Animal Crossing: New Leaf - review 

Animal Crossing: New Leaf - review 2013-07-04T11:57:49
Animal Crossing: New Leaf is volgens Jurjen de vervolmaking van het Animal Crossing-concept. En stiekem ook nog eens een diepfilosofische verhandeling over de zin van het bestaan.

Aan het begin van het spel word je ‘toevallig’ de burgemeester van je willekeurig samengestelde stadje. Vervolgens vertelt een gele teef (vrouwelijk hondje) dat je zelf je leven in het stadje mag vormgeven, en overnacht je in een tent.

Als je de volgende dag het spel opstart, dringt de existentiële vraag zich vanzelf op: wat nu?

Animal Crossing: New Leaf

 

Complimentjes

Als we érgens voor leven, dan is dat waarschijnlijk voor de goedkeuring van anderen. Daar is geld voor nodig. Dus ga je met je schep tegen rotsen slaan, aan bomen schudden, fossielen opgraven, vissen/insecten vangen en je buit verkopen aan een roze alpaca. Met het verdiende geld kun je de hypotheek aflossen. En daarna ga je gewoon verder met het spekken van de bruine beer die de hypotheek verstrekte.

Zo verandert je tent in een huis, een groter huis, en een enorm huis met extra grote kamers en een sprookjes- of horrorfilm-dak. Dat huis mag je helemaal naar eigen smaak inrichten, met honderden (duizenden?) vrijspeelbare meubeltjes, die je dit keer met zelfgemaakte designs kunt bekleden.

De dierlijke buren komen je huis bezoeken, geven complimentjes. Je glimlacht.

 

Donaties

Je kunt je huis via StreetPass ook aan andere spelers laten zien. Dat doe je graag, want je bent trots op wat je eigenhandig hebt opgebouwd. Dat is waar je het allemaal voor doet.

Het bouw-en-pronk-principe gaat in deze Animal Crossing verder dan ooit. Als de waarderingsmeter van je dierlijke buren eenmaal hoog genoeg is gestegen, krijg je namelijk de mogelijkheid om over de stad te heersen.

Je kunt wetten uitvaardigen die winkeltijden bepalen. Of je laat dingen bouwen, zoals bruggen, fonteinen, kampeerplekken, hekken, klokken, lantaarnpalen of een waterput. Natuurlijk is daar wel weer geld voor nodig; dat deels via donaties van je dierlijke buren moet binnenkomen. Zonder hun goedkeuring kom je niet ver.

Animal Crossing: New Leaf

 

Zin

Maar, stel nu... stel nu dat je genoegen neemt met een tent. Dat je zegt, fuck you bruine beer, ik wil niet werken. Ik hoef geen groter huis, en ook geen mooie stad. Het kan me geen reet schelen wat mijn buren van mij vinden, een beetje chillen in mijn tent is voor mij genoeg.

Dan gaat het spel helemaal nergens naartoe. Dan zul je nooit een leuk bootreisje maken naar een tropisch eiland waar je veel mooie spulletjes kunt krijgen. Dan zul je nooit de lof van je dierlijke buren of andere spelers krijgen. Dan zullen zowel dieren als mensen je maar raar vinden. En terecht.

Als het leven geen zin heeft, dan moet je die eraan geven. Scheppend werken. De omstandigheden accepteren en er iets moois van maken. En ook al doet elke speler van Animal Crossing in grote lijnen hetzelfde, het resultaat is toch steeds weer uniek.

Toon mij na vier weken je Animal Crossing, en ik zeg wie je bent.

Animal Crossing: New Leaf

 

Totaal verknocht

Zelf ben ik nu zes weken bezig in Animal Crossing. In het begin dacht ik: meer van hetzelfde. Verplicht nummertje. Na de review kap ik er weer mee. Gaat allemaal van mijn tijd in Fire Emblem Awakening af. Maar nu ik de review bijna heb voltooid, kom ik daar op terug.

Ik ben totaal verknocht geraakt aan mijn tweede leven. Mijn dierlijke buren. De steeds fijnere en fraaiere stad. Mijn enorme huis, met een kelder vol videogame-prullaria. Mijn kersenboomgaard. De minigames op het eiland. De optredens, evenementen en andere verrassingen. Snel geld verdienen met turnips. Het sterke gevoel van goedkeuring en voldoening waarmee het spel mijn handel en wandel beloont, elke dag opnieuw.

Eerste of tweede leven, wat maakt het uit; ik geniet ervan!

Conclusie 

SCORE: 90
Zoals Fire Emblem Awakening de vervolmaking van de Fire Emblem-serie mag heten, is Animal Crossing New Leaf dat van de Animal Crossing-serie. Probeer het een weekje, en je zit er voor maanden - misschien zelfs jaren - aan vast.
Zoals Fire Emblem Awakening de vervolmaking van de Fire Emblem-serie mag heten, is Animal Crossing New Leaf dat van de Animal Crossing-serie. Probeer het een weekje, en je zit er voor maanden - misschien zelfs jaren - aan vast.

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord