Rainbow Six: Siege - Preview 

Rainbow Six: Siege - Preview 2014-07-29T15:22:26
De Rainbow Six: Siege demo tijdens de Ubisoft persconferentie op de E3 was één van de hoogtepunten van de beurs. Ook Jan was onder de indruk en wist niet hoe snel hij naar de Ubi booth moest rennen om de game eens grondig onder handen te nemen.

Dit is een aangepaste versie van de Rainbow Six: Siege preview uit PU #258. De rest lees je in het blad, dat nu in de winkels ligt.

Als je iets schrijft over Rainbow Six: Siege, dan moet je het natuurlijk eerst effe hebben over Rainbow Six: Patriots, dat kan gewoon niet anders.

Drie jaar geleden lekte er info over Patriots die nogal wat stof deed opwaaien. De game bleek te gaan over terroristen van eigen bodem. Amerikanen dus, die burgers bomvesten omdeden. Een gevoelig puntje. Daarnaast zou je als speler ook delen van de game als terrorist mogen spelen, en zelfs als gijzelaar met een bomvest aan. En ja, die insteek werd door lang niet iedereen in de VS gewaardeerd.

Bedenker David Sears, narrative director Richard Rouse III, lead designer Philippe Therien en animation director Brent George stapten allemaal (gedwongen?) op en de game ging terug naar de tekentafel.

De reboot heet Siege, en hoe gewaagd en tof Patriots me ook had geleken, ook Siege heeft veel om warm voor te lopen.

Rainbow Six Siege               

Frostbite?

Siege grijpt overduidelijk terug naar de oude Rainbow Six gameplay. Word je dodelijk geraakt, dan is het dus over en uit en mag je toekijken hoe je teamleden de klus klaren (of roemloos ten onder gaan). Een enkele keer heb je nog dertig seconden om te worden gehealed, maar vaak is het one shot, one kill.

De code die ik op de E3 speelde, betrof de multiplayer variant van vijf tegen vijf, waarbij het ene team een gijzelaar moet beschermen/bevrijden en het andere dit moet voorkomen.

Daarbij vielen een aantal positieve zaken op. De levels - een huis, een ambassade, een opslagloods - hadden verschillende lagen en ruimten, waarbij de verdedigende partij zelf mocht kiezen waar ze zich ophield. Dat ligt dus niet vast. Als aanvallende partij die de ‘Siege’ uitvoert, heb je eveneens vrije keuze waar je naar binnen gaat stormen. Ga je via het dak, de kelder of juist de voordeur?

Het andere fraaie is dat de game een Frostbite-achtig schademodel heeft dat in sommige gevallen zelfs verder gaat. Zo kun je gaten in muren schieten om kijkgaten te creëren maar ook (delen van) muren, vloeren en plafonds opblazen (met de juiste munitie). Dat dit niet resulteert in een Wild West schietfestijn is te danken aan het one shot, one kill systeem, dat vraagt om de nodige voorzichtigheid. Want maak je te veel herrie of veroorzaak je te veel schade, dan word je meteen gespot.

Rainbow Six Siege yay

Tactisch

Naar goede RB 6-traditie bestaat de gameplay feitelijk uit twee onderdelen/fasen: de voorbereiding en de Siege.

Tijdens de eerste fase is de aanvallende partij in de weer met drones of met een op afstand bestuurbaar autootje met camera om de boel de inspecteren, terwijl de verdedigende partij de ruimte barricadeert met schotten, ramen dichttimmert en mijnen plaatst.

Wanneer fase 1 voorbij is, kan het feest beginnen.

Dit alles levert een tactisch schouw- en schietspel op waar RB 6 fans van de oude stempel hun vingertjes bij af zullen likken.

Samenwerking is een must anders kom je niet ver, en het enige dat je kan doen als je neergehaald bent, is via camera’s kijken hoe de actie verder gaat en je overgebleven teamleden van intel voorzien. Een schrale troost…

Rainbow Six Siege raam

Rainbow Six: Patriots is dood, leve Rainbow Six: Siege! Siege maakte behoorlijk wat los in het multiplayer shooter kamp en met name de pittige moeilijkheidsgraad kan wel eens positief uitpakken. 

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord