NBA 2K16 - Preview 

NBA 2K16 - Preview 2015-09-14T17:17:03
Er zijn weinig journo's in Nederland met zo'n grote passie voor basketball als JJ, dus we hoefden geen twee keer na te denken voordat we onze geliefde sportieveling op pad stuurden om als een van de eerste stervelingen NBA 2K16 te checken.

Senior Producer Rob Jones van 2K Sports komt mij de preview-versie zelf brengen. Ik nodig hem uit op de bank naast mij plaats te nemen, zodat hij mij de 2K16 editie kan tonen en de finesses en nieuwigheden bijbrengt. Want ik ben gekke Gerritje niet. Ik heb me voorgedaan als NBA-kenner en fervent speler van de serie. En dat is ook waar. Maar de NBA 2K-serie is (in mijn ogen en die van velen) niet alleen de beste sportgame-serie die er is, maar ook een van de pittigste. Het is nog net geen Bloodborne met een bal, maar het scheelt niet veel. De AI van de CPU's is traditioneel altijd zo op orde dat scoren lastig is terwijl je zelf het ene na het andere schot of dunk om de oren krijgt. Bovendien zijn de controls pittig en haal ik na een jaar FIFA spelen die controls en de NBA-controls door elkaar. Laat Rob dus eerst maar even schuiven, anders val ik direct hard door de mand.

De vrolijke Amerikaan start een potje Golden State tegen Cleveland op. Zijn eigen favo team is de Detroit Pistons, maar die zijn momenteel net zo goed als het tweede veteranen-team van de Stoepie Shooters. Dan maar de Warriors. Het eerste wat opvalt, naast de glorieuze graphics en sfeer (maar dat kon je verwachten, ik vind de 2K serie in ieder geval de mooiste en meest sfeervolle sportgame, en top 5 mooiste game overall) zijn de vloeiende en natuurlijk bewegingen van de spelers. En dan heb ik het niet alleen over physics en animaties.

NBA 2K16

 

Lekker dubbelen

Ik heb het developers vaak horen zeggen: dat ze een AI hebben ontwikkeld die kan nadenken en constant inspeelt op de situatie. En even zo vaak bleek dat naderhand een potje zwaar loos geblaat. Bij 2K16 lijkt dat (eindelijk) de waarheid te zijn. Omdat ik zelf heb gebasketbald, weet ik hoe je moet verdedigen, welke opties je hebt en hoe je situaties oplost. Hoe je kan 'dubbel teamen', hoe je om screens kunt lopen, etc. En tijdens de potjes die Rob me toonde, zag je spelers steeds daadwerkelijk inspelen op situaties. Ze lopen om een screen heen in plaats van er tegen aan te botsen en te blijven 'hangen', nemen een mannetje over als een teamgenoot niet om een screen heen komt, zetten soms met zijn tweeën druk op een (goede) speler en ga zo maar door. Ook aanvallend zag je steevast 'meedenkende' CPU's. In een potje tegen de Cavaliers had ik op een gegeven moment de aanvalsopzet van guard Irving in de smiezen, waardoor ik een voorsprong kon pakken. Prompt schakelden de Cavs over op een Isolation setup waarbij ze ruimte maakten voor LeBron James. En hou die maar eens 1 op 1 tegen...

Mocht je nu afgehaakt zijn door al die basketbal-termen, dan zul je dat mogelijk ook doen met de nieuwe editie. Want het behalen van een overwinning ligt dit keer niet zo zeer in je skills om moves en fancy dribbels te maken, maar in het vinden van een oplossing voor de aanvals- of verdedigings-opzet van de tegenpartij. Inzicht in het spelletje is bepalend en dus geeft het kennen en volgen van de NBA voordelen omdat de speelstijlen van de teams en spelers ook echt overtuigend in de game zijn verwerkt. Waardoor je dus op de televisie opties ziet om een bepaalde verdedigingsvorm te counteren.

NBA 2K16

   

Spektakel gegarandeerd

Volgens Rob was het grootste probleem bij het maken van NBA 2K 16 dan ook het vinden van de balans tussen realisme en fun. 'We willen zo dicht mogelijk bij de echte NBA komen, zonder dat we het onspeelbaar maken. Daarom blijft spektakel altijd bij ons op 1 staan. Je kijkt en speelt NBA voor de snelheid, de harde blocks, de killermoves en de spetterdunks, en die zitten er gewoon weer in.' Wat ik kan beamen.

We namen ook even de MyCareer mode door die door bekende regisseur en New York Knicks-fan Spike Lee opgeleukt is. Zien mocht ik de mode nog niet, maar Rob beloofde volop spektakel. 'We gaan echt verder dan de obligate vuist omhoog bij een score en een juichend team bij winst. Je gaat  een verhaal met kop en staart mee maken. En nee, wees niet bang voor Kojima-toestanden, we weten dat je vooral wilt ballen.' Ook de hyper populaire My Player mode is verder uitgebreid met nog meer customize-opties (eigen kleding, logo's ontwerpen) en je kunt nu met jouw speler, samen met vier vrienden, 5 tegen 5 spelen met NBA rules. Iets wat volgens mij op zeker de populairste online mode gaat worden.

NBA 2K16

Hosanna en liefde alom dus op de bank. Ik kon nog uren met my man Rob lullen. Twee gepassioneerde basketbal-fans op een tweezitter. Maar ja, ik maak deze tekst niet voor mezelf. En dus moest ik de sfeer even 'verzieken' door de fikse server problemen ter sprake brengen die NBA 2K al een aantal jaren parten speelt. Hoe gaan ze die ellende oplossen? Rob kon de pijn van mij en miljoenen andere gamers voelen: 'Denk niet dat wij happy waren in de eerste maand na release. Dankzij de sociale media kwam de klap vol in het gezicht. Oorzaak was gewoon de enorme hoeveelheid spelers die allemaal tegelijk wilden spelen. Dat heeft ons verrast. Mag niet gebeuren, gebeurde toch. Na een maand was de boel gelukkig stabiel. Dit jaar hebben we de capaciteit flink uitgebreid. En dus verwacht ik echt minder issues.' Hoe zeer ik deze Rob ook mag en hoe gezellig het ook was (kan met weinig mensen in mijn kennissenkring echt over NBA praten), hier geldt toch helaas de regel 'eerst zien, dan geloven'. Maar als 2K de server ellende weet te fixen, dan staat niks meer een glorieus NBA-seizoen in de weg. Nu alleen de Clippers nog kampioen worden...   

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord