State of Decay 2 - Preview 

State of Decay 2 - Preview 2018-05-01T09:52:05
Graddus was laatst op de verjaardag van zijn schoonmoeder en zag daar de meeste zombies ooit. Maar toen speelde hij State of Decay 2 en nu weet hij dat het nog véél zombieder kan!

Het klinkt gek, maar State of Decay is waarschijnlijk mijn favo zombiegame ooit. Tuurlijk, het mist de finesse van Left 4 Dead, de combat van Dead Rising en het verhaal van The Last of Us. Daar tegenover staat echter een in mijn ogen onmisbaar ingrediënt voor zombiegames: pure, onversneden spanning!

State of Decay 2   

Geen superman

Zie je, in State of Decay ben je geen superman. Je speelt een groep survivors die net zo kwetsbaar zijn als jij en ik. En wat doe je als de wereld ineens bezet is door hersenvretende ondoden? Precies: jezelf zo goed mogelijk bewapenen en beschermen. In State of Decay betekent dit vooral resources zoeken voor je basis. Doe dit echter wel sneaky, want teveel herrie = de zombiehorde op JOUW ass! Het nare is dat als één van je survivors sterft hij/zij ook definitief weg is. Jep, permadeath is een bitch, vriend. De constante dreiging zorgde ervoor dat ik tijdens het spelen van State of Decay voortdurend op het puntje van mijn stoel zat.

De previewbuild van het vervolg, verrassend genoeg State of Decay 2 genaamd, dropt ons ongeveer halverwege het verhaal. Ik speel als de donkere Jane en besluit eerst even lekker de wereld te verkennen om te kijken wat er nieuw is. Wrong idea! State of Decay 2 lijkt nog onvergefelijker dan deel een. Als ik een oude boerderij binnenloop 'omdat het er wel interessant uitziet', een kastje openmaak maar veelsteveel geluid maak stormen de zombies massaal op me af. Drie seconden later leg ik het loodje. Sorry, Jane!

State of Decay 2   

Poging twee

Goed. Poging twee dan maar, ditmaal als Greg. Ik bereid me wat grondiger voor door eerst poolshoogte te nemen in m'n community. Wat hebben we op voorraad? Waar is er behoefte aan? Nou, aan zo ongeveer alles! De meeste survivors hebben last van de bloedplaag, er zijn geen medicijnen en dus is iedereen zwaar depressief. Werk aan de winkel!

Laat ik eerst de infirmary upgraden. Via het súperuitgebreide resourcemanagementsysteem (nog gedetailleerder dan in het origineel) is één en ander binnen een paar klikken gefixt. Het kost echter een kwartier om alles te maken (real-time) dus heb ik mooi tijd om verder op verkenning te gaan.

Greg staat wat beter z'n mannetje dan Jane maar alsnog is overleven niet makkelijk. Helemaal 's nachts, als je letterlijk geen hand voor ogen ziet. Een encounter met één zombie mond al snel uit in een complete chaos. Het deed met een beetje denken aan wanneer je in GTA V 'per ongeluk' een voorbijganger een klap verkoopt en binnen no-time het complete leger achter je aanzit. Oeps.

State of Decay 2   

Rare glitches

State of Decay 2 gebruikt Unreal 4-technologie in plaats van de CryEngine. Het maakt de wereld mooier, maar niet veel. Net als in deel een zitten er weer rare glitches in zoals bomen die in de lucht zweven of je personage die ineens blijft haken achter een rots. Jammer, want haperende techniek was één van de grootste verwijten aan het adres van het origineel en Undead Labs had hier dus best wat meer naar kunnen luisteren. Als er 3586 zombies achter je aanzitten is het laatste wat je wil dat ook de framerate je vijand wordt.

De ontwikkelaar claimt dat State of Decay 2 'vanaf scratch' is opgebouwd maar dat betwijfel ik. Ook andere oneffenheden uit de code van deel een lijken nog altijd aanwezig. De houterige combat bijvoorbeeld, en wagens die over de weg glibberen alsof er een dikke paling op de wielen zit. Stoorde je je in het eerste deel dus al aan dit soort zaken, dan trek je bij State of Decay 2 waarschijnlijk nog steeds de haren uit je kop.

State of Decay 2   

Zombiekwartet

We hadden ook nog even tijd om de nieuwe 4 player co-op mode te checken. En dat was best lachen! Vooral met zijn vieren in een auto over zombies heenracen zorgt voor veel hilariteit. De game is wel een stukje makkelijker (logisch), maar om dit te counteren kan elke speler alleen resources oppakken die via een kleurcode aan je personage zijn toegewezen.

Over de clipping moet Undead Labs nog wel even nadenken: als iemand bijvoorbeeld in een deuropening staat en jij wil ook naar binnen, kun je er niet langs. Geen megaprobleem, maar met al dat online toxic gedrag tegenwoordig is dit wel iets wat voor ergernis kan zorgen. Ik hoop dus dat dit nog gepatcht wordt.

State of Decay 2    

Persoonlijk, memorabel en intens

Negeer je de rauwe randjes echter, dan blijkt State of Decay 2 gewoon weer een hele toffe zombiegame die eigenlijk precies lijkt te gaan doen wat andere 'creeer je eigen avonturen'-sandbox games met veel meer hype en budget (*kuch* Sea of Thieves, *KUCH* No Man's Sky) nalaten: je persoonlijke, memorabele en intens spannende shit laten beleven. Zo is dat typisch Amerikaanse plattelandssfeertje wat zo goed bij zombie-uitbraken past ook weer present. Er zijn nu zelfs drie verschillende omgevingen: eentje in het farmland, een met een Texaans woestijnsausje en een in de bergen. Volgens Undead Lab is de ene map niet per se uitdagender dan de ander maar ligt het gameplayverschil vooral in de soort resources die je er vindt.

Hoe het uiteindelijk met Greg afliep? Mwah, niet best. Die jongen groeide echt in zijn rol als de voortrekker van mijn community, maar werd daardoor ook een beetje overmoedig. Arrogant. Hij dacht dat hij de hele wereld aankon. Dat hij God was! Maar als er één ding is wat je tijdens het spelen van State of Decay 2 nooit mag vergeten, is dat tijdens een zombieplaag slechts nederigheid past...

State of Decay 2

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord