World of Warcraft Classic - Preview 

World of Warcraft Classic - Preview 2019-05-15T18:01:10
Alie mocht een dagje komen buurten bij Blizzard in Irvine, Californië. Aldaar kreeg ze de kans om World of Warcraft Classic te spelen. Natuurlijk is ze fan van het moderne WoW... Maar er is wonderbaarlijk genoeg toch niets dat haar hartje sneller doet kloppen dan een 15 jaar oude game.

Zwart haar in een hoge paardenstaart, blauwe ogen en een bleke huid. Het is ruim 14 jaar geleden dat ik mijn rogue aanmaakte in World of Warcraft. In al die jaren heb ik niets iets aan haar uiterlijk veranderd… Oké, op die ene keer na dan, toen ik de Shave and a Haircut Achievement wilde verdienen. Daarna wist ik echter niet hoe snel ik haar coupe terug moest veranderen!

Blizzard heeft een stuk minder moeite om dingen te veranderen. Sterker nog: als de ontwikkelaar wat verandert, gaat dat veel verder dan een bezoek aan de kapper! Het huidige World of Warcraft is zodoende niet meer te vergelijken met de game waarmee ik 14 jaar geleden kennismaakte. Net als de character models is ook de rest van de game inmiddels beter afgewerkt, verfijnder en gelikter. Desondanks verlang ik nog vaak terug naar het WoW van vroeger… Of mijn sentiment puur en alleen nostalgisch is, mocht ik in Irvine (Californië) aan den lijve ondervinden. Blizzard nodigde me namelijk uit voor de Warcraft Summit 2019, alwaar ik aan de slag mocht met World of Warcraft Classic.

Classic WoW is een speciale versie van de MMORPG, waarmee spelers de originele versie van de game opnieuw kunnen beleven. Je kunt de Classic-versie met je normale subscriptie spelen. Met andere woorden: je hebt geen apart abonnement nodig om deze Vanilla-versie te kunnen checken. 

World of Warcraft Classic Preview - Warcraft Summit 2019
     

Twee helften van twee verschillende games

Eindeloos prutsen met het verdelen van de punten in mijn talent tree, de bijna doodervaring na het pullen van meer dan twee mobs… Welk jaar is het precies? Deze vraag moet de man die al 16 jaar bij Blizzard werkt, 15 jaar geleden mee hielp om World of Warcraft te ontwikkelen en zich nu buigt over de Classic-versie van de game zichzelf ook wel eens stellen. Deze Omar Gonzalez (inmddels Senior Software Engineer) is echter lang niet zo verbaasd als je zou denken. Hij vertelt me tijdens een interview namelijk dat het de devs altijd al wel tof leek om een soort Classic-versie te maken. En ook vanuit de playerbase was er altijd wel vraag naar. Sterker nog: de vraag ebde niet weg, maar werd juist steeds groter!

Toen Blizzard besloot om World of Warcraft Classic werkelijkheid te maken, bleek dat alleen nog niet zo simpel… Gonzalez vertelt me dat Classic geen simpele port is, waarbij ze gewoon de oude versie van de game online konden gooien. In plaats daarvan draaien de oude art assets op de moderne codestructuur. Met andere woorden: men moet oude informatie laten werken op de moderne manier waarop Blizzard nu zijn games runt. Gonzalez omschrijft dit proces als het samen willen voegen van twee helften van verschillende games, die natuurlijk niet goed op elkaar aansluiten. Hij was soms zelfs verbaasd over hoeveel de core gameplay-systemen uiteen lopen.

World of Warcraft Classic Preview - Warcraft Summit 2019

Een authentieke ervaring voor iedereen

Toch is het Gonzalez gelukt om die twee helften samen te voegen! Dat beaamt ook Executive Producer John Hight. Hij geeft aan dat de ervaring onmogelijk authentieker kan zijn. Ik vraag hem of dat tegelijkertijd niet ook een valkuil is. Vinden nieuwe spelers Classic überhaupt wel leuk? Of zijn het alleen de oudgedienden, die net als ikzelf vanuit nostalgie roepen dat vroeger alles beter was? Hight denkt dat Classic iedereen kan plezieren, ook nieuwkomers. Jonge spelers zijn namelijk opgegroeid in een verbonden wereld, waarin ze middels het internet en hun smartphones de hele dag in contact met elkaar staan. Ze smachten naar sociale connecties! En dat is iets waar Classic in kan voorzien. Gonzalez vult aan door te zeggen dat de wereld in het vroegere WoW veel uitdagender was. Het was veel lastiger om je in je uppie te redden. Zodoende moedigde de wereld spelers aan om groepen te vormen en elkaar te helpen. Dat ging zelfs zo ver dat wanneer er een raid gepland stond, je op tijd kwam, ook al was je moe en had je er al een lange dag opzitten. Je ging gewoon je vrienden helpen, want hen in de steek laten was geen optie! 

Volgens Hight is het voor nieuwe spelers ook fijn dat iedereen weer op nul begint. Je loopt op dit gelijke speelveld niet altijd achter de feiten aan en hebt bijvoorbeeld ook de kans om achievements te behalen die eerder alleen voorbehouden waren aan oudere spelers. Hight benadrukt in dezelfde adem echter meteen wel dat oude spelers niet bang te zijn hun recht om te pochen te verliezen! Achievements en Titles die mensen verdienen in Classic zijn namelijk niet zichtbaar in het moderne World of Warcraft.

World of Warcraft Classic Preview - Warcraft Summit 2019
    

Ronde 2!

Classic zal gebaseerd zijn op versie 1.12: Drums of War. Na de launch van World of Warcraft kreeg gaandeweg elke klasse een flinke rework. Volgens Gonzalez vormt deze patch 1.12 het aggregaat van al deze verbeteringen. Met andere woorden: het is World of Warcraft Vanilla in zijn allerbeste staat!

Na de launch van World of Warcraft Classic wordt de content vervolgens in zogenoemde fasen toegevoegd. Hieronder een globaal overzicht van de (eerste?) content.

  • Fase 1: Molten Core, Onyxia en Maraudon 
  • Fase 2: Dire Maul, Azuregos en Kazzak 
  • Fase 3: Blackwing Lair, Darkmoon Faire en Darkmoon deck drops 
  • Fase 4: Zul'Gurub en Green Dragons
  • Fase 5: Ahn'Qiraj War Effort, Ahn'Qiraj raid, dungeon loot reconfiguration
  • Fase 6: Naxxramas en Scourge Invasion

Gonzalez kijkt vooral enorm uit naar fase 5, waarin de Ahn'Qiraj War Effort losbarst. Het openen van de gates, nadat alle resources verzameld waren, vormt voor hem één van de grote momenten in de geschiedenis van World of Warcraft. Toen er duizenden spelers samenkwamen, worstelde Blizzard echter met het bieden van betrouwbare services en uptime… Dat moet nu anders! Gonzalez ziet Classic wat dat betreft ook als een tweede ronde, met nieuwe kansen.

World of Warcraft Classic Preview - Warcraft Summit 2019
    

De toekomst van Classic

Zwart haar in een hoge paardenstaart, blauwe ogen en een bleke huid. Natuurlijk heb ik mijn rogue tijdens mijn dagje bij Blizzard helemaal nagemaakt. Het enige verschil is dat mijn personage ditmaal meteen op level 40 start. Eenmaal ingelogd vind ik één quest in mijn questlog. Ik moet naar Stranglethorn Vale, maar sta nog in Ironforge. Ik stap op de Deeprun Tram naar Stormwind, beklim mijn Striped Nightsaber en rijd via Duskwood de jungle in. Ik weet nog precies waar dat verborgen kampje zich bevind, namelijk meteen rechtsaf de heuvel op. Ik kan zelfs de Stalkers die ik vervolgens moet doden nog blindelings vinden en tel tijdens de combat ijverig mijn combo points. En het allermooiste: die beloning in de Gurubashi Arena Booty Run was eindelijk eens voor mij. Heerlijk! Maar zoals dat gaat bij spelers van de MMORPG: we willen we altijd meer… 

Terwijl World of Warcraft Classic nog moet uitkomen, vraagt het publiek alweer om een opvolger. Er zijn namelijk ook zat mensen die met veel liefde terugdenken aan de andere expansies van de MMORPG, met name aan The Burning Crusade en Wrath of the Lich King. Gonzalez laat weten dat Blizzard op dit moment nog geen concrete plannen voor een opvolger van Classic heeft, wel worden servers voor deze uitbreidingen overwogen, evenals progressieservers. Op deze servers zou de gehele cyclus aan expansies en andere content opnieuw doorlopen kunnen worden.

Eerst maken de devs zich echter op voor de launch van Classic op 27 augustus. Mocht je toch een beetje huiverig zijn voor het gemis van de gemakken van de moderne game, dan heb ik goed nieuws voor je: Gonzalez laat me weten dat je zeker addons kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het onmisbare QuestHelper. Hight voegt daar echter lachend aan toe dat ook zij dan eerst op zoek moeten naar hun oude code!

World of Warcraft Classic Preview - Warcraft Summit 2019
     

Benieuwd wat er met Rise of Azshara toegevoegd wordt aan World of Warcraft: Battle for Azeroth? Lees dan ook mijn preview over deze patch 8.2! Een compleet reisverslag van mijn trip naar de Warcraft Summit 2019 vind je in het volgende nummer van ons magazine. Daarin vooral veel aandacht voor het 25-jarige jublieum van de gehele Warcraft-franchise!     
      

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord