LittleBigPlanet 3 - Preview 

LittleBigPlanet 3 - Preview 2014-10-14T14:58:12
We moeten nog even geduld hebben, maar door een zeer exclusieve closed beta, heeft Florian alvast even kunnen snuffelen aan LittleBigPlanet 3. Sackboy heeft voor de gelegenheid zelfs zijn vrienden meegenomen!

De games met de Sackboy in de hoofdrol zijn al jaren een succes voor Sony. We kunnen zelfs zeggen dat Sackboy een beetje de onofficiële mascotte was voor de PlayStation 3 in zijn hoogtijdagen. De avonturen gaan binnenkort verder op de PlayStation 4 en we mogen flink wat vernieuwingen verwachten in de serie.

LBP1


Oddsock, Swoop en Toggle

Net als zijn voorgangers bestaat LittleBigPlanet 3 weer uit een singleplayer mode en een hele uitgebreide online mode met een leveleditor. Het grootste verschil met de vorige delen is dat je nu meerdere characters tot je beschikking hebt, naast de bekende Sackboys en girls. Oddsock, Swoop en Toggle zijn compleet nieuw en hebben zo allemaal hun eigen kwaliteiten.

LBP2

Oddsock lijkt nog het meeste op een hond en kan harder rennen dan Sackboy en een wall-jump doen. Swoop is een vogel, die door de levels kan vliegen en kleine voorwerpen en andere spelers kan oppakken. Toggle is een grote zware dude met domme kracht, maar hij kan ook in 1 druk op de knop veranderen naar een miniatuur versie. Als klein ventje kan hij bijvoorbeeld over water lopen en zich door kleine openingen wurmen. Ook Sackboy zelf heeft een nieuwe move, want hij kan nu klimmen en klauteren op bepaalde ondergronden.


Samenwerken

Omdat de characters een eigen specialiteit hebben, moet je meer dan ooit samenwerken in LittleBigPlanet 3. In de vorige delen had je af en toe een stukje dat je met meerdere spelers moet spelen, maar LBP3 zit er vol mee. Dat maakt de gameplay met meerdere spelers veel leuker! Het ontbrak een beetje aan echte co-op gameplay in de vorige LBP games, maar in LBP3 heb je elkaar hard nodig. Die extra characters zijn absoluut leuke toevoegingen, al moet er nog het een en ander worden gefinetuned.

LBP3

Vooral Swoop is namelijk nog een beetje overpowered! De vogel kan andere spelers oppakken en soms simpelweg over de obstakels vliegen. Dat is niet de bedoeling en moet zonder meer gefixt worden voor de nodige balans. Hopelijk wordt dit nog opgelost en anders moet het af en toe verboden worden om de vogel te gebruiken. Hoe de devs dit moeten rechttrekken maakt in feite niet zoveel uit, als er maar een oplossing voor komt.


Community

Een andere toevoeging is de ruimte die de characters kunnen gebruiken. In de vorige LBP games had je in feite maar 3 stroken diepte. Je kon een stapje opschuiven richting het beeld, of juist richting de achtergrond, maar in LBP3 heb je veel meer ruimte. Ik heb ze even geteld en kwam maximaal tot 16 stroken! Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de vorige delen en het zorgt ook voor veel meer variatie in de levels. Zo kan je bijvoorbeeld nu echt in 3D zwemmen met de characters. Het geeft letterlijk en figuurlijk diepte aan de game.

LBP4

Een groot voordeel aan de LBP games is dat je er eigenlijk nooit op uitgekeken bent door de gigantische community achter de game. Er worden fantastische levels gemaakt en de editor in LBP3 is uitgebreider dan ooit. Zo’n beetje alles dat je kunt bedenken is te maken met de tools en ik heb nu al weer een paar fantastische levels gezien. Daar komt bij dat alle levels die gemaakt zijn in LBP1 en LBP2 gewoon speelbaar zijn in LBP3, waardoor er zo’n 8.5 miljoen levels beschikbaar zijn bij launch! Je kunt dus rustig zeggen dat je de rest van je leven vette user created levels kunt spelen.


Graphics

Door de nieuwe characters is de game weer fris en fruitig en ook de extra ruimte die je tot je beschikking hebt is een fijne nieuwe toevoeging. De gameplay is zoals vanouds, maar door de nieuwe features word je toch af en toe verrast tijdens het spelen. Ik heb er tot nu toe van genoten, ondanks dat Swoop net even iets te vaak de show steelt. Als ik iets moet zeiken dan is het over de graphics.

LBP5

De LBP games op de PS3 zagen er prachtig uit, maar ik vind de grafische stap naar de PS4 niet noemenswaardig. Sure, het ziet er allemaal wat scherper uit, maar het zorgt niet voor een gigantisch verschil. Ook de physics kloppen af en toe van geen kant, maar ik ga er voor nu maar even vanuit dat dit nog strak wordt getrokken voordat de game uitkomt in november. Ik heb bijna het idee dat bepaalde dingen expres niet super mooi gemaakt zijn, omdat de ‘oude’ user generated content anders niet meer werkt. Ik kan het verkeerd hebben, maar sommige graphics en physics zien er overdreven oldschool uit, zoals in LBP1 en LBP2.


Verwachting

Het lijkt er op dat LittleBigPlanet 3 weer een feestje gaat worden voor platform liefhebbers en gamers met een creatieve geest. Er zitten nog wat minpuntjes in, maar als deze voor de launch nog worden aangepakt heeft Sackboy weer een hit te pakken, die hij deze keer met zijn vrienden kan delen. LittleBigPlanet is en blijft leuk!

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord