Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition - Preview 

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition - Preview 2016-09-23T13:39:49
Vanaf 11 oktober mogen PS4-bezitters eindelijk aan de slag met Lara Croft. Dan komt namelijk de Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition uit. Een toepasselijke mond vol voor alle content die deze game bevat. Er zijn zelfs wat nieuwe features toegevoegd, die Alie in Parijs mocht checken.

Al bijna 20 jaar heb ik een ware girl crush op Lara Croft. Ik vind het daarom behoorlijk toepasselijk dat ik de heldin in de stad der liefde mag ontmoeten om haar verjaardagsfeestje te vieren.

Ik ben in Parijs om de 20 Year Celebration Edition van Rise of the Tomb Raider te checken die op 11 oktober uitkomt. Deze PS4-editie van de game bevat alle tot dusver uitgebrachte content plus een aantal geheel nieuwe features. Mijn tripje staat in het teken van deze nieuwe features, die overigens (grotendeels) ook als de zogenaamde Blood Ties DLC beschikbaar komen voor de andere platformen.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition

   

Co-op de donkere nacht in...

Als in een soort stoelendans draaien mijn collega-journalisten en ik door de ruimte waar de vier nieuwe modi echt allemaal gespeeld kunnen worden. Als eerste mogen een Belgische collega en ik aan de slag met de Endurance-modus. Het is in dit survivalgedeelte de bedoeling om zo lang mogelijk te overleven door voldoende te eten, warm te blijven en eigenlijk simpelweg niet dood te gaan. Deze modus is niet nieuw, het feit dat je ‘m straks in co-op kunt spelen wel.

Het jagen op wild en het omleggen van vijanden gaat een stuk sneller met z’n tweeën, maar desondanks is de modus er niet gemakkelijker op geworden. Dat komt omdat traps bijvoorbeeld een stuk dodelijker gemaakt zijn. Gelukkig kun je elkaar wel een (beperkt aantal keer) reviven en samen een kampvuur delen. Het loont dus om dichtbij elkaar te blijven en goed met elkaar te communiceren. Pas dan kun je challenges als “Feestmaal Voor Twee” (eet het vlees van drie beren met je partner) en “Donkere Nacht” (schakel tijdens één expeditie ’s nachts drie vijandelijke kampen uit) met succes behalen.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition

   

Fanservice

In ronde twee van de stoelendans check ik de storymodus van de nieuwe Rise of the Tomb Raider-content. Hierin mag ik op onderzoek in het vervallen Croft Manor, oftewel het ouderlijk huis van Lara. Ik ben op zoek naar het testament van haar vader, zodat ik deze onder de neus van haar oom kan duwen. Deze wil er namelijk voor zorgen dat Lara onterfd wordt, omdat hij haar met haar gereis rond de wereld behoorlijk onverantwoordelijk acht.

Ik doorzoek alle hoeken en gaten naar hulpmiddelen, zodat ik steeds verder het landhuis door kan dringen. Zo heb ik een zaklamp nodig om te kunnen zien in de donkere kelders, heb ik een loper nodig om deuren te openen en een cijfercombinatie om een kluis te kraken. Het is voor de doorsnee gamer waarschijnlijk niet meer dan vermakelijk, maar deze content is eigenlijk ook helemaal niet voor hen bedoeld.

Croft Manor ligt bezaaid met oude documenten en bandopnames van Lara haar ouders, waardoor je bijvoorbeeld meer te weten komt over hun eerste ontmoeting en de weerstand van de rest van de familie tegen het huwelijk. Ook krijgt Lara regelmatig flashbacks, waardoor je onder meer meemaakt hoe ze een potje schaak speelt tegen de butler. Deze storymodus betreft hiermee de allerbeste fanservice, speciaal voor diehard Tomb Raider-liefhebbers.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition

   

Schitterende spinnenwebben

Het woord fanservice is natuurlijk dubbel en dwars van toepassing op de exclusieve PS4-missie, die je bovenstaande modus in VR laat beleven. Je kunt hierbij kiezen uit de free en comfort modus, waarbij deze laatste ervoor zorgt dat mensen met gruwelijke motion sickness ook aan de slag kunnen met de PlayStation VR. In deze modus kun je namelijk niet vrijelijk rondlopen; in plaats daarvan beweeg je je voort door jezelf te teleporteren. Dat zit zo: je pakt Lara op en laat haar ergens anders in de ruimte weer los, zodat je vanaf dat punt naar hartenlust rond kunt kijken, maar je evenwichtsorgaan niet extra belast wordt door de beweging van het lopen.

Ondanks dat Croft Manor eigenlijk een vervallen landhuis is, zoals we dat al zo vaak gezien hebben, inclusief roodbruine houten panelen aan de muur, marmeren trappen en ballustrades, en reusachtige kroonluchters, wordt dankzij VR elk spinnenweb, elk zuchtje wind door een gordijn en elke plas water een adembenemend schouwspel dat je na elke teleportatiesprong weer vol verwondering om je heen doet kijken.

Ook de extra snippers content, zoals de vijf classic skins, waaronder de oude polygonenlook, en het oranje jack dat Lara in eerdere games droeg in Arctische gebieden vallen in het straatje fanservice. Deze aandacht voor diehard liefhebbers spat ook af van de evenementen die georganiseerd worden omtrent de verjaardag van onze heldin, zoals concerten van de vroegere componist en het opnieuw uitbrengen van de nineties comics. 

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition

   

Vergezochte zombies?

De laatste modus in de nieuwe content is (net als de uitbreiding van de Endurance-modus) echter weer bedoeld voor een breder, actieminnend publiek. Lara’s Nightmare speelt zich eveneens af in Croft Manor, maar vervangt de gelukkige jeugdherinneringen met ‘zombies’. Onze heldin krijgt natuurlijk wel vaker te maken met bovennatuurlijke fenomenen, maar hordes ondoden in een landhuis in Engeland lijken toch enigszins vergezocht. Een beetje achtergrond is daarom wenselijk: het blijkt namelijk dat de zombies eigenlijk een manifestatie zijn van Lara haar angst om haar ouderlijk huis kwijt te raken.

Om de zombies te verslaan, moet je ze uiteraard (nog een keer) doden, maar daarnaast moet je ook op zoek naar drie schedels, die in elke run ergens anders verstopt zitten. Datzelfde geldt ook voor de wapencaches, die nooit op dezelfde plek staan.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition

   

Op zichzelf genomen is de nieuwe content wellicht een beetje een gekke mix: in deze Lara’s Nightmare en de eerder beschreven Endurance-modus draait het om actie, competitie en het behalen van high scores, terwijl de story content zich laat doorspelen als een soort chille, interactieve encyclopedie… Vergeet echter niet dat je met deze Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition ook alle eerder uitgebrachte content meepakt. Dat betekent dus dat je als PS4-eigenaar naast al het bovenstaande ook eindelijk de geweldige main game en bijvoorbeeld de Baba Yaga DLC kan checken. En daar worden niet alleen diehard fans en competitieve actieliefhebbers blij van… Dat verjaardagsfeestje is voor iedereen genieten.

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord