Advance Wars: Dark Conflict 

Advance Wars: Dark Conflict 2013-08-20T15:31:18
Wat DS-bezitters nu precies mogen verwachten in 2008 is op moment van schrijven nog niet helemaal helder. Gelukkig biedt de eerste grote DS-titel van dit jaar genoeg uren duistere gameplay om het wachten op verdere aankondigingen een beetje te verlichten, aldus Jurjen.

Zo’n 65 miljoen jaar geleden zweefde een flinke steen gedachteloos door de ruimte, om uiteindelijk in te slaan bij Yucátan in Mexico. Het gevolg was een enorme stofwolk die zich over de hele Aarde verspreidde en jarenlang het zonlicht tegenhield. De dinosauriërs stierven uit, waardoor kleine gronddieren de kans kregen zich te ontwikkelen. Die kleine gronddieren, dat zijn wij. In de 65 miljoen jaar die volgden zijn wij geëvolueerd tot de machtigste en hoogst ontwikkelde diersoort op Aarde. Onze recente geschiedenis kenmerkt zich door dingen die dinosauriërs waarschijnlijk nooit bedacht zouden hebben, zoals wereldoorlogen, concentratiekampen en Sterren Dansen op het IJs.

Roven en plunderen
In de beginbeelden van de tweede Advance Wars op de DS zien we enkele meteorieten inslaan op Aarde. Overal vlammen, oceanen koken, de aarde scheurt. Na de inslagen vormt zich weer zo’n duistere stofwolk rondom onze planeet. In de schaduwen van deze wolk krabbelt zo’n tien procent van de mensen overeind. De rest is dood. Het hoofdpersonage in Dark Conflict lijdt aan geheugenverlies en zwerft eenzaam over de grauwbruine Aarde. In het eerste speelveldje treft hij een stel mensen die de dingen doen die de machtigste en hoogst ontwikkelde diersoort op Aarde graag doet als er een noodsituatie is ontstaan: roven en plunderen. Gelukkig wordt hij geholpen door een groepje mensen dat zich heeft verzameld om wat nobeler doelstellingen na te streven, zoals het beschermen van de zwakken en het stichten van een nieuwe samenleving. De strijd kan beginnen.

Geen kinderspel
Inderdaad, de thematiek van dit spel is behoorlijk grimmig en duister, waardoor Advance Wars niet langer dat vrolijk gekleurde oorlogsspel is ‘met die grappige poppetjes’. De tekenstijl van de hoofdpersonages is realistisch, de grauwe, ruïneachtige omgevingen zien eruit als foto’s. Het is een aardige ontwikkeling die waarschijnlijk is bedoeld om te benadrukken dat dit geen kinderspel is, maar speltechnisch is er minder veranderd dan de heftige beelden doen vermoeden. Net als in de voorganger gebruik je tijdens je beurt het touch-screen of de knoppen om je soldaten en voertuigen één voor één te verplaatsen. Bijvoorbeeld om een vijandelijke eenheid aan te vallen of een fabriek te veroveren. Vervolgens is de computer aan zet om de zwakke plekken in je tactiek aan te vallen en uit te buiten, en zo ga je verder tot één van beide partijen totaal is vernietigd of zijn hoofdkwartier is veroverd.

Nieuwe dingetjes
Het eerste dozijn missies word je al strijdende wegwijs gemaakt in de mogelijkheden van je eenheden. Naast de gebruikelijke poppetjes, tanks, raketwerpers, boten en vliegtuigen, zijn behoorlijk wat nieuwe dingetjes toegevoegd. Zo is daar het Flare-kanon om in oorlogsmist je zichtbereik te vergroten. De Mobile Workshops maken het mogelijk om op elke geschikte locatie kleine vliegvelden en havens te bouwen. Deze vliegvelden en havens zijn niet groot genoeg om eenheden te kunnen produceren, maar kunnen je vliegtuigen en schepen wel bevoorraden. Een andere interessante nieuwe eenheid is het vliegdekschip, dat je elke beurt een speciaal vliegtuig met behoorlijke aanvalskracht en -mogelijkheden laat bouwen. De volgende beurt kun je het vliegtuig meteen laten opstijgen en aanvallen, wat vaak uitstekend van pas komt om je tegenstander snel en onverhoeds te overvallen.

Herhalingsoefening
De nieuwigheidjes en duistere sfeer kunnen niet voorkomen dat Advance Wars Dark Conflict vaak aanvoelt als een herhalingsoefening. Het bekijken en vergelijken van gegevens, het verplaatsen van troepen, direct vurende eenheden laten steunen door indirect vurende eenheden, ik heb het allemaal al eens eerder gedaan. Door het grotere aantal eenheden, meer diverse terreinomstandigheden en complexere spelsituaties zijn de missies van het hoofdverhaal wel wat moeilijker dan in de voorgangers. En de optionele extra missies die op de kaart verschijnen, vergen helemaal het uiterste van je strategisch vernuft. Er waren missies van zo’n twintig minuten die ik vier keer opnieuw moest beginnen. Gelukkig kon ik tactische tips opvragen om op een basaal niveau de juiste aanpak te doorgronden. Hiermee was het de vijfde keer wel gelukt.

Verwend

Waar Advance Wars altijd al mee imponeerde, is de hoeveelheid content, en dit keer valt er meer dan ooit te genieten. Naast de verhaalmissies verschijnen dit keer ook optionele testmissies, waardoor alleen de Story mode al goed is voor zo’n dertig tot veertig uur gameplay. Dan zijn er nog de tientallen Free Battle-plattegronden en (voor het eerst) online-gevechten, inclusief de optie om tijdens gevechten met andere spelers te voice-chatten en zelfgemaakte plattegronden uit te wisselen. Niet alleen de hoeveelheid content geeft aan dat de ontwikkelaars alles hebben gedaan om de speler te bedienen en te verwennen, het blijkt ook uit de doordachte presentatie, de prettig toegankelijke mogelijkheden om extra informatie in te winnen en de altijd weer boeiende spelsituaties. Soms kunnen mensen mooie dingen maken.

Halen als...
- Je verlangt naar een even toegankelijk als diepgravend strategiespel.
- Je een lange vliegreis moet maken en vertraging verwacht.
- Je de voorlopig beste DS-titel van 2008 wilt bezitten.

Conclusie
Vergeet het gebrek aan werkelijke vernieuwing, vergeet het duistere verhaaltje. De strategisch diepgravende, zeer evenwichtige en merkwaardig ontspannende gameplay is wederom het sterkste wapen van deze Advance Wars. Daar is geen verdediging tegen bestand.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord