The Sims 4 - Preview 

The Sims 4 - Preview 2014-09-08T10:38:58
Bijna iedereen op de PU-redactie was jaloers dat Wouter een persvoorstelling van Guardians of the Galaxy tijdens de persconferentiedag van Gamescom 2014 voor zichzelf en Samuel gehosseld had. Maar niemand werd plumbob-groen van het feit dat hij daarna vier uur lang The Sims 4 mocht spelen. Vreemd...

De persconferentiedag van de Gamescom was mijn hoogtepunt van de zomer: om 5 uur opstaan, in het ochtendgloren richting Germaanie, daar een persvoorstellinkje van Disney Infinity 2.0 gepakt, gevolgd door een vroege voorstelling van de ongelooflijk briljante Marvel-film Guardians of the Galaxy! Die film was onvergetelijk genoeg om me nog dagen te kunnen voorzien van een gelukzalige glimlach en graag had ik daar een hele artikel vol lyrische woorden over volgetypt (Rocket is baas, Groot is opper-mega-sjef-superbaas). Ware het niet dat ik onmiddellijk daarna een 4 uur lange sessie The Sims 4 moest ondergaan...

The Sims 4 logo

 

The Sims 4: Eh, emoties?

Kijk, ik als nuchtere Groninger beperk mijn emoties tot mopperende ergernis, aangevuld met geeky opgewondenheid over films, series, comics en games hier en daar. Misschien een beetje agressie zo nu en dan, maar teveel drama in het leven is voor 'rare westerlingen' en andere aanstellers. Althans, dat vertelt m'n Noordse opvoeding mij. Dus toen ik hoorde dat The Sims 4 draait om emoties en ander 'overdrev'n gedoe', stond ik niet echt te springen. Mijn Sims hebben hun 'Autonomy' namelijk op 'No Free Will' staan en leiden een geordend, bijna militaristisch strak georganiseerd leven. Geen tijd voor gevoelens en andere tijdverspilling in míjn Sunset Valley!

The Sims 4 - gast ergert zich aan chicks

 

The Sims 4: Create-A-Sim

Maar goed, een nieuwe The Sims is een nieuwe The Sims en dus knutselde ik in het EA HQ te Keulen met goede moed de Pritchet familie in elkaar: bejaarde maar viriele Jay met z'n jonge, Latijns-Amerikaanse vrouw Gloria en haar zoontje Mannie. Inderdaad, gebaseerd op de characters uit Modern Family, met hier en daar een spellingsfoutje dankzij het gebrek aan internet. Hoe dan ook, ik besteedde -bijzonder atypisch- erg weinig tijd aan het creëren van het gezin, aangezien de Create-A-Sim van The Sims 4 al geruime tijd te checken is middels een demo (nu voor iedereen online!) en dat dus niet het gedeelte was waar ik m'n vier uur aan wilde besteden.

Create-a-sim The Sims 4

Hoewel ik lang genoeg aan het tweaken was om erachter te komen dat de intuïtievere benadering van de character creator (wil je je Sim dikker maken: klik en trek aan zijn/haar buik, wil je een oor groter maken: trek de schelp de kant op waar hij naar toe moet groeien) op sommige vlakken steekjes laat vallen. Wil je een bebrilde Sim z'n ogen aanpassen bijvoorbeeld, dan zit het kijkapparaat danig in de weg. Daarnaast lijkt het zo goed als onmogelijk om het topje van iemands hoofd te laten krimpen. En tja, Ed O'Neill heeft nu eenmaal niet zo'n grote schedel...

Ed ONeill

 

The Sims 4: Build Mode

De volgende fase in het leven van een Sim is natuurlijk het bouwen van een huis. Je kan ook een kant en klare woning nemen, maar dan ben je een rare rukker. Huizen bouwen is namelijk een van de tofste elementen in een Sims game, en nu helemaal! Het is veel, veel smoother en simpeler geworden, vooral dankzij handige pijltjes waarmee je op eenvoudige wijze kamers kan verplaatsen en hun formaat kunt aanpassen. Grote verbouwingen zijn nu een makkie! Maar ook pre-set vertrekken, al dan niet vooraf ingericht en in verschillende vormen, zorgen ervoor dat je zo snel en soepel een huis bouwt, dat je eerder geneigd bent bizar grote, gestoord ingewikkelde projecten te starten.

handige Build Mode The Sims 4

Logische, nieuwe features in de Build Mode zoals het kunnen toevoegen van kant en klare balkons en de mogelijkheid je hele huis te kunnen verplaatsen, laten de architect in je kwijlen als een Sint Bernard met een oversized dinosaurusbot in z'n bek. Het is daarbij wel opvallend dat de camera-besturing iets beperkter is (verticaal kantelen is niet meer mogelijk, hoewel je langzaam zult beseffen dat je die functie inderdaad niet echt nodig hebt, want je kunt nog wel top-down de boel overzien), waar je aan zult moeten wennen, iets dat overigens zeer snel gebeurt. Aangemoedigd door de soundtrack natuurlijk, die weer net zo'n bizarre combinatie van chille, aan knullig grenzende chirpy tunes biedt zoals altijd, maar dan gloednieuw en zo mogelijk nog effectiever je in een trance brengend.

The Sims 4 - Build Mode

 

The Sims 4: Het Sociale Leven

Dan het sociale aspect van The Sims 4. De beste manier om aan te tonen hoe leuk en anders dit is, ook door toedoen van de emoties die ik eerst met een flinke dosis argwanen tegemoet zag, is met behulp van de volgende screenshots die ik ter plekke mocht maken, en de daarbij horende onderschriften.

The Sims 4 - Familie Pritchet en woning

Dit is dus het gezin Pritchet en hun woning. Gloria heeft als Lifetime Goal een 'Big Happy Family' hebben en die moet je in dit deel in fasen vervullen. Zo moet je haar eerst klaarmaken voor het ouderschap, waarvoor je onder andere 1000 Simoleons aan kinderspulletjes moet uitgeven. Vervolgens moet je onder het kopje 'Caregiver' pas echt kinderen krijgen en 3 uur voorlezen aan zo'n koter, om tot slot nog een paar laatste opdrachten in de fase 'Loving Guardian' te doen.

 

The Sims 4 - Gloria in the Town

Anyway, tijd om Gloria de wereld in te schoppen. Ze wil graag mensen ontmoeten, zo zie ik aan de praatwolkjes in haar HUD. En deze wensen hoef je niet meer aan Sims te 'beloven', zoals in deel 3, maar je doet ze gewoon of je doet ze niet. Hoe dan ook, Gloria gaat de hort op naar de lokale club en dat doe je, bijna ouderwets Sims 2-stijl, door haar telefoon te gebruiken en 'Travel...' te kiezen, waarna je een kaartje krijgt van een dorpje dat niet veel meer behelst dan een park, een recreatiegebied met een gym en de club en een paar andere woonwijken. De wereld is wel compleet aan te passen met een ongelimiteerd budget, maar toch, deze structuur is wel even slikken...

 

The Sims 4 - Bella Goth

Het is gezellig in de club. Kijk, daar is Bella Goth!

 

The Sms 4 - Jay moet pissen

Jay is bejaard dus die moet altijd middenin de nacht naar de plee.

 

The Sims 4 - Nieuwe eetkamer en TV

Ik heb niet veel geld meer na het bouwen van m'n huis, dus ik doe even CTRL+SHIFT+C en MOTHERLOAD (iets dat ik normaal gesproken ook NOOIT zou doen!). Daarna koop ik een dure, al ingerichte eetkamer en een dikke TV. Het feit dat er bepaalde objecten nog op slot zitten en dat je die aan de hand van het doorlopen van Careers kunt unlocken, vind ik echt heel cool.

 

The Sims 4 - Gloria en Jay getting it on

Okay, we gaan even wat drama in het huis gooien. Ik laat Gloria niet naar de WC gaan en ze zeikt in haar broek, waarna ze 'Mortified' is, compleet vernederd dus. Het liefst wil ze grappen maken tegen mensen om haar schaamte te verwerken, maar in plaats daarvan laat ik haar seks hebben met Jay.

 

The Sims 4 - Gloria en Jay REALLY getting it on

Jay vindt het prima om naar bed te gaan met een chick die onder de pis zit. De Pritchets doen het meteen goed en gaan voor een baby.

 

The Sims4 - Mannie gaat kapot!

Vreemd genoeg heeft ook Mannie, die als karaktereigenschap 'Neat' heeft, totaal geen problemen met z'n ondergezeken moeder en maakt vrolijk grappen met haar. Echter, als hij Gloria tegenkomt op de plee terwijl zij een Pregnancy Test doet, schaamt hij zich kapot en wil hij zich in z'n bed verstoppen van de wereld.

 

The Sims 4 - Gloria is zwangert! 

Gloria don't give a shit; ze is zwanger!

Helaas, tijd genoeg om Gloria's Spawn uit te broeden heb ik niet, want de vier uur zijn werkelijk voorbij gevlógen. En ja, dat betekent dat ik enorm veel plezier gehad heb met The Sims 4, ook met het kloten met die aanstellerige emoties. Daarmee is het sociale aspect van de levenssimulator namelijk een stuk nuttiger en leuker geworden. Tel daarbij de mega-verbeterde Build Mode op en ik kan je nu al vertellen dat het verdomd lastig voor mij wordt om begin september te schipperen tussen The Sims 4 en Destiny. En ja, dat heb ik écht geschreven en die zin bestaat nu voor eeuwig!

The Sims 4 - Gloria Jay zeggen doei

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord