Mario & Luigi: Paper Jam Bros. - Preview 

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. - Preview 2015-11-12T11:45:17
Zelda: Tri Force Heroes, Chibi Robo! Zip Lash, New Style Boutique… Nee, het is nou niet meteen een opwindend najaar voor 3DS-bezitters. Maar gelukkig is het allemaal ook niet zo erg geworden als ik schets in mijn commentaar ‘Slechtste najaar voor Nintendo ooit’, dat je kunt lezen in de nieuwste PU. Sinds ik dat schreef is de nieuwe Mario & Luigi namelijk door Nintendo naar voren gehaald, van lente 2016 naar 4 december 2015. En als PU-figuur kreeg ik zelfs gisteren al een downloadcode. Inmiddels heb ik de game vijf uur gespeeld, en hij valt niet tegen. Allerminst.

Voor alle duidelijkheid: dit is veel meer een nieuw deel in de Mario & Luigi-serie dan een nieuw deel in de Paper Mario-serie. Eigenlijk is het gewoon de nieuwe Mario & Luigi, maar dan met Paper Mario erbij. Waar de vorige drie Mario & Luigi-games je steeds heen en weer lieten reizen tussen twee werelden, is de grap van Paper Jam Bros. dat twee werelden in één wereld samenkomen. De ‘ronde’ Luigi heeft namelijk een boek laten vallen, en daardoor verschijnen alle platte personages en zelfs ook nog wat boompjes en heuveltjes uit de wereld van Paper Mario in de wereld van Mario & Luigi. 

Inderdaad, het verhaal is weer lekker flauw en simpel, net als de discussies die ontstaan als de ‘ronde’ Bowser en papieren Bowser, of andere bolle en platte personages elkaar ontmoeten. Je moet ervan houden, maar ik schaar die dialogen zeker weer onder ‘vermakelijk’. Dat de game nu in het Nederlands is bevalt me ook prima, en is voor kids die het Engels niet helemaal machtig zijn natuurlijk geweldig nieuws.

Mario & Luigi Paper Jam Bros

De gevechten tegen kleine vijanden zijn als vanouds een mix van turn-based keuzes en QTE-achtige timingspelletjes. Veel elementen zijn rechtstreeks uit voorgangers overgenomen, maar uiteraard zijn er ook nieuwe elementen, zoals de trioaanval waarin Mario, Paper Mario en Luigi een groepje vijanden tegen een kartonnen muur plakken om er vervolgens met tennisrackets om beurten ballen tegenaan te slaan. Gevechten tegen grotere vijanden kunnen leiden tot speciale 3D-scenes, waarin je soms ook met een reusachtige papercraft-Mario tegen reusachtige papercraft-vijanden strijdt.

Groot voordeel is dat je de uitleg van dit soort ‘nieuwe’ mogelijkheden dit keer gewoon kunt overslaan, en dus niet – zoals in de voorganger - wordt gevangen in veel te trage tutorials. Wat ik ook wel een voordeel vindt, is dat de gevechten relatief iets minder vaak voorkomen dan in de voorgangers. Want ik vermaak mij prima in de buitenwereld.

Mario & Luigi Paper Jam Bros

Belangrijkste bij het verkennen van de buitenwereld is dat je dit keer ook kunt rennen. Dat is niet alleen fijn om sneller door omgevingen te gaan, maar leidt ook tot nieuwe soorten uitdagingen, waarin je bijvoorbeeld achter Nabbit moet aan rennen om hem uiteindelijk met een snoekduik te grijpen, of waarin je een aantal bange papieren Toads als schapen moet opjagen om ze tegen elkaar te plakken. Dit soort buitenwereldactie heeft voor mij tot nu toe de leukste en verrassendste momenten in de nieuwe Mario & Luigi opgeleverd. Maar zoals gezegd heb ik de game pas vijf uur gespeeld.

Ik kan nog geen conclusies trekken, maar het voelt in elk geval erg fijn weer eens iets werkelijk goeds in mijn 3DS te hebben. En dit durf ik wel te zeggen: wanneer je dit jaar nog een recent verschenen 3DS-game van de Sint verwacht te krijgen, bid dan dat dit ‘m is.

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord