Hands-on: Overwatch 

Hands-on: Overwatch 2014-11-08T20:55:06
Semi-live vanaf BlizzCon14, heeft Jan even snel zijn eerste indruk van Overwatch opgeschreven; de grote nieuwe ip hier op BlizzCon 2014. Blizzard goes Pixar met een flinke dot Team Fortress 2.

De naam Overwatch heeft Blizzard in begin dit jaar vastgelegd en daarna begonnen de geruchten. Zou dit de uiteindelijk naam zijn van de nieuwe MMO? Betrof het een nieuwe expansion voor WoW maar dan in de lucht? Uiteindelijk is het dus een hele nieuwe ip die er om te beginnen fantastisch uitziet. Hoe Blizzard het toch steeds weer flikt om dat typische Blizzard stijltje in al hun games te stoppen, maar tegelijkertijd haar games een unieke look mee te geven… het blijft niet minder dan indrukwekkend.

Overwatch

Overwatch is zonder twijfel de meest ‘gestileerde’ en meest cartooneske game die Blizzard ooit gemaakt heeft. De kleuren spatten van het scherm, alle Heroes ogen fantastisch maar tegelijkertijd is het stijltje volledig over de top en gaat het alle kanten op. Alsof high fantasy, dark fantasy, sciencefiction, comics en manga in een blender zijn gegooid, een dikke scheut Pixar erbij is gegooid en toen op de mix-knop is geramd. Ik ben er in ieder geval als een blok voor gevallen.

Overwatch

Belangrijker is natuurlijk: hoe speelt de game? De muis- en toetsenbord combinatie speelt zoals je dat verwacht van een first-person shooter en iedereen kan deze game direct oppakken. Het is duidelijk dat Blizzard niet over een nacht ijs is gegaan en snapt dat als men mee willen komen in het competitieve team-based shootergenre de controles op orde moeten zijn. En die zijn op dik in orde. De gameplay is vrij simpel – vooralsnog - waarbij iedere Hero een bepaalde categorie/ rol heeft. Deze zijn verdeeld in offense, defense, tank en support. Daarnaast beschikt ieder personage over twee wapenmogelijkheden, een unieke skill en een speciale ability. Zo kan Tracer heel snel meters vooruit blinken/ warpen, maar met recall springt ze ineens 10 meter achteruit. Reaper (The Punisher eat your heart out) kan teleporten over grote afstanden en een donkere wervelwind oproepen waarin hij tijdelijk onkwetsbaar is. Pharah, een van mijn favorieten tot nu toe, is een stoere chick in een rocket-suit die tijdelijk kan zweven door de lucht, een dikke gun heeft en uit haar polsen miniraketten kan afvuren. Heb je genoeg kills gemaakt, en staat je cirkeltje op 100%, dan kun je een Ultimate Ability oproepen meestal een extra sterk wapen dat je eenmalig kunt inzetten. In het geval van Pharah is dat een bommentapijtje oproepen die je bovenop een vijand dropt.

Overwatch

De maps waarop we speelden oogden old skool en compact, met diverse alternatieve routes middels richeltjes en gangentjes. De maps zijn net zo over de top als de personages en voeren veelal terug naar de origine van de Heroes zelf. Zo passeerden een Egyptische en Londense setting de revue, beide met een totaal verschillende vibe.

De eerste indruk is dus zeer positief – al had ik natuurlijk veel liever een aankondiging van WarCraft IV gehad, dat moge duidelijk zijn – al is het mij nog niet duidelijk of dit een Free To Play game wordt (hetgeen ik wel denk). De controles waren behoorlijk strak, de look van de game is om te zoenen, de personages hebben een instant coolheid en nu is het zaak om te balanceren en verder te schaven. De vraag is natuurlijk of dit net zo groot gaat worden als de overige Blizzard titels. Als de game inderdaad gratis wordt, dan kan Blizzard opnieuw goud in handen hebben. Hearthstone heeft bijvoorbeeld al 20 miljoen accounts op de teller staan. Bovendien legt Blizzard enorm de nadruk op teamplay en daarom kent Overwatch ook geen Deathmatch mode. We zullen de komende tijd veel meer info vergaren over deze frisse, nieuwe game en houden met scherp in het vizier. Begin 2015 begint de bèta!

REACTIES (39) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord