Mario Kart 7 

Mario Kart 7 2012-09-17T13:00:43
Het gaat los op de Nintendo 3DS. Na Super Mario 3D Land verschijnt met Mario Kart 7 amper een maand later alweer de volgende titel die je als Nintendo-fan niet mag missen. Eentje waar Jurjen zelfs nog enthousiaster over is. Waarom? Hij geeft je zeven redenen.

1 Mooi man!
Je hebt nog nooit zo’n mooie Mario Kart gezien als Mario Kart 7. Misschien komt het door het kleine scherm van de 3DS, maar hij oogt aantrekkelijker dan de Wii-versie. Knisperend strak. Fraai belicht. Helder gekleurd. En met een constante beeldverversing van zestig beeldjes per seconde. Ik heb geen dipje gezien. De impact van die hoge en stabiele framerate is enorm. Het geeft een groter gevoel van snelheid, van écht racen, van uiterste controle. Elke stukje dat de analoge stick beweegt, wordt direct vertaald naar een subtiel zwenken of juist haarscherpe bocht. En zo snijd je als een mes in warme boter door bekende en nieuwe landschappen. Geluk zit ‘m in de details.

2 Oude wegen
Sinds de GBA- en DS-versie weten we dat het concept Mario Kart perfect werkt op een portable systeem. Het is instant toegankelijk maar niet oppervlakkig. Goed voor zowel een snel potje als voorbijvliegende uren. En natuurlijk levert Mario Kart 7 alles wat je tof vond aan eerdere delen. Soms heel letterlijk. Zestien oude parcoursen worden opnieuw geserveerd, waaronder de flipperkast van Waluigi en dat herfstbos uit de Wii-versie. Opmerkelijk: het oeroude muntensysteem is terug, wat betekent dat je muntjes kunt pakken om snelheid en verdediging te verhogen. Je kunt voor een tikje meer snelheid ook tricks uitvoeren, zoals in de Wii-versie.

Tel daarbij de elders op deze pagina’s beschreven nieuwe elementen, en je hebt meer mogelijkheden dan ooit om je eigen weg naar de eerste positie te vinden.

3 Nieuwe wegen
Het zal je niet ontgaan zijn: je kunt dit keer door de lucht zweven en onderwater racen, dankzij - respectievelijk - de hangglider en schroef die daarvoor automatisch aan je kart verschijnen. Oude omgevingen krijgen zo verrassende mogelijkheden om stukjes af te snijden en je kunt er zelfs geheel nieuwe routes door ontdekken. De zestien nieuwe parcoursen spelen op grappige manieren met elementen uit andere Nintendo-games. Wuhu Island is één lange rit vol hindernissen als autoverkeer en gapende kloven. Gastontwikkelaar Retro heeft een track gemaakt die je door hun versie van Donkey Kong Country loodst. In de sneeuwwereld zie je opeens het observatorium en de planeetjes uit de eerste Mario Galaxy. Het wordt een feest op zich om die levels racend en vliegend eens grondig te verkennen.

4 Blitse snufjes
Gevoelsmatig helpt het 3D-effect bij het inschatten van je afstand tot een vraagtekenblok of obstakel. Het versterkt in elk geval je beleving van het racen, van verhoudingen, van de bocht die gaat komen en de diepte onder de brug. Maar natuurlijk valt de game prima zonder 3D-effect te besturen. Dat kun je dit keer ook in een eerstepersoons perspectief doen, met de analoge stick of door je hele systeem als een stuurwiel te draaien. Er is niets verplicht, maar van alles mogelijk. Dus probeer het in elk geval een keertje: met draaibewegingen sturen in een eerstepersoons perspectief terwijl het 3D-effect is ingeschakeld. Als je zo door de lucht zweeft, raak je toch wel weer even onder de indruk van wat die 3DS allemaal kan.

5 Indirect samenspelen
Elke keer als iemand een Time Trial racet en vervolgens zijn 3DS met internet verbindt, wordt zijn ghost geupload, dus zijn er altijd honderden indirecte tegenstanders beschikbaar, handig gerangschikt in categorieën. Je kunt er maximaal twintig per dag downloaden en tegen maximaal zeven ghosts tegelijk racen. Via StreetPass kun je ook Mii-personages en racegegevens van andere spelers ontvangen, en het grappige is dat die Mii-personages ongeveer hetzelfde racegedrag vertonen als de makers ervan. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden, wordt een nieuw kanaal aan je Home-menu toegevoegd waarin je de verschillende klassementen en racegegevens kunt bekijken.

6 Racen met je droomkart
Voor het eerst kun je zelf je kart samenstellen. Bijvoorbeeld met een zwaar chassis waardoor je langzamer optrekt maar een hogere topsnelheid krijgt, met grote banden die offroad meer grip hebben maar op asfalt wat minder presteren, en een grote glider om lekker ver te kunnen zweven (het nadeel daarvan heb ik nog niet ontdekt).

Je kunt nieuwe onderdelen vrijspelen door in het spel te presteren, of door de Mii-personages te verslaan die via StreetPass je systeem binnenreden. Natuurlijk worden de eigenschappen van je kart ook beïnvloed door de poppetjes die erin zitten, waaronder dit keer nieuwelingen als de zware Metal Mario en zweverige Lakitu  - die na jaren als baanmeester nu eindelijk eens zelf aan de races mag meedoen.

7 Direct samenspelen
Je kunt online tegen zeven willekeurige tegenstanders racen, of tegen vrienden en vreemdelingen die je via StreetPass ontmoette. Je kunt ook een eigen community met eigen regels oprichten, waarna je een code van veertien cijfers kunt uitwisselen om mensen toegang tot je community te geven.

Vanzelfsprekend kun je via draadloze communicatie ook direct met vrienden in je omgeving spelen, toch wel de ultieme manier om van Mario Kart te genieten. Vergeet daarbij niet de nieuwe power-ups te benutten. Met de Fire Flower kun je bijvoorbeeld vuurballen naar voren en achteren smijten, terwijl je na het oppikken van een Tanooki Leaf met het staartje aan je kart projectielen en tegenstanders van je af kunt slaan. Niets is mooier dan op die manier afrekenen met vrienden die je kunt zien en ruiken.

Verwachting Jurjen:
Damn, hij komt eraan mensen. Dit moet toch wel de beste Mario Kart ooit worden, en dan ook nog eentje die je gewoon overal mee naartoe kunt nemen. 2 december; je staat met blokletters genoteerd in mijn agenda.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord