Dota 2 - preview 

Dota 2 - preview 2013-06-26T13:35:35
Vorige maand is Ward begonnen aan een nieuwe studie genaamd Dota 2. Een game die zo complex en diepgaand is, dat onze eSports-liefhebber er al meer tijd en moeite in heeft zitten dan in zijn totale schoolcarrière. Al was dat laatste natuurlijk niet zo moeilijk.

Het afgelopen jaar werd er binnen de top drie eSport-games dik tien miljoen dollar aan prijzengeld verdeeld, een allesbehalve misselijk bedrag. Het meeste geld was er vorig jaar te verdienen met StarCraft II (SCII). Bij de nummer twee, League of Legends (LoL), was weliswaar bijna net zoveel poen te winnen, maar dat moet je dan natuurlijk wel verdelen onder een team van vijf man.

Wilde je dus echt knakken pakken met gamen, dan kon je in 2012 het beste SCII spelen, en met de komst van Heart of the Swarm (zie elders in dit nummer) zal dat in 2013 hoogstwaarschijnlijk ook wel zo blijven.

De derde game op de lijst is Defense of the Ancients 2 (Dota 2), een relatief veel onbekender spel dat in 2013 echt de strijd zal aangaan met SCII en LoL. In 2012 was er met deze game al een dikke drie miljoen dollar te verdienen en dat is bijzonder, want de opvolger van deze door Valve ontwikkelde Warcraft III mod is namelijk officieel nog helemaal niet uit. De game is weliswaar al in een vergevorderd stadium (je kunt hem al kopen op Steam en spelen) maar Valve heeft nog steeds geen officiële releasedatum gedropt.

MOBA vs ARTS

De games Dota 2, Awesomenauts, League of Legends, Heroes of Newearth en het nog uit te komen Blizzard All-Stars komen allemaal voort uit die ene Warcraft III mod: Defense of the Ancients.

Daarmee vormen ze met elkaar een nieuw genre dat sommigen Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) noemen, maar volgens Valve gewoon Action Real-Time Strategie (ARTS) heet.

Mij zal het worst wezen hoe je het noemt; wat ik veel belangrijker vind, is dat dit genre inmiddels extreem populair is (met name dankzij LoL) en samen met SCII de eSport domineert en vormt.

Extreme diepgang

Dota 2 is een van meest complexe games die ik ooit heb gespeeld. Er zijn zoveel details die bepalen of je uiteindelijk als team aan het langste eind trekt of niet. En omdat de bèta geen tutorial kent, heb je te maken met een extreem steile leercurve. Hierdoor zul je in het begin eerder bijdragen aan het verlies van je team dan aan de winst.

De game is niet erg vergevingsgezind en als je als beginneling onnodig veel dood gaat of niet genoeg xp en goud verzamelt, zul je geen vrienden maken binnen je team. Dit komt omdat in Dota 2 de helden zeer afhankelijk zijn van items. Wanneer je in het begin veel fouten maakt, verdient de tegenstander veel meer goud, kan hij eerder en betere items kopen en zo z’n voorsprong uitbreiden en vasthouden.

Kleine fouten in het begin hebben uiteindelijk dus grote consequenties als ware het een sneeuwbal die van een berg afrolt, alleen maar groter wordt en uiteindelijk niet meer is te stoppen.

Wedstrijden volgen

Valve positioneert Dota 2 duidelijk als eSport-game. Niet alleen omdat ze ieder jaar zelf het grootste toernooi, The International, organiseren (met 1,6 miljoen dollar aan prijzengeld) maar ook vanwege de spectating functies in de game.

Je kunt vanuit de game namelijk zelf naar de grote toernooien kijken. Je zit dan in de game, mag zelf de camera bewegen en er zijn verschillende tabbladen die inzicht geven in het spelverloop. Daarnaast is er ruimte voor verschillende commentatoren en kun je zelf kiezen naar welke je luistert. Dit alles maakt het kijken naar Dota 2 een stuk interactiever en is een nieuwe stap binnen eSports.

Je moet echter wel betalen om vanuit de game een wedstrijd te kunnen zien. Er moet immers ook geld verdiend worden met deze Free to Play-game.

Beste MOBA eSport

In tegenstelling tot Dota 2 is LoL een stuk vergevingsgezinder en in de ogen van veel gamers daardoor een stuk leuker, maar dankzij de complexiteit, de diepgang en het veel meer moeten anticiperen op wat er gebeurt op het speelveld, is Dota 2 in mijn ogen de betere en interessantere eSport van de twee.

Het zou me dan ook niets verbazen als Dota 2 in 2013 de nummer twee positie van LoL overneemt.

Conclusie 

Dota 2 is interessanter voor de competitieve scene dan League of Legends, maar zal voor de massa misschien te moeilijk zijn. Ik heb er in ieder geval een nieuwe eSports naast StarCraft II bij om te volgen.
Dota 2 is interessanter voor de competitieve scene dan League of Legends, maar zal voor de massa misschien te moeilijk zijn. Ik heb er in ieder geval een nieuwe eSports naast StarCraft II bij om te volgen.

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord