossen een onbegonnen zaak is. Ik besluit dan ook het geweld even links te laten liggen en loods Frank soepel langs de grijpgrage armen van de rottende wandelende lijken.

Voor 't oprapen
dead rising Gelukkig liggen de wapens voor het oprapen. Alles kan als wapen dienen, van kleerhangers tot vuilnisbakken, van CD-hoesjes tot cirkelzagen. Alles wat Frank in zijn handen kan krijgen, verandert in een potentieel moordwapen.
Er zijn genoeg restaurants te vinden waar ik even de energie van Frank kan verhogen, dit is dus geen survival horror game. Nee dit lijkt wel een stuk erger. Het is alsof je als zwarte mier per ongeluk het nest van je rode soortgenoot in bent gelopen. Je wordt overspoeld en lijkt geen schijn van kans te hebben... tot je die kettingzaag vindt en je je daarmee een weg baant naar een veilige haven, terwijl de lichaamsdelen, bloed en ingewanden je om de oren vliegen.

Overleef drie dagen
dead risingBovenaan de trap start een filmpje die de situatie waarin freelance fotograaf Frank West terecht is gekomen duidelijk moet maken. In een notendop is het verhaal van Dead Rising als volgt: overleef drie dagen in het winkelcentrum.
Dat kan natuurlijk heel gemakkelijk, gewoon drie dagen op het dak van het centrum blijven zitten en wachten op de helikopter die je op komt pikken. Die mogelijk is er daadwerkelijk, aangezien er een klok "realtime" meeloopt; hij tikt overigens wel een stuk sneller dan het klokje bij je thuis.
Dat zou echter te makkelijk zijn en is alleen bedoeld voor watjes. Ik koos er natuurlijk voor om de confrontatie aan te gaan met die rottende zombies.

3549
dead risingDrie dagen heeft Frank in het winkelcentrum doorgebracht en de teller staat op 3.549. Dat zijn het aantal zombies waarvan Frank de koppen heeft ingeslagen en afgerukt, of die hij doormidden heeft gehakt en heeft kapot geschoten.
De slachting heeft Frank overleefd, het verhaal is succesvol afgesloten maar de helikopter die hem op moet komen halen komt niet...Wat nu?
Gewoon nog een keer spelen natuurlijk, maar dan met een Frank die sterker en sneller is. Met een Frank die in een handomdraai iemands nek breekt, die gewoon met z'n blote handen de zombies vermorzelt.
Dead Rising wordt dan bij iedere speelbeurt een stuk leuker.

Conclusie
Dead Rising is een geweld(dad)ige game die je als Xbox 360 bezitter gewoon niet mag missen.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord