Chrono Trigger 

Chrono Trigger 2012-09-17T13:15:30
Zo’n beetje de beste game die nooit in Europa is uitgebracht, wordt binnenkort in Europa uitgebracht. Om dit heuglijke feit te vieren, trakteert Jurjen jullie op een tijdslijn met daarin zowel historische feiten als persoonlijke indrukken van het spel waar het hier allemaal om draait, Chrono Trigger. 2008
Zo’n beetje de beste game die nooit in Europa is uitgebracht, wordt binnenkort in Europa uitgebracht. Om dit heuglijke feit te vieren, trakteert Jurjen jullie op een tijdslijn met daarin zowel historische feiten als persoonlijke indrukken van het spel waar het hier allemaal om draait, Chrono Trigger.

2008
3 december - Bij de Electric City in Santa Monica zie ik een exemplaar van Chrono Trigger liggen. Die is van mij, natuurlijk! Er zit een postertje bij, wat ik in de afvalbak van mijn hotelkamer dump. Ik wil geen postertje, ik wil nou verdomme eindelijk die game wel eens spelen!

1000
Het spel begint vlot en vrolijk, met een Millennium Fair ter ere van het duizendjarige bestaan van het koninkrijk Guardia. Hier sluit ik vriendschap met het meisje Marle die helaas kort daarna alweer uit mijn wereld verdwijnt, wegens kortsluiting van een experimentele tijdmachine. Ik besluit haar door dezelfde blauwe warp te volgen, en maak een reis door de tijd.
CHRONO 5

600
In het jaar 600 lever ik flink wat gevechten. De vijanden in dit spel zijn vrijwel altijd zichtbaar, en soms kun je ze ook ontwijken door er snel achterlangs of tussendoor te lopen. Telkens als het tijdsbalkje van één van je drie poppetjes is volgelopen, kun je een aanval, combo of speciale techniek gebruiken.
CHRONO 7

1000
Nadat ik in het jaar 600 mijn eerste eindbaas heb verslagen, reis ik terug naar het jaar 1000… en word ik plots voor het gerecht gedaagd! Geheel onterecht natuurlijk, al blijkt wel dat de stoute dingetjes die ik op de Millenium Fair uithaalde niet onopgemerkt zijn gebleven.

2300
Na mijn spectaculaire ontsnapping uit het kasteel, pak ik een volgende time warp naar de verre toekomst. Daar blijkt de wereld een duistere, grimmige plaats geworden, en heeft de mensheid alle hoop op verbetering opgegeven. Kan ik misschien in het verleden iets veranderen om de mensen een wat rooskleuriger toekomst te bieden?
CHRONO 6

2008
Ik besluit dat ik zo wel genoeg van het verhaal heb verklapt, en ga het spel zonder verdere onderbrekingen uitspelen. Door de hoge mate van variatie en verrassende details ben ik de game al zeer gaan waarderen.

2009
De game ligt in de Europese winkels, zodat je nu eindelijk zelf ook eens deze magische reis door de tijd kunt gaan maken. Dat werd tijd, vind je niet?

Wat is er nieuw?
De DS-versie levert alleen al door het ontbreken van laadtijden een aangenamer spelervaring dan de PlayStation-versie.
De filmpjes uit de PlayStation-versie zijn overigens allemaal aanwezig in de DS-versie, en er zijn nog wat bonussen toegevoegd. Twee extra kerkers bijvoorbeeld, en een Pokémon-achtige minigame waarin je monsters moet kweken om ermee tegen die van andere spelers te strijden.
Op het extra scherm dat de DS biedt, verschijnen plattegrond, menu-opties en statistieken, zodat het feitelijke spelbeeld mooi schoon blijft.
Het hele spel kan zowel via het touchscreen of met de actieknoppen worden bestuurd, of met een combinatie hiervan.
Tel daarbij de uitgebreide mogelijkheden om instellingen als Battle Speed, Window Design en Status Bars in te stellen, en je hebt met de DS-versie absoluut de best mogelijke versie van Chrono Trigger te pakken.
Wel jammer dat de graphics niet even zijn aangepakt, want sommige dingen komen toch wel een beetje verouderd over.

Pas op - Er wordt op je gelet!
Geheel passend bij de thematiek van Chrono Trigger, zal blijken dat je daden in het heden, vaak onvoorzienbare gevolgen hebben in de toekomst.
Zo zul je tijdens de rechtszaak al merken dat het spel allerlei dingen heel precies heeft bijgehouden. Bijvoorbeeld of je tijdens de Millennium Fair het meisje dat haar kat kwijt is wel of niet helpt, of je hebt geprobeerd een bepaald sieraad te verkopen, en of je wel of niet iemands lunch hebt gejat.
Het is exemplarisch voor de leuke details en unieke situaties die de ontwikkelaars in het spel hebben gestopt, je hoort ze bijna gniffelen bij het bedenken van al die geintjes. Het rekt de houdbaarheid van het spel ook nog eens op, omdat je bij een volgende speelbeurt natuurlijk gewoon andere dingen kunt doen om eens een andere uitkomst af te dwingen.
Er zijn maar liefst dertien verschillende einden van het verhaal te ontdekken!

Halen als...
- Je van Japanse RPG’s houdt.
- Je het origineel nooit gespeeld hebt.
- Je de definitieve versie van deze klassieker wilt bezitten.

Conclusie
Als je Chrono Trigger nog niet hebt gespeeld, mag je deze kans eigenlijk niet laten schieten. Chrono Trigger biedt een schat aan variatie en enorm vermakelijke situaties om je aandacht tot het eind vast te houden. Vervolgens kies je gewoon voor de optie Game Plus om de game met behoud van al je statistieken en voorwerpen nog eens te spelen. En nog eens, en nog eens, en nog eens…

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord