The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 wordt nóg duisterder dan Majora's Mask?! 

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 - Preview 2019-09-27T14:31:53
The Legend of Zelda: Breath of the Wild zou oorspronkelijk nóg meer DLC krijgen, totdat ze zich bij Nintendo realiseerden dat ze er zoveel toffe ideeën in wilden stoppen, dat ze net zo goed een volledig nieuwe game konden maken. Samuel ziet Breath of the Wild 2 al helemaal zitten.

Dit is een aangepaste versie van Samuel zijn First Look in Power Unlimited Magazine nr. 11 (nu in de winkels)

Het nieuws over het vervolg op Breath of the Wild, één van de beste games aller tijden, is nog zo vers dat we de officiële titel er niet eens van weten. Ook kan ik je nog niet vertellen hoe het op gebied van gameplay precies gaat verschillen van zijn voorganger. En toch vonden we dat we er al over moesten schrijven, want wat we wél weten, is reden tot onvervalste hype. ‘Breath of the Wild 2’ wordt namelijk een direct vervolg - het speelt zich meteen na Breath of Wild af en bevat dus géén nieuwe incarnatie van Link en Zelda - en daar zijn er niet zoveel van in de Zelda-serie. Oké, van de drie die er wél zijn gemaakt, zijn er twee niet bepaald sterk te noemen (Zelda II is zelfs het lelijke eendje van de franchise en Spirit Tracks had dat stomme treintje) maar ze durfden wel alle drie te experimenteren en verrassen.

Hier is natuurlijk geen beter voorbeeld van dan Majora’s Mask, een game die makkelijk Ocarina of Time 2 had kunnen zijn, maar een uniekere, stressvollere, emotionelere en vooral duisterdere ervaring werd. Tegenwoordig wordt dit zij-avontuurtje terecht gezien als één van de meest memorabele games van deze legendarische franchise.

Breath of the Wild 2
   

Apocalyptisch

Zelda-producent Eiji Aonuma had onlangs het volgende over Breath of the Wild 2 te zeggen:

Dit wordt, net als Majora’s Mask, duister, excentriek en melancholisch. We hebben er daarom expres voor gekozen om de game aan te kondigen met een trailer die ondergrondse locaties, dode ratten en gemummificeerde lijken laat zien, én een spookachtige, omgedraaide soundtrack bevat. Dit zorgt voor een toon die veel grimmiger is dan je zou verwachten bij een vervolg op zo’n pastelkleurig meesterwerk als Breath of the Wild.

Aonuma wilde echter ook meteen duidelijk maken dat dit géén vervolg wordt op Majora’s Mask:

De game zal niets met Majora’s Mask te maken hebben en is er ook niet door geïnspireerd. Het wordt namelijk veel duisterder dan dat, hahaha.

Maar, wacht eens even … duisterder dan Majora’s Mask!? Hoe kan een Nintendo-game grimmiger worden dan een apocalyptische ballade over de existentiële angst die men voelt als het einde nabij is? Het antwoord zit in alle vragen die onbeantwoord bleven in Breath of the Wild ... en in de identiteit van de slechterik van dit tweede deel!

 Breath of the Wild 2
   

Paars kwaad

Dat op magische wijze vastgeketende, gemummificeerde lijk in die trailer is namelijk 1) niet dood en 2) een oude bekende. Rood haar, gouden diadeem, Gerudo-symbolen … Ja, dames en heren, we hebben hier te maken met niemand minder dan Ganondorf, de voormalige dievenkoning van de Gerudo en de belichaming van het kwaad!

'Maar Samuel,' hoor ik je nu denken, 'Calamity Ganon werd toch voor eens en altijd verslagen aan het eind van Breath of the Wild!?' Ja, dat klopt. Ganon en Ganondorf zijn echter twee verschillende kanten van dezelfde medaille: Ganon is de ware vorm van het kwaad (de essentie) en Ganondórf is het humanoïde lichaam waar het zich in bevond. Het vat, als het ware. Wat er dus aan het eind van Breath of the Wild vernietigd werd, was de ziel; het lichaam bestaat echter nog. En daar blijft narigheid uit sijpelen; de paarse kwaadaardigheid waar Ganon uit bestond en waar delen van Hyrule mee besmeurd waren, vloeit als lange, purperen tentakels uit de borst van de levend gemummificeerde Ganondorf.

Dit is waar Breath of the Wild 2 om draait: de zoektocht van Link en Zelda naar deze overgebleven bron van het kwaad. Het vernietigen van Calamity Ganon was slechts de eerste stap.

 Breath of the Wild 2
   

Piemel

Wie trouwens niet overtuigd is van mijn deductie dat we het hier te maken hebben met één van Nintendo’s meest beruchte slechteriken aller tijden: die stroom aan kwaadaardigheid vloeit uit een diepe wond in het midden van Ganondorfs borst. Inderdaad: dezelfde plek waar hij in Twilight Princess, duizenden jaren voor de gebeurtenissen van Breath of the Wild, met een zwaard doorboord werd en een iconische, gloeiende wond aan overhield.

Het belangrijkste bewijsstuk is echter het feit dat Ganondorf z’n aanwezigheid één van de meest prangende vragen van Breath of the Wild beantwoordt: waar in Hyrule is de mannelijke Gerudo? De Gerudo is namelijk een ras dat exclusief uit vrouwen bestaat, met uitzondering van een enkele man die eens per honderd jaar geboren wordt. In Gerudo Town in Breath of the Wild was echter geen man te vinden, en al snel leerden we dat er al duizenden jaren geen Gerudo met een piemel gebaard is. We weten nu eindelijk hoe dit precies zit: de mannelijke Gerudo is er altijd al geweest. Er kan er namelijk altijd maar één zijn, en Ganondorf z’n verborgen bestaan heeft al die tijd de geboorte van een nieuwe verhinderd.

 Breath of the Wild 2
   

Marteling

Het antwoord op de vraag 'waarom?' is duidelijk voor een ieder die Skyward Sword heeft gespeeld: toen opperdemoon Demise gedood werd door de allereerste Link, beloofde hij dat zijn brandende haat terug zou keren om de reïncarnaties van de Held (Link) en de Godin (Zelda) eeuwig te blijven teisteren. Ganon ís die eeuwige haat, en Ganondorf is de immer terugkomende reïncarnatie ervan. Hem doden zou dus slechts een tijdelijke oplossing zijn, omdat hij eens per eeuw opnieuw geboren kan worden.

Dit is waarom Ganondorf in plaats van geëxecuteerd te worden, al duizenden jaren in leven is gehouden: om de eeuwige cyclus van z’n reïncarnatie te doorbreken. En dat is waarom Breath of the Wild 2 zo’n duistere game wordt: simpelweg de implicatie dat Ganondorf al duizenden jaren in een semi-gemummificeerde staat word gehouden in de diepste krochten van Hyrule, om een hergeboorte te voorkomen, is dark as fuck. Laat staan wat voor dood en vernietiging deze millennia-oude gevangene zal verspreiden als hij eindelijk van zijn helse marteling bevrijd is. Wie de pose ziet waarin de gemummificeerde Ganondorf zich duizenden jaren bevonden heeft, weet dat hij bevroren is op het exacte moment van z’n ultieme nederlaag, vernedering en pijn. Pijn die hij met z’n wraakzuchtige toorn in z’n volledigheid zal willen teruggeven aan heel Hyrule. En vooral aan Link en Zelda.

Breath of the Wild 2
   

Ghibli

We moeten verder niet te veel vernieuwing verwachten van Breath of the Wild 2. Vergeet niet dat Aonuma en zijn team jarenlang gezwoegd hebben aan het gigantische, levende en revolutionaire Hyrule van Breath of the Wild, dus het is logisch dat ze dit land zonder noemenswaardige veranderingen gaan hergebruiken voor dit directe vervolg, iets wat men al bevestigd heeft. Zie deze game dus als de tweede helft van een magnifiek tweeluik; als de duistere conclusie van een hoopvol avontuur.

Niet dat dit vervolg verder geen verrassingen zal bevatten, hoor! We weten bijvoorbeeld nog niet precies wat er met de groene, gloeiende rechterarm van Link aan de hand is; we weten alleen dat het een nieuwe kracht betreft die een essentieel onderdeel van de game zal worden. Opvallend hierbij is dat dit doet denken aan Prinses Mononoke – de klassieke animatiefilm van Studio Ghibli en een belangrijke inspiratiebron voor Breath of the Wild – waarin de rechterarm van de hoofdrolspeler supersterk wordt nadat ie gecorrumpeerd wordt door een demoon.

Tevens belooft dit vervolg dieper in te gaan op het lot van de verloren, eeuwenoude Zonai-stam, waarvan hun ruïnes en mythes verspreid zijn door heel Hyrule. En waar ligt Ganondorf precies verstopt? In een grot waarvan de muren volgekalkt zijn met Zonai-symbolen … Ja, Zelda-fans, het worden spannende tijden!

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord