The Witcher 

The Witcher 2013-08-20T15:29:57
Atari hoopt dit najaar een klapper te maken met The Witcher en tegelijkertijd het old skool RPG genre nieuw leven in te blazen. Maarten speelde preview-versie en raakte overtuigd.

Een goede RPG staat of valt met een goede verhaallijn. Om zich daarvan te verzekeren, inspireerde uitgever CD Projekt hun nieuwe game The Witcher op de in de Oostbloklanden razend populaire boeken van de Poolse fantasieschrijver Andrzej Sapkowski, en dat lijkt geen slechte keuze geweest.
Een Witcher zou je in het hedendaagse taalgebruik het beste kunnen omschrijven als een huurmoordenaar. Voor een paar duiten legt hij iemand voor je om. Geralt, het hoofdpersonage in The Witcher, is zo’n speciaal getraind mannetje. Hij is er letterlijk voor gemaakt en heeft dan ook behoorlijk wat abnormale krachten in huis.
Een vriendelijk ventje is het niet, en dat straalt ie ook uit. Als ik na een flink aantal cutscenes eindelijk mag spelen, ontwijken de mensen me dan ook; ze zijn bang. Zelf vind ik Geralt maar een pannenkoek. Hij ziet er namelijk nogal gay uit met z’n witte elfenhaar. Ter compensatie heeft hij een flink litteken over z’n muil, dat dan weer wel.

De muis als wapen

The Witcher levert je alles wat je van een goede RPG mag verwachten. Een mooi verhaal, prachtige muziek, veel lullen, items vergaren, dikke actie, veel quests en een prachtige (middeleeuwse) fantasiesetting waar het noodlot op handen is. In dit geval draait het allemaal om een of ander vaag geheim dat van de Witcher groep gestolen is. Jij moet dat geheim terugvinden, voor het in verkeerde handjes terechtkomt.
CD Projekt biedt twee mogelijkheden om de game te besturen, maar de combinatie muis-toetsenbord werkte zo tergend kut dat ik gelijk maar overstapte naar de tweede optie: alleen de muis. Alles, maar dan ook alles gaat via het muisje; zelfs voor gevechten heb je alleen de mighty mouse nodig.

Combatsysteem
En daarmee ben ik meteen beland bij de grootste vernieuwing die The Witcher te bieden heeft: het combatsysteem. Het voelde als m’n eerste zoen: lekker, maar ook nog best wel lastig. Ten eerste heb je verschillende standen. Een groepsmode (voor als je tegen meerdere tegenstanders vecht), een sterke mode (voor ferme klappen) en een snelle stand (voor het rappere vechtwerk).
Door een simpele muisklik activeer je het vechten. Vervolgens moet je door op het juiste moment op de tegenstander z’n lichaampje te klikken met de muis, combo’s maken en bepaal je het gevecht. Reflexen worden beloond, buttonbashers zijn kansloos. Het is even wennen, maar stiekem toch best uitdagend en lekker; inderdaad, net als zoenen voor de eerste keer.

Verwachting

Ondanks de vele crashes en bugs sprak het lugubere en evil sfeertje in The Witcher me wel aan. De game ziet er prachtig uit en veel wijst er dan ook op dat dit een aansprekende game gaat worden. Of ze 'eind van de zomer' gaan halen betwijfel ik echter ten zeerste; er moet namelijk nog flink wat gesleuteld worden aan de game.

Plus/Min
+ Nieuw combatsysteem
+ Aansprekend sfeertje
- Camera heeft kuren

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord