Zin in 2015: The Order: 1886 

Zin in 2015: The Order: 1886 2014-12-27T20:54:26
2015 wordt een topjaar en wij hebben er zin an! Zo veel zin dat we de hele PU.nl crew hebben gevraagd om hun meest geanticipeerde game van 2015 te beschrijven. Tijdens de feestdagen lees je elke dag twee van die lappen tekst, met vandaag Arkham Knight en The Order: 1886.

De PS4-exclusieve Victoriaanse, fantasy-shooter The Order: 1886 wordt de meest lineaire, meest scripted, meest ik-neem-je-mee-aan-het-handje game van 2015 en… I don't give a fuck!

Waar ik wel een fuck om geef, is het feit dat sommige mensen een dergelijke, bijna rigide gestuurde game niet kunnen waarderen. Dat mag. Dat kan. En dat snap ik. Maar voor mij is het heel eenvoudig: ik wist van tevoren al dat de game zo scripted zou zijn. Dus beoordeel ik de game straks op wat hij is. En niet op wat hij niet is.

The Order: 1886

 

Bruut schiettuig

Het verhaal achter The Order: 1886 gaat over een eeuwenoude strijd tussen de mens en een half-ras; een strijd die al in de zevende eeuw ontstaan is. The Order wordt opgericht, Ready at Dawns interpretatie van de Ridders van de Ronde Tafel. Hun taak is simpel, het half-ras afslachten en de medemens ten koste van alles te beschermen. Het half-ras is al eeuwenlang de sterkere, totdat de mensheid een geheimzinnige substantie ontdekt (het mysterieuze Black Water) die hen steeds weer hernieuwde levenskracht geeft. Als de industriële revolutie zich aandient, keert het tij. Machinerie en wapens doen hun intrede en stokken en zwaarden worden vervangen door bruut schiettuig. Aan het eind van de (alternatieve) negentiendee eeuw, is er echter een ander probleem. Ook sommige eigen mensen keren zich tegen The Order. Zij zijn het niet eens met de strenge wetgeving van de machthebbende partij waar The Order een verlengstuk van is. Zo dien je als speler dus niet alleen te vechten tegen de ‘monsters’ maar ook tegen opstandige rebellen.

The Order: 1886

 

Strak als een vioolsnaar

Vooralsnog heb ik alleen shootouts gespeeld tegen rebellen, de Lycans zijn alleen nog in tussenfilmpjes een ieniemienie stukje gameplay voorbij gekomen. De shootouts spelen Gears of War-light achtig maar zijn zeer vermakelijk. Met name de verschillende wapens hebben stuk voor stuk iets unieks, de controls zijn zo strak als een vioolsnaar en het geluid en de looks van je experimentele wapentuig is om door een ringetje te halen. De AI van de tegenstanders mocht tijdens mijn speelsessies nog wel een tandje moeilijker, want die was redelijk standje kanonnenvoer. Stukken gameplay worden voortdurend afgewisseld met tussenfilmpjes. Die zijn echter niet traditioneel, want veelal dien je een soort Quick Time Event te doen, of kun je tijdens die tussenfilmpjes om je heen blijven kijken, en zelf de camera bedienen. De graphics blijven dan ook de hele game fenomenaal hoog en daardoor word je nooit uit de sfeer en het verhaal van de game gehaald.

The Order: 1886


Lineair smulvoer

Ik ben er heilig van overtuigd dat The Order: 1886 gamers in twee kampen gaat verdelen. Enerzijds mensen die gaan smullen van de prachtige beelden die een alternatief, negentiende eeuws Londen verbeelden. Met een overtuigende cast, vette wapens, felle shootouts en een spannend verhaal die gamers een uur of acht, negen wellicht tien aan hun televisie gekluisterd houden. Anderzijds zal er een groep zijn die de game te simpel vindt. Die stelt dat The Order: 1886 teveel in het verleden is blijven hangen qua spelmechanieken. Een groep die The Order: 1886 te weinig vernieuwend vindt. Ik snap die groep maar ik behoor in het andere kamp. Ik hou namelijk van tijd tot tijd van rechtlijnige, verhalende game die me onderdompelen in een unieke wereld die me nu eens niet maanden van mijn leven gaat kosten. En dat is precies wat The Order: 1886 gaat doen.

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord