Ratchet & Clank - Preview 

Ratchet & Clank - Preview 2016-03-24T12:58:07
Wordt Ratchet & Clank de mooiste remake ooit? Na het spelen van een preview op de PS4 begint het er verdacht veel op te lijken, vindt Jan.

Toen Ratchet & Clank oorspronkelijk werd aangekondigd als herinterpretatie van het origineel, begon ik een beetje te zuchten. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima dat een hele nieuwe generatie gamers (opnieuw) met oude klassiekers in aanraking komt, maar de HD-remakes lijken bijna vaker uit te komen, dan volledig nieuwe games. Ik wil nieuwe titels, potverdikkeme!

Ratchet & Clank

                                      

Mooi, mooi, mooi

Echter, wie de eerste minuut niet met zijn of haar kaak opengesperd, gelukzalig naar zijn beeldscherm kijkt, is rijp voor opname in Huize Alzheimer. Wat is de game mooi. En kleurrijk. En grappig. En aaibaar. En wat komt Ratchet met zijn grote ogen en zijn prachtige vachtje cute in beeld. En wat zijn Clank’s blikken robotanimaties grappig en blijft zijn commentaar snedig. Deze verregaande remake is zonder twijfel één van de mooiste games van dit moment.

Ratchet & Clank

                            

Powerrrrrr!

Voor de duidelijkheid het gaat hier over de PlayStation 2 game die in 2002 uitkwam en opnieuw is gemaakt. Het is geen PS2 game die grafisch is opgekrikt naar een PS3 game en vervolgens als PS4 game gelabeld wordt, nee gebieden en personages zijn in basis hetzelfde, maar ze zijn letterlijk opnieuw gemaakt. Sowieso oogt de game natuurlijk al helemaal niet meer als de game uit 2002 en voelt ‘ie technisch helemaal van nu. Er zijn behoorlijk wat open, grote settings vol actie, voertuigen, personages en explosies en de game tovert ze zonder centje pijn op je scherm. Leve de PlayStation 4 power zullen we maar zeggen.    

Ratchet & Clank

                             

Hoogtijdagen

Bijna gelijktijdig met de game verschijnt dan ook eindelijk de Ratchet & Clank-film en de twee grijpen aardig op elkaar in. Althans, in de game wordt af en toe Dead Pool-eske ingebroken via de zogenaamde ‘vierde muur’ en worden grappen gemaakt over de film alsook over het feit dat deze game een remake is. Dergelijke relativering past prima bij een game als deze, die ondanks zijn moderne, frisse en bonte presentatie een tikje ouderwets aanvoelt… Als je action-adventures ouderwets vindt natuurlijk. Met Sly, Jak & Daxter en Ratchet & Clank kende de PlayStation 2 hoogtijdagen in het genre van de platform-actie hybride en Ratchet & Clank is de vaandeldrager die na al die jaren nog steeds urgent is. Wel voelt de mix tussen schieten met kolderieke, groteske wapens en jump & run gameplay een tikje stroefjes waarbij met name het camerawerk niet altijd optimaal is. Maar overall speelt Ratchet & Clank als een zonnetje hoor… het is alleen een heel herkenbaar zonnetje.

Ratchet & Clank

                                   

Nostalgische pracht

Misschien is ‘nostalgie’ wel het beste woord dat bij deze remake past, want na het spelen van deze preview merkte ik eigenlijk hoe erg ik dit genre heb gemist. Op de huidige generatie consoles zijn er bar weinig genregenoten die nog een vuist kunnen maken. Daarom voorzie ik toch vooral een win-win situatie. Gamers die het origineel nog kennen, zullen een vertrouwde game opnieuw kunnen spelen in een schitterend, nieuw jasje aangevuld met nieuwe cutscenes, een aantal nieuwe gekke wapens en aangevulde verhaallijntjes terwijl nieuwkomers eindelijk eens een action-platformer kunnen spelen die er ook nog eens waanzinnig uitziet.

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord